Sodankylän metsäpelileiri

Ensimmäisellä metsäpelileirillä pelattiin sisällä ja ulkona, kokeiltiin makey makey -peliohjaimia, geokätköiltiin sekä käytiin linturetkellä.

Ensimmäisen metsäpelileirin järjesti Sodankylän 4H-yhdistys Vaalajärven koululla 22-23. toukokuuta. Saavuttuani paikalle edessäni kohosi vanha keltainen kaksikerroksinen koulu. Paikasta huokui ihana pienen kyläkoulun tunnelma. Aurinko paistoi, pyöriä oli parkissa parkkipaikan laitamilla ja leikkivien lasten äänet kaikuivat pihamaalla. Tuli oma lapsuus ja kouluajat mieleen. Saavuin paikalle hieman yli yhdeksän maanantaiaamuna ja metsäpelileiri oli jo käynnissä täydellä tohinalla. Osa oppilaista oli jo geokätköilemässä, toiset puolestaan leikkimässä perinteisiä metsäleikkejä sekä yksi ryhmä oli tutustumassa metsäpeleihin sisätiloissa.

Lapset tutustumassa metsäpeleihin

 

Lounaan jälkeen vuorossa oli metsäpolkukilpailu. Oppilaat jaettiin 2-3 hengen ryhmiin, joissa he kiersivät jännittävän metsäpolkukilpailuradan. Metsäpolkukilpailussa muun muassa arvioitiin puun pituutta, tunnistettiin kasveja ja mietittiin jokamiehenoikeuksia.

Metsäpolkukilpailun rastilla

 

Metsäpolkukilpailun jälkeen vuorossa oli lisää metsäpelit.fi-sivun peleihin tutustumista, oman geokätkön tekoa sekä linturetkiä. Sivuston pelejä pelattiin ahkerasti ja sivusto herätti mielenkiintoa oppilaissa. Oman geokätkön ja kätköpaikan etsiminen oli erityisen mieluisaa erityisesti isommille oppilaille. Linturetkellä nähtiin isokuoveja, piekana, sinisuohaukka uros, haarapääskyjä, kapustarintoja ja töyhtöhyyppiä. Lintuja katseltiin kiikareilla ja isommalla kaukoputkella.

Lintujen tarkkailua ja tunnistusta linturetkellä

 

Seuraavana päivänä aloitettiin pelien rankkauksella, ulkoleikeillä sekä oman geokätkön piilotuksella. Metsäpelit.fi– sivustolla on 24 erilaista metsä- ja luontoaiheista peliä, lapset pääsivät arvioimaan pelejä osana leirin ohjelmaa. Suosikeiksi nousivat toiminnalliset pelit. Puolestaan perinteisissä ulkoleikeissä isommillakin lapsilla tuntui olevan erittäin hauskaa, kun sai leikkiä oikein luvan kanssa!

Lasten tekemiä valmiita geokätköjä!

 

Lounaan jälkeen kokeiltiin vielä makey makey- peliohjaimia, kehiteltiin oma metsäpeli sekä tehtiin metsäinen TOP-tehtävä. Makey makey- peliohjaimet olivat hyvin jännittäviä lasten mielestä. Kokeilimme mitä materiaaleja voi käyttää peliohjaimena. Banaani oli tietenkin hauska ja toimiva, osa kävystäkin toimi moitteettomasti peliohjaimena, mutta muovailuvaha ei suostunut toimimaan. Kaikista hauskinta tuntui olevan, kun kaverista pystyi tekemään peliohjaimen. Myös yhteistyö ja yhdessä pelaaminen tuntuivat olevan lapsista mukavaa.

Makey makey

 

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen metsäpelileiri oli erittäin onnistunut. Lapsiltahan saa suoraa palautetta ja lasten suusta se totuus tulee: ”Tää on paras yökoulu ikinä!” ”Täällä on tosi hauskaa!” ”Kiitos!” ”Jee, päästäänkö me nyt tekeen se oma metsäpeli?”

 

Äkräs- hanke toteutetaan Lapissa Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeessa luodaan metsäpelit.fi-portaali johon hankkeessa tuotetaan ja kerätään myös muiden toteuttamia metsäaiheisia pelejä. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta suomalaiseen luontoon ja metsään pelillistämisen avulla. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja hanke jatkuu 6/2018 saakka.

Havina – biotalousoppimista pelaamalla

  Metsäpelit.fi sivustolla juuri julkaistu Suomen Metsäyhdistyksen tuottama Havina – biotalousoppimateriaali on salakavalasti opiskelua ja pelaamista yhtä aikaa. Havina-peli on suunniteltu opetuksen yhteyteen uutta opetussuunnitelmaa silmällä pitäen, mutta sen pelaamisesta…

Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma törmäytti kasvattajat

Ympäristökasvatus, seikkailukasvatus, luontokasvatus, metsäkasvatus. Meitä kaikkia yhdistää intohimo innostaa lapset ja nuoret ulos luontoon. Tapa jolla toimimme, parhaat käytäntömme ja kohtaamisemme nuorten kanssa ovat erilaisia. Toimintamme arvopohja on keskeisin työkalumme.

Lue lisää…