Yhdessä Enemmän ja Paremmin eli YEP!

Yhdessä Enemmän ja Paremmin -hanke edistää Konneveden nuorten hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja esimerkiksi pienryhmätoiminnalla, työpajoilla ja uusien asioiden kokeilemisella. Yep! kohentaa myös nuorten työllistymismahdollisuuksia ja lisää yhteisöllisyyttä alueella.

Keski-Suomessa toimivan Konneveden 4H-yhdistyksen hanke parantaa lisäksi Etelä-Konneveden kansallispuiston tunnettuutta ja tukee paikkakunnan matkailun kehittämistä.

Yhdessä Enemmän ja Paremmin eli YEP! -hanke toimii pääasiassa 10–18-vuotiaiden parissa, mutta se toteuttaa myös kaikkia kuntalaisia hyödyttäviä toimintoja, kuten vaikkapa yleisöluentoja ja polkupyörien lainausta.

Mitä hanke tekee käytännössä

Työllistyminen ja yrittäjyys

Hanke auttaa nuoria työllistymisessä tutustuttamalla heitä Konneveden työnantajiin ja paikkakunnan yritystoimintaan ja -mahdollisuuksiin. Vierailuja on tehty muutamalle paikalliselle maatilalle, minkä lisäksi lukiolaisten kanssa on käyty katsomassa Jyväskylässä, miltä näyttää Ylen ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen toiminta. Hanke on ollut mukana toteuttamassa 4H-yrityskurssia sekä 24h Future Jam -työpajaa, jossa nuoret saivat ideoida ja kehittää omia ideoitaan toiminnaksi. 24h Future Jamien innoittamana on tehty myös 4H Itse tehty -projekti, joka on nuorten itsensä suunnittelema ja toteuttama. Hankerahoituksella mahdollistettiin myös muutaman nuoren kouluttautuminen pet- ja dogsitteriksi Laukaassa.

Ravitsemustietoa, lajikokeiluja ja retkiä

Hyvinvointia on pohdittu muun muassa nuorten hyvinvointipajoissa ja hyvinvointiviikolla, jolla opittiin uutta ravitsemuksesta Jaakko Halmetojan mielenkiintoisella luennolla. Ravitsemus ja ruoka ovat olleet sydäntä lähellä myös 7.–8.-luokkalaisten Kukkula-iltapäivissä, kun ruokaa on tehty yhdessä. Erilaisissa teemailloissa on puolestaan saatu uutta ravitsemustietoa ja valmistettu itse ruokaa, esimerkiksi villiyrtti- ja sadonkorjuuteemalla.

”Tulin tänään villiyrtti-illan innostamana paikalle. On mukava päästä itse tekemään ja samalla katsoa mitä muiden pöydissä tehdään!”

”Jäi tunne, että tästä oli tarkoitus jäädä meille jotain oikeasti käteen.”

YEP! mahdollistaa nuorille uusien asioiden kokeilemisen. Nuoret ovat päässeet kokeilemaan lajeja, kuten kuplafutis, paintball, kajakkimelonta sekä kiipeily. Viimeksi mainittua kokeiltiin Laajavuoren seikkailupuistossa. Retkiä on tehty myös Hankasalmelle keilauksen ja peli-illan merkeissä sekä Duudsonit Activity Parkiin Seinäjoelle erilaisia lajeja testaamaan.

Melontakokemusta rikkaampana Ahoniemessä! ”Yllättävän mukavaa”, kuului palaute melontakokeilun jälkeen.

Verkostoitumista ja yhteistyötä

YEP! tekee tiivistä yhteistyötä monien paikallisten tahojen kanssa, mikä on erittäin tärkeää hankkeen parhaan mahdollisen toteutumisen kannalta. Konnevedellä moni toimija työskentelee myös nuorten kanssa, ja erityisesti pienellä paikkakunnalla on tärkeää, että eri tahot eivät tee päällekkäistä työtä vaan ovat tietoisia toistensa toimialueista ja voivat tehdä laajaa yhteistyötä nuorten hyväksi.

Hanketta on käytykin esittelemässä muun muassa Savottamarkkinoilla, Konnevesi Cross Run -tapahtumassa ja Leader Road Show’ssa

YEP!-hankkeen toimesta nuorten kanssa työskentelevät ovat verkostoituneet ja alkaneet kokoontua säännöllisesti yhteen keskustelemaan nuorisotyön ajankohtaisista asioista.

Kurssien järjestäminen aikuisille toimijoille ja materiaalipankin kerääminen ovat myös YEP!-hankkeen tavoitteita. Verkoston jäseniä on koulutettu Mahis-ohjaajiksi ja materiaalipankin kerääminen on aloitettu kartoittamalla, mitä työkaluja kullakin jo on, ja pohtimalla, mitä materiaalipankkiin haluttaisiin ja tarvittaisiin.

