LuonnonILO

LuonnonILO-hanke yhdistää nuoret ja ikäihmiset luonnossa tapahtuvalla toiminnalla. Hankkeen avulla uudet sukupolvet ovat saaneet myös perimätietoa luonnonantimista ja niiden keruusta. Marja-, sieni- ja villiyrttiretkillä lapsia ja nuoria on herätelty luonnonantimien käyttäjiksi.

Pyhäselän 4H-yhdistys toteutti LuonnonILO-hankkeen yhteistyössä Kontiolahden 4H-yhdistyksen kanssa. Hanke toimi myös pohjoiskarjalaisten yhdistysten lähiympäristössä.

Mitä olemme hankkeessa käytännössä tehneet?

Olemme työllistäneet nuoria:

 • Hankkeen aikana työllistimme 13–28-vuotiaita nuoria yhteensä 40, muun muassa kuusenkerkkien keruuseen.

Kuusenkerkkien keruuta keväällä 2016.

 

Olemme järjestäneet kursseja eri ikäryhmille:

 • Ikäihmisille 4 kurssia, aiheena on ollut mm. luonnonantimien käyttö ravinnossa ja hyvinvoinnissa (jalkakylvyt).
 • 3.–6.-luokkalaisille kursseja ja retkiä 9 kpl, aiheena marjat, sienet ja villiyrtit (myrkylliset ja syötävät) sekä vieraslajit ja niiden hävittäminen.
 • Yli 17-vuotiaille luonnonannit ja luonnonretket -kurssi. Kurssin käytyään he voivat toimia ikäihmisten oppaana marja-, sieni- ja villiyrttiretkillä.
 • Kaikille avoimia kursseja 6 kpl, mm. villiyrtti- ja sieniretki, luonnonantimien käyttö ravinnossa ja kosmetiikkaa luonnonyrteistä.
 • Työikäisille kursseja Tyky-toimintaan 4 kpl, aiheina villiyrtit, geokätköt ja luonnonantimien käyttö ruoanvalmistuksessa.

 

Ikäihmisten kurssilla valmistettiin mesikeksejä.

 

Pinja Laine nuorten luonnonannit ja retket -kurssilla keväällä 2016.

 

Olemme olleet mukana lukuisissa tapahtumissa, muun muassa:

 • Syyshavinat Reijolassa
 • Koko perheen talvitapahtuma Hammaslahdessa
 • Silva-metsänäyttely Joensuussa.

Tapahtumissa aiheina ovat olleet esimerkiksi luontovisa, marja- ja sieniaiheiset geokätköt, maistiaistarjoilut (nokkosnäkkärit, mahlajuoma, mesikeksit) sekä marja- ja sieninäyttelyt.

Olemme järjestäneet leiritoimintaa:

 • Luontoaiheisia leirejä pidimme 3 kpl. Yhteistyökumppaneina Kontiolahden 4H-yhdistys ja Joensuun nuorisopalvelut.Leiriohjelmassa olivat muun muassa luontovisa, villiyrttien kerääminen ja valokuvaaminen. Jokaisella aterialla käytettiin luonnonantimia, ja niiden valmistukseen leiriläiset itse osallistuivat.

  Jäätelöannos, koristeena ketunleipää, pettukeksi ja kuusenkerkkäsiirappia. Näitä olemme tehneet leireillä ja koululaisryhmien kursseilla.

   

LuonnonILO-hankkeen myötä olemme tehneet ja teemme paljon hyvää ja kivaa toimintaa:

 • Teimme yhteistyötä koulujen kanssa. Hankkeen aiheet sopivat mainiosti koulujen opetussuunnitelmaan (luontoaiheiset kurssit ja retket).
 • Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa teimme Youtube-videon Villivihannessafkasta. Sen suunnittelivat ja toteuttivat 16–25-vuotiaat nuoret.
 • Järjestimme Safkasynttärit eli villiruokajuhlat 100-vuotiaalle Suomelle. Safkasynttäreillä valmistettiin muun muassa nokkoslettuja, villiyrttisämpylöitä, mahla-mustaherujuomaa ja puolukkateeleipiä.
 • Saamme osallistua erään mobiilipelin tekoon, johon nuoret ovat valokuvanneet luonnontuotteita. Pelin kohderyhmänä ovat ikäihmiset.

4H:n Topi-maskottikin pääsi sieniretkelle mukaan.

 

Artikkelin pääkuvan kuvateksti: Marja- ja sieniretkellä Reijolan koulun 5.lk kanssa syksyllä 2016.

Rahoituksen LuonnonILO-hanke sai Joensuun seudun Leader -yhdistyksestä.
Hankeaika 1.10.2015 – 30.9.2017.

Hankkeeseen on haettu jatkoa ajalle 1.10.2017 – 30.9.2018, joten LuonnonILOn tarina voi saada jatkoa…

 

LuonnonILO-hankkeesta verkossa

Kysy lisää:

Taru Riikonen
vs. toiminnanjohtaja
hanketyöntekijä
+358 50 346 2448
pyhaselka(a)4h.fi
LuonnonILO-hanke
Pyhäselän 4H-yhdistys

 

LuonnonILO on yksi hankkeista, joka esitellään 10 hanketarinaa -kampanjassa. Siinä 4H-yhdistykset kertovat hankkeistaan videoin, kirjoituksin ja kuvin. Kaikki hanketarinat

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Luonnosta käsin

Luonnosta käsin -hankkeen teemoina ovat lähiruoka, kierrätys sekä luonnosta ja eläimistä saatava hyvinvointi. Lapsille ja nuorille tarjotaan toiminnallisia kerhoja, leirejä ja kursseja, joissa nämä aiheet ovat vahvasti läsnä. Klikkaa juttu auki ja katso video mainiosta menosta. Luonnosta käsin -hanke on Pohjois-Pohjanmaalla toimivien Muhoksen, Tyrnävän ja Utajärven 4H-yhdistysten yhteinen kehittämishanke, jota Muhoksen 4H-yhdistys hallinnoi. Lue lisää...

Nuorten luonto

Nuorten luonto -hanke aktivoi salolaisten nuorten lisäksi Salon kaikenikäisiä asukkaita. Hanke lisää 6–28-vuotiaiden lasten ja nuorten ympäristövastuullisuutta, luo ja parantaa heidän luontosuhdettaan ja edesauttaa nuorten työllistymistä luonnonvara-alalle. Salon 4H-yhdistyksen hanke tekee myös kouluyhteistyötä muun muassa järjestämällä retkiä ja tutustumiskäyntejä oppilaitoksiin. Lue lisää...