Kukkapuu-tempaus on yhteistä tekemistä, joka kiinnittää katseet luontoon.

Salon 4H-yhdistyksen Nuorten Luonto –hanke käynnistettiin kehittämään salolaisten 6-28 -vuotiaiden lasten ja nuorten ympäristövastuullisuutta sekä parantamaan heidän luontosuhdettaan. Toimenpiteitä ja näkökulmia on ollut monia yläkoululaisille suunnatuista metsäpäivistä Metsä TET –kokeiluihin ja 6-12-vuotiaiden Kasvimaakerhosta kaikille avoimiin tempauksiin. Kukkapuu-tempaus on mukava esimerkki jälkimmäisestä.

Omatekoista hyvinvointia

Kukkapuu-tempauksessa kaikkia salolaisia innostettiin virkkaamaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi eli Sibeliuspuiston vanhan koivupuun täyttämiseksi kukkasilla. Yhdistys järjesti keräyspisteitä ympäri Saloa, joihin kukkasia saattoi etukäteen jättää ripustettavaksi.

Kukat ripustettiin puuhun Luonnonkukkien päivänä, jolloin tempaus suuntasi ajatukset luontoon. Noin 300 kukkasta kiinnitettiin puuhun roikkuviksi köynnöksiksi koottuna (köynnöstä tuli yli 40 metriä). Köynnöksiin jätettiin myös tyhjää tilaa ja hakaneuloja heitä varten, jotka tahtoivat ripustaa kukkasensa myöhemmin itse. Puun juurelle tuikkaistiin kyltti, joka kehotti salolaisia poimimaan kukkasia puusta mm. juhannustaikoja varten – Kun laittaa seitsemän kukkaa juhannusyönä tyynyn alle, ilmestyy tuleva puoliso unissa. Loput kukkaset toimitetaan koristeiksi mm. ikäkeskuksiin. Kukkasia askartelivat yksittäisten salolaisten lisäksi ainakin kaupungin nuorisopalveluiden taidetyöpajan nuoret ja ikäkeskusten vanhukset.

Tempaus toi Saloon yhteistä tekemistä, hyvinvointia ja väriä. Saattoipa joku innostua uuteen harrastukseenkin virkkauksen parissa tai lähteä vaikkapa paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämälle Luonnonkukkien päivän retkelle.

 

Kirjoittaja: Salon 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Anna Laakkonen

Kuva: Anna Laakkonen

Metsäkuutiot – Hyvä käytäntö

Metsäkuutioiden avulla saadaan luonnon hyvinvointivaikutuksia sinne, missä niitä ei normaalisti ole.

Salon 4H-yhdistyksen Nuorten Luonto -hanke käynnistettiin kehittämään salolaisten 6 – 28-vuotiaiden lasten ja nuorten ympäristövastuullisuutta sekä parantamaan heidän luontosuhdettaan. Toimenpiteitä ja näkökulmia on ollut monia yläkoululaisille suunnatuista metsäpäivistä Metsä TET -kokeiluihin ja 6 – 12-vuotiaiden Kasvimaakerhosta kaikille avoimiin tempauksiin. Lue lisää…

Raporttia suoraan metsästä ja luonnosta – Hyvä käytäntö

Reportterit viestivät metsästä ja luonnosta sekä niihin liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista.

4H-järjestön hankkeissa työskentelevät Metsäreportteri Laura ja kesäkuussa työnsä lopettanut Luontoreportteri Martta viestivät aktiivisesti eri viestintäkanavia käyttäen niin nuorille kuin muillekin metsistä ja luonnosta kiinnostuneille. Viestintäkanavina ovat nuorten suosimat blogit sekä sosiaalisessa mediassa Instagram ja Twitter.
Lue lisää…