Metsäpedagogit yhdessä – verkostoitumista, työpajoja ja revontulia

Lokakuun ensimmäisellä viikolla oli Pikku-Syöte täynnä Eurooppalaisia Metsäpedagogeja, sillä siellä järjestettiin Euroopan metsäpedagogien 13. kongressi. Tapaamisten taustalla pyörii Forest Communication Network-Subgroup-Forest Pedagogics ja järjestelyistä vastasivat tänä vuonna Suomen Metsäyhdistys sekä Suomen 4H-liitto. Seminaarin aiheena oli, miten osallistamme lapsia ja nuoria oppimiseen, päättämiseen ja suunnitteluun.

Arktinen älykäs metsäverkosto -hanke oli mukana tapahtumassa kahdessa eri työpajassa, jonka lisäksi osallistuimme erilaisiin työpajoihin ja luennoille. Esittelimme meidän hyviä käytäntöjä lasten ja nuorten metsätietämyksen lisäämisestä sekä haimme uusia ideoita ja verkostoja.

Kongressi avattiin Syötteen luontokeskuksessa, jossa kuulimme maakuntajohtajan Pauli Harjun maakuntaesittelyn ja pääsimme tutustumaan luontokeskuksen näyttelyyn. Illallisella tutustuimme muihin metsäpedagogeihin ja saimme vieraaksemme itse Joulupukin! Eurooppalaiset vieraat olivat hyvin iloisia vierailevasta tähdestä. Olimme olleet erittäin kilttejä, sillä saimme kaikki 4H nuorten käsin kudotut villasukat.

Joulupukki saapui tiistain iltajuhlaan.

 

Seuraava päivä vietettiin Pudasjärven Hirvikampuksella, jonne meidät kuljetettiin linja-autoilla. Hirsikampuksella meidät toivotettiin tervetulleiksi ihanilla lasten ja nuorten lauluesityksillä. Saimme myös kuulla Opetushallituksen Marjaana Mannisen puheen uudesta opetussuunnitelmasta, jossa painotetaan erityisesti tekemällä oppimista. Hirsikampuksen rehtori Mikko Lumme esitteli hirsikampusta innostavana oppimisympäristönä ja painotti puheessaan sitä, kuinka koulussa kaikki osallistuvat kasvatustyöhön.

Pudasjärven Hirsikampus on todella hieno ja viihtyisä oppimisympäristö.

 

Pudasjärvellä saimme osallistua erilaisiin lasten ja nuorten kanssa toteutettaviin aktiviteetteihin, kuten tervanpolttoon ja erilaisiin opetuksellisiin ulkoleikkeihin. Halukkaat saivat käydä vierailulla Kontion hirsitalotehtaalla. Eurooppalaisten osallistujien keskuudessa suomalainen koulutusjärjestelmä ilmaisine ruokineen, uusi opetussuunnitelma ja Hirsikampus kokonaisuutenaan herättivät suurta ihastusta. Toki se sitä herätti myös suomalaisten keskuudessa, sillä onhan Pudasjärven Hirsikampus ainutlaatuinen kotimaassammekin ja hirsirakentamista vielä valitettavan vähän.

Aktiviteeteissa sai käyttää luovuutta.

 

Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteinen työpaja Gamify forest using games and game creation tools järjestettiin Hirsikampuksella iltapäivällä. Työpajassa esiteltiin hyviä käytäntöjä siitä, miten 4H-järjestössä lisätään lasten ja nuorten metsäosaamista uusien teknologioiden avulla. Pajassa käytettiin MakeyMakey- innovaatiokittejä sekä Scratch- ohjelmointityökalua. Osallistujat hakivat hirsikampuksen pihalta luonnonmateriaaleja peliohjaimiksi ja tutustuivat ohjelmoinnin mielenkiintoiseen maailmaan. Osallistujat olivat varsin innoissaan MakeyMakey-innovaatiokiteistä sekä ohjelmoinnin helppoudesta.

MakeyMakeyn ihmettelyä ja ohjelmointia.

 

Työpajojen jälkeen suuntasimme takaisin Pikku-Syötteelle, missä meitä odotti päväkahvit ulkona kodalla tulen ääressä. Illallisella oli upea tunnelma ja kaiken kruunasi hienot revontulet pohjoistaivaalla. Vieraamme olivat varsin haltijoissaan ja ihastuksissaan upeista revontulista.

Torstai alkoi Örebron yliopiston Maria Ojalan ja Itä-Suomen yliopiston Nina Takolan mielenkiintoisilla esityksillä. Pääpuhuja Ojala kertoi tutkimuksesta, jossa oli selvitetty nuorten ajatuksia ympäristön tilaan liittyvästä keskustelusta ja sen tuomasta ahdistuksesta. Esitysten jälkeen pidimme toisen Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteisen työapajan 360 mobile forest virtual reality experience and team based outdoor mobile orienteering. Työapajassa esittelimme erilaisia mobiililaitteilla käytettäviä opetusvälineitä, joita voi hyödyntää kuka tahansa. Esittelyssä oli Äkräs-hankkeessa luotu VR-tunnistuspeli, Seppo.io, Kahoot ja Flinga. Osallistujat pitävät erityisesti Seppo.io:n suunnistuksesta, jota on helppo hyödyntää metsäopetuksessa. Myös VR-tunnistuspeli ihastutti.

Muissa torstain työpajoissa esiteltiin muun muassa millaisia töitä nuorille on metsässä tarjolla, vinkkejä luonnonmateriaaleista askarteluun, luonnontuotetietoutta, metsäisiä leikkejä ja päästiinpä lopuksi kokeilemaan yösuunnistustakin.

Työpajassa käytettiin mm. Kahoottia.

 

Kongressi oli varsin onnistunut. Esitykset ja työpajat olivat mielenkiintoisia ja Pikku-Syöte paikkana todella hyvä. Eurooppalaiset vieraamme olivat myös silminnähden tyytyväisiä ohjelmaan ja erityisesti revontulet, porot ja pieni pakkanen ilahduttivat. Parasta antia kongressista oli kuitenkin Eurooppalaisten kollegoiden tapaaminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen puolin ja toisin.

Pikku-Syötteen upeat maisemat.

 

Arktinen älykäs metsäverkosto- hanketta toteutetaan Lapissa Suomen Metsäkeskuksen, Lapin ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen, Metsähallituksen, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton  ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Metsäverkosto yhdistää lappilaiset metsäalan toimijat yhteen. Hankkeessa tiivistetään yhteistyötä, lisätään arktisen osaamisen näkyvyyttä ja luodaan yhteyksiä EU:n muihin alueisiin. Hanketta rahoittaa Lapin liitto ja hanke jatkuu 08/2019 saakka.