4H tarjoaa tuhansia kesätyömahdollisuuksia nuorille – nappaa vinkit! 

Kesätyö yrittäjänä, leirinohjaajana, kioskissa tai vaikkapa dogsitterinä, miltä kuulostaa? 4H tarjoaa monipuolisia kesätyömahdollisuuksia erityisesti alle 18-vuotiaille nuorille ympäri Suomen. Tsekkaa alta potentiaaliset oman rahan ansaitsemispaikat sekä vinkit työnhakuun! 

4H tarjoaa monia kesätyömahdollisuuksia, joista yksi on 4H-yrittäjyys. 4H-yrittäjänä voit vaikkapa leipoa tuotteita myyntiin!

Kesätyönhaku on alkanut, oletko valmis?! Olemme koonneet tähän artikkeliin tietoa 4H:n tarjoamista kesätöistä sekä 4H-yrityksen perustamisesta. Artikkelin lopussa kerromme lisäksi viisi vinkkiä onnistuneeseen työnhakuun. 

Kesätyö 4H-yrittäjänä – ole oma pomosi 

Eikö perinteinen palkkatyö muiden leivissä kiinnosta? Palkkatyön rinnalla 4H tarjoaa 13–28-vuotiaille nuorille mahdollisuuden perustaa oman yrityksen. Voit tienata tekemällä juuri sitä, mistä olet itse kiinnostunut. Voit perustaa yrityksen vain kesän ajaksi, mutta myös ympärivuotinen 4H-yrittäjyys on suosittua. 

4H-yrittäjänä voit vaikkapa leipoa tuotteita asiakkaille, virkata koirien leluja, tehdä linnunpönttöjä tai tuunata käytettyjä kenkiä myyntiin. Yritysidea syntyy usein omista mielenkiinnon kohteista tai harrastuksesta. Voit myös tarjota asiakkaalle palvelua, kuten hoitaa kotieläimiä, tehdä pihatöitä tai ikkunanpesua, valokuvata tai perustaa kesäkioskin yhteistyössä muiden 4H-yrittäjien kanssa. 

4H-yrittäjyys on tuettu pienen yrittäjyyden malli, joka sopii erinomaisesti yrittäjyyden harjoitteluun, kuitenkin ammattimaisella otteella. 4H-yrittäjänä saat itse päättää yritysideasi ja olla oma pomosi!

Käytännössä 4H-yrittäjä itse suunnittelee oman yritystoimintansa aina yritysidean kehittämisestä asiakashankintaan, markkinointiin ja hinnoitteluun. On taattua, että 4H-yrittäjänä opit paljon uusia taitoja, joista on sinulle hyötyä jatkossa.  

Paikalliset 4H-yhdistykset tarjoavat ilmaisia yrityskoulutuksia, joissa pääset miettimään tai kehittämään omaa ideaa sekä saat paljon käytännön valmiuksia 4H-yrittäjänä toimimiseen. 4H tarjoaa myös mahdollisuuden käydä yrityskoulutuksen itsenäisesti verkossa. Sinua tukee paikallisen 4H-yhdistyksen lisäksi oma 4H-yritysohjaaja, joka auttaa ja sparrailee liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. 

4H-yrittäjänä toimiessasi liikevaihtosi voi olla vuodessa 50–8000 euroa. Jos yrityksesi osoittautuu myyntimenestykseksi ja tienaatkin enemmän, 4H tukee sinua yritysmuodon muuttamisessa. 4H-yrittäjänä olet aina 4H:n jäsen. 

Tärpit 4H-yrittäjyyteen: 

Kesätyö eläinleirillä, kesäsomettajana tai keikkatyötä mansikanmyyjänä  

Paikalliset 4H-yhdistykset tarjoavat kesätöitä esimerkiksi pihatöiden parissa sekä työkeikkoja muun muassa lemmikinhoitajiksi tai ikäihmisten avuksi. 

