Nuorten luonto

Nuorten luonto -hanke aktivoi salolaisten nuorten lisäksi Salon kaikenikäisiä asukkaita. Hanke lisää 6–28-vuotiaiden lasten ja nuorten ympäristövastuullisuutta, luo ja parantaa heidän luontosuhdettaan ja edesauttaa nuorten työllistymistä luonnonvara-alalle.

Salon 4H-yhdistyksen hanke tekee myös kouluyhteistyötä muun muassa järjestämällä retkiä ja tutustumiskäyntejä oppilaitoksiin.

Tätä olemme tehneet

Aloittaessamme Nuorten luonto -hanketta toivoimme tavoittavamme eri toiminnoillamme noin 3 000 lasta ja nuorta. Nyt iloitsemme siitä, että olemme eri keinoin tavoittaneet heitä jo yli 6 000! 

Tavoitamme lapset ja nuoret järjestämällä esimerkiksi luontoaiheisia kursseja, teemapäiviä, kerhoja, leirejä, retkiä, tietoiskuja, tempauksia ja kilpailuja. Olemme myös työllistäneet nuoria.

Vaikuttavimpia juttuja osallistujamääriltään, näkyvyydeltään ja tekijöiden innokkuuden kannalta ovat olleet Metsäpäivä ja Metsäkuutiokilpailut. Metsäpäivästä on tarkoitus tulla vuosittainen luonnonvara-alan toiminta- ja oppimispläjäys yläkoululaisille.

Metsäpäivästä nuorten antamaa palautetta:

”Mielestäni oli hienoa, että retkellä opitut uudet asiat liittyivät koulussa jo opittuihin. Esimerkiksi kahdeksannella luokalla matematiikassa on opiskeltu tasogeometriaa, ja sen puitteissa kolmioita, joten puiden mittaaminen käden ja kepin avulla ja geometria yhdistyivät hyvin.”

”Pidin siitä, että jokaisella rastilla oli jotakin toimintaa. Pääsimme kiipeilemään ja tutustumaan metsäkoneisiin lähemmin, mittaamaan puiden pituuksia ja leveyksiä uusilla tavoilla, pohtimaan kartta-asioita ja etäisyyksiä sekä tutustumaan jäljityksen saloihin. Ainakin minä, ja uskon, että moni muukin, oppii hyvin itse tekemällä, ja tämän päivän aikana päästiin sitä paljon tekemään.”

Mikä ihmeen Metsäkuutio?

Nuorten luonto -hankkeessa me halusimme tarjota ihmisille mahdollisuuden saada metsäelämys, vaikka keskellä kaupunkia.  Nyt se tapahtui Metsäkuutioilla.

Metsäkuutio on metsäluontomaiseksi sisustettu tunnelmallinen pieni tila (2m x 2m x 2m), jonka tarkoituksena on tarjota luonnon hyvinvointivaikutuksia siellä, missä niitä ei normaalisti ole. Kuutio houkuttelee sisäänsä rentoutumaan tai virkistäytymään ja kokemaan luontoelämyksen minikoossa. Kuutiossa aistit herkistyvät kosketuksen, kuulon ja näköhavaintojen kautta – sisältä saattaa löytyä esimerkiksi rauhoittavia vihreitä metsämaisemia, veden solinaa ja linnunlaulua tai sammalmatto hypisteltäväksi.

Kaksi Metsäkuution suunnittelukilpailua.

Alakoululaisten Metsäkuutio-kilpailun voitti Armfeltin koulun 4a-luokka.

”Metsäkuutiomme kuvastaa kevääseen heräävää koivikkoa. Siellä on rauhallista ja hyvä opiskella. Työmme on valmistettu kaikilta osin itse luonnonvaroja säästäen ja kokonaan kierrätysmateriaaleista. Emme tuottaneet projektissamme yhtään jätettä, sillä pienimmätkin tilkun palaset on hyödynnetty säkkituolien täytteeksi. Tästä olemme erityisen ylpeitä, kuten myös Koivikkomme tunnelmasta, väreistä ja lopputuloksesta. Jokaisen oppilaan kädenjälki näkyy työssämme.”

