Metsäpelit.fi sivustolla juuri julkaistu Suomen Metsäyhdistyksen tuottama Havina – biotalousoppimateriaali on salakavalasti opiskelua ja pelaamista yhtä aikaa. Havina-peli on suunniteltu opetuksen yhteyteen uutta opetussuunnitelmaa silmällä pitäen, mutta sen pelaamisesta hyötyvät kyllä kaikki biotaloudesta tai Suomen elinkeinojen historiasta kiinnostuneet. Aikajana kulkee aina esihistoriasta nykypäivään.




Pelissä on siis tarkoitus oppia biotaloudesta, luonnosta, Suomesta ja kaikkien näiden historiasta. Havinaa voi pelata nettiyhteyden omaavalla mobiililla, tabletilla tai tietokoneella ja kirjautumalla sisälle voi tallentaa oman edistymisensä. Vierailijanakin pääsee pelaamaan peliä, mutta edistyminen ei tallennu. Pisteitä saa oikeista vastauksista tehtävissä ja selaamalla aikajanainfoja. Välillä saikin olla aika tarkkana, että muisti lukea kaikki infot kunnolla, että sai kysymysten vastaukset oikein – onneksi tehtäviä sai yrittää useamman kerran uudelleen.




Erityisesti minun silmääni miellytti ihastuttavat grafiikat ja vanhat kuvat, joita oli liitteenä aikajanoissa ja infoissa. Ajattelin aluksi, että hieman tutkailen vain, mitä pelistä löytyy ja millainen sen sisältö on. Yhtäkkiä huomasin kuitenkin, että olin viettänyt jo toista tuntia tutkien esihistorian ihmisten toimintaa ja pula-ajan elintarvikkeiden liikkumista. Peli on pullollaan kaikkea mielenkiintoista informaatiota ja luetun ymmärtämistään voi halutessaan testata aihealuekohtaisten tehtävien avulla. Havinassa tuli vastaan myös paljon uutta ja yleishyödyllistä tietoa, joten oppimiselta ei voi välttyä. Pelattiin muuten tätä peliä, kun opiskelimme metsätalousinsinööriopintojen biotalouden koetta varten.


Havinaa pääset pelaamaan Metsäpelit.fi-sivustolla nyt! www.metsapelit.fi
Äkräs- hanke toteutetaan Lapissa Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeessa luodaan metsäpelit.fi-portaali johon hankkeessa tuotetaan ja kerätään myös muiden toteuttamia metsäaiheisia pelejä. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta suomalaiseen luontoon ja metsään pelillistämisen avulla. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja hanke jatkuu 6/2018 saakka.