Voit saada 4H:n kautta myös perinteisemmän palkkatyön. Tyypillisimmin voit työllistyä 4H-kerho- tai leiriohjaajaksi, mutta tarjolla on myös monia muita tehtäviä. Työpalvelun kautta voit saada monenlaista työkeikkaa niin pihatöihin, siivoukseen tai lastenhoitajaksi. Monilla 4H-yhdistyksillä on myös esimerkiksi kesäkioskeja ja -kahviloita, joihin palkataan nuoria. Työntekijä saa perehdytyksen työtehtävään, ja palkanmaksuista huolehtii työnantajana toimiva 4H-yhdistys. 4H:n kautta saat myös tukea työnhakuun ja työelämätaitojen opetteluun. 

Kiinnostuitko kesätyöstä 4H:lla? Toimi näin! 

Kesätyöpaikkoja tarjoavat paikalliset 4H-yhdistykset. Jokainen 4H-yhdistys ilmoittaa avoinna olevista työpaikoista omilla verkkosivuillaan ja useimmissa paikkoja on jo auki. Ota yhteyttä sinua lähimpänä olevaan 4H-yhdistykseen ja kysy mahdollisuuksistasi.  

4H sitoutunut vastuullisen työnantajan kriteereihin.  

4H:n työpalvelun kautta voit saada keikkaa monenlaisiin tehtäviin.

Viisi vinkkiä työnhakuun! 

Kesätyönhaku on hieno mahdollisuus tarkastella omaa osaamistasi, kehittää taitojasi, saada työkokemusta ja tienata omaa rahaa. Vaikka työnhaku saattaa aluksi tuntua haastavalta, on ensimmäinen kesätyökokemus askel kohti itsenäisyyttä ja vastuunottamista omasta taloudestasi. 

  1. Tunnista omat vahvuutesi ja kiinnostuksen kohteesi. Mieti, mikä sinua motivoi ja millaiset työtehtävät voisivat tuoda esiin parhaat puolesi. Oli intohimosi sitten asiakaspalvelu, luova työskentely tai tiimityö, kesätyöpaikkaa kannattaa hakea alalta, joka kiinnostaa sinua.  
  1. Päivitä ansioluettelosi eli CV:si. Korosta aiempaa kokemustasi, vaikka se olisi vain kouluprojekteja tai harrastuksia. 4H-akatemiasta löydät oppaan CV:n tekemiseen.
  1. Älä laita vanhempiasi hakemaan kesätyöpaikkaa puolestasi! Ota itse yhteyttä työnantajaan – piipahda vaikka kasvotusten kysymässä kesätyömahdollisuuksista. Kun haet paikkaa omana itsenäsi, teet todennäköisesti reippaan ja rohkean vaikutuksen työnantajaan. Voit kuitenkin hyödyntää verkostoasi. Älä epäröi kysyä vanhemmilta, sukulaisilta tai opettajilta mahdollisista kesätyöpaikoista. Usein parhaat tilaisuudet löytyvät suositusten ja suhteiden kautta.  
  1. Valmistaudu mahdolliseen työhaastatteluun. Ole valmis kertomaan itsestäsi, vahvuuksistasi ja siitä, miksi juuri sinut pitäisi valita. Harjoittele ystävän tai perheenjäsenen kanssa, jotta saat itsevarmuutta esiintymiseen. 
  1. Muista, että hylkääminen ei ole epäonnistuminen. Kesätyöpaikkoja on rajallinen määrä, ja moni hakee niitä. Jos et ensimmäisellä kerralla saa paikkaa, älä menetä toivoasi. Voit pyytää palautetta, josta voit saada tärkeää oppimiskokemusta. Muista myös, että vielä toukokuun lopussa ja kesän alussakin voi olla avoimia työpaikkoja tarjolla.

4H-akatemiaan on koottu kattava tehtäväkokonaisuus, jonka avulla onnistut matkalla kohti työelämää.

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö, jonka muodostaa Suomen 4H-liitto ja noin 190 paikallista 4H-yhdistystä. Järjestö tukee toiminnallaan lasten ja nuorten kasvua työelämään, yrittäjyyteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Vuonna 2022 4H työllisti 6 200 nuorta ja maksoi palkkoja yhteensä 4,24 miljoonaa euroa. Samana vuonna toimi 2050 4H-yrittäjää, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 3,27 miljoonaa euroa.