Ympäristökasvatus, seikkailukasvatus, luontokasvatus, metsäkasvatus. Meitä kaikkia yhdistää intohimo innostaa lapset ja nuoret ulos luontoon. Tapa jolla toimimme, parhaat käytäntömme ja kohtaamisemme nuorten kanssa ovat erilaisia. Toimintamme arvopohja on keskeisin työkalumme.

Saako 500 ympäristökasvattajasta joukkueen?

Ulos-ut-out! -tapahtuma järjestettiin kesäkuun 5.-6. Turun seudulla. Ulos-ut-out yhdisti neljä perinteistä tapahtumaa: Ympäristökasvatuspäivät, Seikkailukasvatuspäivät, Mitt i naturen -tapahtuman ja Kasvatus metsässä -foorumin. Samalla törmäytettiin neljän erilaisen tapahtuman kävijät.

Tapahtumaan osallistui yli 500:an kasvatus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveys-, ja luonnonvara-alan ammattilaista ja opiskelijaa. Me olimme mitä moninaisin osallistujajoukko.

Kun kohderyhmänä on lapset ja nuoret, kasvattajien tulee olla Joukkue. Saisiko meistä alojemme ammattilaisista koottua joukkueen, joka jakaa päämäärän ja arvot ja jossa pelaajien tapa toimia tukee toinen toistansa?

Tehdään yhdessä

Me uskomme, että lapsi ja nuori saa laadukkaampaa kasvatusta, kun ammattilaiset tekevät työtä yhdessä.

Meissä kasvattajissa on ehkä jo synnynnäisesti yksinpelaajan verta. Kuitenkin Ulos,ut,out-tapahtumassa useiden erialojen toimijat toimivat keskenään ja työpajoissa opittiin yhdessä tapoja toimia lasten ja nuorten kanssa ja tavoittaa heidät.

Toimijoilla on näkemyseroja luontoa koskevan kasvatustyön painopisteistä. On rikkaus tehdä yhdessä joukkueessa, jossa pelaajat ovat erilaisia ja näkevät saman aiheen eri tulokulmasta. Näkemyserot eivät saa olla este yhteistyölle.

4H-Metsätiimissä innostetaan yhdessä lapset ja nuoret ulos luontoon

4H-Metsätiimi on mahdollisuus verkostoitua muiden luonnonvara-, koulutus- ja nuorisoalan ammattilaisten kanssa. 4H-Metsätiimejä toimii ympäri Suomea. Metsätiimimme järjestää yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa erilaisia metsäteemapäiviä, joissa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan metsään- ja luontoon sekä sen luomiin mahdollisuuksiin.

Voit tutustua 4H-Metsätiimitoimintaan tarkemmin täällä.

Metsäpelit tavoittaa lapset ja nuoret

Metsäpelit.fi-portaali avattiin marraskuussa 2016. Sivustolla on tähän mennessä ollut 7000 kävijää ja pelejä on pelattu yhteensä 18 000 kertaa. Sivustolla on tällä hetkellä tarjolla pelattavaksi 25 erilaista metsään- ja luontoon liittyvää peliä. Pelit nähdään mahdollisuutena innostaa lapset sisältä ulos luontoon.

Äkräs- hanke toteutetaan Lapissa Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeessa luodaan metsäpelit.fi-portaali johon hankkeessa tuotetaan ja kerätään myös muiden toteuttamia metsäaiheisia pelejä. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta suomalaiseen luontoon ja metsään pelillistämisen avulla. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja hanke jatkuu 6/2018 saakka.

Tallenna

Sampo Juhajoki

Kehitän työnäni 4H-järjestön metsätoimintaa. Innostun herkästi ja innostan rohkeasti. Työskentelen Suomen 4H-liiton metsäasiantuntijana Tampereella.
Minua voit seurata myös Twitterissä @SampoJuhajoki ja Instagramissa @samposak.

Metsäpelileireillä tapahtuu!

Sodankylän metsäpelileiri

Ensimmäisellä metsäpelileirillä pelattiin sisällä ja ulkona, kokeiltiin makey makey -peliohjaimia, geokätköiltiin sekä käytiin linturetkellä.

Lue lisää…

Rakenna oma metsätila Tuottava Tuohi pelissä

www.metsapelit.fi sivustolle on ladattu uusivanha peli, Tuottava Tuohi. Tuottava Tuohi on strategiapeli, jossa hallinnoidaan omaa metsätilaa. Pelissä voi muun muassa ostaa metsää, rakentaa retkeilyalueita, kerätä luonnontuotteita ja kaataa puita. Peli…