Kansallispuistoa ja kansainvälisyyttä

Monipuolisen kehittämishankkeemme yksi ulottuvuus on parantaa Etelä-Konneveden kansallispuiston tunnettuutta järjestämällä retkiä ja tapahtumia puistossa. Samalla hanke tukee myös paikkakunnan matkailun kehittämistä. Syksyllä 2016 teimme nuorten kanssa ensimmäisen ruskaretken syksyiseen kansallispuistoon ja nautiskelimme Kalajan kierroksen jylhistä maisemista eväiden kera. Syksyinen reissu uusittiin myös tänä vuonna. Vaikka nousut ja laskut olivat paikoitellen jyrkkiä ja saivat kiipeäjien jalat hapoille, selvisimme kaikki kuitenkin kierroksesta kunnialla, väsyneinä mutta onnellisina.

Ruskaretken reippailijat pitivät alusta saakka yllä hyvää tahtia, eväät maistuivat sitäkin paremmin reitin päätteeksi.

 

Kansainvälistä yhteistyötäkin Yhdessä Enemmän ja Paremmin -hankkeella on. YEP! on mukana The Start up: Youthwork & Entrepeneuership -yhteishankkeessa, jonka teemoina ovat nuorisotyö ja yrittäjyys. Hankkeen aikana vieraillaan Belgian ja Tanskan osallistujaorganisaatioiden luona hakemassa oppia ja uusia ideoita omaan työhön tutustumalla paikalliseen, nuorten yrittäjien hyväksi tehtävään työhön. 4H-yrityskonsepti on herättänyt paljon mielenkiintoa kumppanimaissamme.

Monia kivoja juttuja tulevalle vuodelle on jo suunnitelmissa: yritysvierailuita ajankohtaisiin ja mielenkiintoisiin kohteisiin, kursseja, teema-iltoja, hyvinvointipajoja sekä hyvinvointiviikko monipuolisine toimintoineen.

***

Artikkelin pääkuvan kuvateksti: Naurunkiljahduksilta ja hikikarpaloilta ei voitu välttyä Superfutiksen tiimellyksessä. ”Tämä on hulluinta ja hauskinta mitä olen tehnyt pitkään aikaan”, totesi eräs peleihin osallistunut nuori. Tätä hullunhauskaa lajia on päässyt kokeilemaan jo 50 konnevetistä!

Yhdessä Enemmän ja Paremmin -hanke on Leader-rahoitteinen kehittämishanke, joka on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014 – 2020.

Hanke kestää keväästä 2016 elokuulle 2018 saakka. Jatkohakemustakin suunnitellaan.

Yhdessä Enemmän ja Paremmin -hanke Facessa

Yhdessä Enemmän ja Paremmin -hanke Instassa

Yhdessä Enemmän ja Paremmin -hankkeesta verkossa

Kysy lisää:

Sari Kämäräinen
Hanketyöntekijä
+358 40 170 4473
yep(a)4h.fi
YEP!-hanke
Konneveden 4H-yhdistys ry
Kauppatie 25
44300 Konnevesi

 

Yhdessä Enemmän ja Paremmin on yksi hankkeista, joka esitellään 10 hanketarinaa -kampanjassa. Siinä 4H-yhdistykset kertovat hankkeistaan videoin, kirjoituksin ja kuvin. Kaikki hanketarinat

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Yritystä ja Tekoja Yhdessä eli YTY

Yritystä ja Tekoja Yhdessä -hanke juurruttaa nuoria kotiseudulleen ja tuo heitä yhteen ikäihmisten kanssa. Hanke tarjoaa myös töitä nuorille ja virikkeitä ja hoivaa ikäihmisille. Kun klikkaat jutun auki, pääset katsomaan videon, joka kertoo, miten YTY on tuonut viiteen Ylä-Savon kuntaan uutta elämää. YTY-hanke kehittää yhteistyössä uuden toimintatavan, joka ei ole ylhäältä annettu, vaan nuorten ja ikäihmisten yhteistyön tulos. Yritystä ja Tekoja Yhdessä -hanke on Iisalmen, Kiuruveden, Vieremän, Pielaveden ja Varpaisjärven 4H-yhdistyksen yhteinen hanke. Lue lisää...

Ruokapakki

Ruokapakki-hanke tuo iloa ja toimintaa maaseudulle. Se parantaa lasten ja nuorten maataloustietämystä ja -arvostusta, terveellisiä ja luonnonmukaisia elintapoja unohtamatta. Hanke tukee myös nuorten työllistymistä maa- ja metsätalouden työtehtäviin. Klikkaa juttu auki ja katso video, joka kertoo, mitä kaikkea kivaa Ruokapakista voi ammentaa. Ruokapakki on Ampun 4H-yhdistyksen hanke, joka toteutetaan yhdessä Lahden 4H-yhdistyksen kanssa. Ampun 4H toimii Orimattilan, Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan alueilla. Lue lisää...