Armfeltin koulun 4a-luokan Metsäkuutio.

 

Salon Seudun Ammattiopiston 1. ja 2. vuoden visualisti-opiskelijoille järjestetyn kisan voitti Tsemppi marja -niminen kuutio. Mustikkaa esittävän kuution sisälle saattoi mennä ja hakea mukaansa lehden muotoon leikatun lapun, johon oli kirjoitettu jokin tsemppaava ja metsäinen kommentti. Kuution suunnittelivat Sirja Lumivirta, Janna Leino ja Roosa Malmström.

 

Tuomariston voittajaksi valitseman Metsäkuution suunnitelma on Visualisti Sipen blogista.

 

 

Osa visualistisuunnittelijoista raadin suosikkikuutio Tsemppi marjassa.

 

Tutustu Metsäkuutioihin lähemmin.

Luontoreportterin matkassa

Yksittäinen nuori henkilö, joka on saanut hankkeestamme eniten kokemuksia on Martta Rintanen. Martta työllistettiin hankkeen Luontoreportteriksi huhtikuussa 2016. Hänen pääasiallisena tehtävänään on ollut osallistua hankkeen järjestämiin tapahtumiin ja kertoa niistä nuoren äänellä muille nuorille ja salolaisille.

Martan Luontoreportterin matkassa -blogista löytyy 61 julkaistua juttua, joihin tutustumalla pääsette tustustumaan hankkeen käytännön toimiin. Seassa on myös Martan omia juttuaiheita, joiden kautta hän on pyrkinyt vahvistamaan lukijoiden ja samalla myös omaa luontosuhdettaan. Martta esittelee blogissaan myös parhaita luontokohteita lähialueilla.

 

Nuorten luonto -hankkeelle on myönnetty Leader-rahoitus toimintaryhmä Ykkösakseli ry:n kautta.
Hankeaika 1.9.2015 – 31.8.2017 ja jatkoaika 31.3.2018 asti.

Nuorten luonto -hankkeesta Instagramissa

Nuorten luonto -hankkeesta verkossa

Kysy lisää:

Janina Mäkinen
toiminnanjohtaja
+358 44 777 8535
janina.makinen(a)4h.fi
Salon 4H-yhdistys
Mariankatu 12
24100 Salo

Nuorten luonto on yksi hankkeista, joka esitellään 10 hanketarinaa -kampanjassa. Siinä 4H-yhdistykset kertovat hankkeistaan videoin, kirjoituksin ja kuvin.

Kaikki hanketarinat

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

LuonnonILO

LuonnonILO-hanke yhdistää nuoret ja ikäihmiset luonnossa tapahtuvalla toiminnalla. Hankkeen avulla uudet sukupolvet ovat saaneet myös perimätietoa luonnonantimista ja niiden keruusta. Marja-, sieni- ja villiyrttiretkillä lapsia ja nuoria on herätelty luonnonantimien käyttäjiksi. Pyhäselän 4H-yhdistys toteutti LuonnonILO-hankkeen yhteistyössä Kontiolahden 4H-yhdistyksen kanssa. Hanke toimi myös pohjoiskarjalaisten yhdistysten lähiympäristössä. Lue lisää...

Yritystä ja Tekoja Yhdessä eli YTY

Yritystä ja Tekoja Yhdessä -hanke juurruttaa nuoria kotiseudulleen ja tuo heitä yhteen ikäihmisten kanssa. Hanke tarjoaa myös töitä nuorille ja virikkeitä ja hoivaa ikäihmisille. Kun klikkaat jutun auki, pääset katsomaan videon, joka kertoo, miten YTY on tuonut viiteen Ylä-Savon kuntaan uutta elämää. YTY-hanke kehittää yhteistyössä uuden toimintatavan, joka ei ole ylhäältä annettu, vaan nuorten ja ikäihmisten yhteistyön tulos. Yritystä ja Tekoja Yhdessä -hanke on Iisalmen, Kiuruveden, Vieremän, Pielaveden ja Varpaisjärven 4H-yhdistyksen yhteinen hanke. Lue lisää...