Pelit on havaittu hyväksi tavaksi innostaa nuoria tutustumaan metsään ja luontoon.

Pelaaminen on suosittu ja hauska harrastus erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Kun haluamme viedä viestiä luonnon tarjoamista toimeentulon ja virkistyksen mahdollisuuksista, on pelaaminen siihen oiva keino.

Perinteisesti metsä- ja luontopelit ovat erilaisia toiminnallisia sisällä tai maastossa pelattavia pelejä, mutta viime vuosina digitaaliset pelit ovat lisääntyneet hurjasti. Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteisessä Äkräs-hankkeessa on luontoon ja metsään liittyviä digitaalisia pelejä kerätty yhteen paikkaan. Metsäpelit.fi sivustolle kootut pelit ovat vapaasti kaikkien pelattavissa. Pelejä sivustolle on hankkeen lisäksi tuottaneet useat eri toimijat ja lisää pelejä julkaistaan koko ajan. Tulevaisuudessa myös virtuaalitodellisuuteen liittyvät mobiilipelit tulevat lisääntymään ja avaavat aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Metsä- ja luontoteemaisten pelien lisäksi on iso joukkko mobiilisovelluksien avulla luonnossa toteutettavia tehtäviä. On olemassa muun muassa mobiililaitteilla toimivia hyvää palautetta saaneita luontopolkuja ja metsäpolkukilpailuja.

Peleihin ja toimintoihin pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta. Laitathan myös sivuston ylläpitäjälle viestiä, mikäli tiedossasi on sopivia pelejä joita sivostolta puuttuu.

Metsäpelit.fi

Mappa

 

Kuva: Anne Annala

Mari Niska

Työskentelen Suomen 4H-liitossa järjestöpäällikkönä Lapissa, erityisosaamisalueena metsä ja luonto. Vapaa-ajalla viihdyn mökillä, ja intohimoni on kaikenlainen luonnossa liikkuminen, erityisesti geokätköjä metsästäen. Twitter: @mari_niska

Raporttia suoraan metsästä ja luonnosta – Hyvä käytäntö

Reportterit viestivät metsästä ja luonnosta sekä niihin liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista.

4H-järjestön hankkeissa työskentelevät Metsäreportteri Laura ja kesäkuussa työnsä lopettanut Luontoreportteri Martta viestivät aktiivisesti eri viestintäkanavia käyttäen niin nuorille kuin muillekin metsistä ja luonnosta kiinnostuneille. Viestintäkanavina ovat nuorten suosimat blogit sekä sosiaalisessa mediassa Instagram ja Twitter.
Lue lisää…

Yrittäjäksi luonnontuotealalle – Hyvä käytäntö

Nuoret ovat kiinnostuneita oman rahan tienaamisesta ja kesätöiden teosta. Parhaiten nuoret saa innostettua alalle tarjoamalle heille heitä itseään kiinnostavia töitä, esimerkiksi 4H-yrittäjänä.

Lue lisää…