Building Bridges by Social Media

Building Bridges by Social Media -hanke oli kolmen maan nuorisovaihto. Suomeen saapui nuoria Kreikasta ja Italiasta. Nuoret perehtyivät vaihtoviikon aikana vihapuheeseen ja siihen, kuinka sitä voidaan vastustaa. Aihe oli nuorten itsensä valitsema ja heidän omaan kiinnostukseensa perustuva.

Etelä-Karjalassa toimivan Lemin 4H-yhdistyksen organisoimaan nuorisovaihtoon osallistui 30 nuorta ja kuusi ohjaajaa.

Kansainvälistä säpinää Lemillä

Kansainvälinen nuorisovaihto toteutettiin vihapuhetta vastustaen 31.8.–7.9.2017. Nuoret olivat itse suunnitelleet viikkonsa teeman ja ohjelman. He kehittivät työpajoissa muun muassa ideoita Ei vihapuheelle -liikkeelle ja loivat itselleen moton ”SPEAK TO HATERS, MAKE THEM LOVERS”. Työpajat olivat toiminnallisia, ja nuoret ohjasivat ne vuorotellen. Ohjaajat avustivat heitä vain tarvittaessa.

Viikon aikana keskusteltiin nettikiusaamisesta, vihapuheen syistä ja seurauksista sekä vihaajan ja uhrin tunteista. Puheenaiheina olivat myös ihmisoikeudet, joista tehtiin yhdessä näytelmä. Nuoret ottivat sosiaalisen median välineekseen levittää positiivisuutta ja taistella vihapuhetta vastaan.

Teemaan saatiin uusi näkökulma vanhainkotivierailulla. Laulun ja tanssin ohella vanhempien ihmisten kanssa keskusteltiin siitä, millaisia kokemuksia heidän sukupolvellaan oli kiusaamisesta ja vihapuheesta. Jälkeenpäin nuoret olivat todella tyytyväisiä vierailuunsa.

”Hating others is like a disease
So make it stop and change it please
We all live under the same skies
So let’s give the people equal rights”

Suomalaiset avasivat kotiensa ovet

Nuorisovaihdon yhdeksi kohokohdaksi tuntui, varsinkin ulkomaisille nuorille ja ohjaajille, osoittautuvan lauantai-illan vierailu tavallisissa suomalaisissa perheissä. Isäntäperheitä oli aluksi vaikea saada, koska tällaista ei ollut ennen järjestetty Lemillä.

Lopulta projektityöntekijä Outi Räisänen lähestyi ystäviään sosiaalisen median kautta ja sai järjestettyä yhteensä kymmenen vierailupaikkaa 30 nuorelle ja heidän ohjaajilleen. Isäntäperheiksi kävivät kaikki perheet, jotka halusivat avata kotinsa tai kesämökkinsä oven vieraille.

Isäntäperheiden joukossa oli ihmisiä, jotka aluksi empivät ottaa ulkomaalaisia vieraita, mutta palaute oli erittäin positiivista. Yleisin kommentti oli, että aikaa oli liian vähän. Yksi ilta ei riittänyt alkuunkaan, kun vauhtiin päästiin. Perheet olisivat halunneet tehdä enemmän aktiviteetteja nuorten kanssa, eikä kielimuuri loppujen lopuksi ollutkaan mikään este. Isäntäperheiltä tuli palautetta myös siitä, että jos vastaavaa järjestetään, he ovat ilomielin mukana. Tämä ilahdutti erityisesti järjestäjien mieltä.

Perheissä nuoret muun muassa keräsivät sieniä, tutustuivat paikallisiin nähtävyyksiin, kävivät järvellä soutelemassa, tekivät saunavastoja, aterioivat, saunoivat, pelasivat pelejä ja paistoivat makkaraa nuotiolla.

Isäntäperheet saivat uusia tuttavuuksia ja ystäviä kansainvälisen vaihdon kautta. Vastalahjaksi isäntäperheille järjestimme viimeisenä iltana gaalakahvitilaisuuden, jossa oli rentoa ohjelmaa kahvittelun lomassa.

Kreikkalaisten mietteet Facebookissa

”We all felt grateful for meeting new people and being a part of the big family of the Youth Exchange Program. We experienced the hospitality and kindness of local people and learned about their culture.” #lemi #4hsuomi #finland #eramusplus #youthexchange #nohatespeech #eivihapuheelle

 

Building Bridges by Social Media -hanke sai Erasmus+ Youth in Action -hanketukea.

Kreikkalaisten nuorten juttu aiheesta: Building Bridges by social media – teen exchange-Lemi-Finland.

 

Kysy lisää:

Merja Kuukka
toiminnanjohtaja
+358 50 520 6166
lemi(a)4h.fi
Länsi-Saimaan 4H-yhdistykset

 

Building Bridges by Social Media on yksi hankkeista, joka esitellään 10 hanketarinaa -kampanjassa. Siinä 4H-yhdistykset kertovat hankkeistaan videoin, kirjoituksin ja kuvin. Kaikki hanketarinat

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Ruokapakki

Ruokapakki-hanke tuo iloa ja toimintaa maaseudulle. Se parantaa lasten ja nuorten maataloustietämystä ja -arvostusta, terveellisiä ja luonnonmukaisia elintapoja unohtamatta. Hanke tukee myös nuorten työllistymistä maa- ja metsätalouden työtehtäviin. Klikkaa juttu auki ja katso video, joka kertoo, mitä kaikkea kivaa Ruokapakista voi ammentaa. Ruokapakki on Ampun 4H-yhdistyksen hanke, joka toteutetaan yhdessä Lahden 4H-yhdistyksen kanssa. Ampun 4H toimii Orimattilan, Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan alueilla. Lue lisää...

Nuori Aktiivinen Tärkeä Toimija Alueellaan eli NATTA

Nuori Aktiivinen Tärkeä Toimija Alueellaan -hanke edistää nuorten kasvua, kehitystä ja nuoruuden arvostamista tasavertaisena ja arvokkaana elämän osana. Hankkeessa toteutetaan nuorten ja muun yhteisön kanssa muun muassa tapahtumia, joissa nuoret käyttävät omia taitojaan koko yhteisön hyväksi. Kun avaat jutun, näet videon, joka kertoo esimerkkejä. Länsi-Suomessa toimivien Maskun-Ruskon-Vahdon 4H-yhdistyksen ja Naantalin 4H-yhdistyksen NATTA-hankkeessa luovutaan valmiiksi suunnitelluista malleista ja siirrytään nuorten itsensä ehdottamiin innovatiivisiin toimintamuotoihin. Lue lisää...