Metsä tulee torille- tapahtumia on vietetty pitkin elo- ja syyskuuta ympäri Suomen. Pääsin vierailemaan Kemin toritapahtumaan ja olipa muuten kivaa! Kemin tapahtuman järjestelyistä vastasivat yhdessä Metsäkeskus ja Tervolan, Simon ja Tornion 4H-yhdistykset. Mukana oli myös paljon metsäalan muita toimijoita, jotka pitivät esittelypisteitään koululaisille. Alueen 4H-metsätiimi on tehnyt paljon yhteistyötä erilaisten metsätapahtumien muodossa, joten yhteistyö heidän kanssaan sujui 4H-yhdistyksien toimijoiden mukaan todella hyvin ja saumattomasti.

Koko Metsä tulee torille- tapahtuman ideana on tuoda metsäalan toimijat, vaikuttajat ja mahdollisuudet esille nuorille helposti saavutettaviin paikkoihin. Pidin todella paljon ajatuksesta, että aina ei tarvitse mennä metsään, jotta voidaan saada metsäalaa näkyviin. Kaupunkien keskustat ovat kuitenkin hieman helpommin saavutettavissa koululaisille, joten metsätapahtuman toteuttaminen sivistyksen parissa oli todella mainio idea. Aina ei tarvitse mennä metsään, jotta sitä voidaan tehdä tutuksi muille. Suomen Metsäsäätiön tuella nuoret saatiin kuljetettua myös maakunnasta Kemiin. Tapahtumaan osallistui noin 550 koululaista Kemistä ja ympäröivistä kunnista.

4H:n teltalla nuoret pääsivät tutustumaan luonnontuotteisiin tekemällä omat koivuiset jalkakylpypussit, tunnistamaan sokkona erilaisia luonnontuotteita ja testaamaan Millainen metsänkäyttäjä olet -visaa mobiililaitteillaan. Visan löydät muuten myös www.metsapelit.fi nettisivuilta!

 

Jututin muutamia toimijoita tapahtuman tiimoilta siitä, miten heidän yrityksissään tai yhteisöissään hoidetaan nuorten metsäkasvatusta. Sain hienon otoksen eri metsäalantoimijoista ja he kertoivat nuorten olleen hyvin matkassa koko päivän. Stora Enson markkinointiasiantuntija Mia Aalto ja metsäosaston harjoittelija Kari Karhula kertoivat yhdessä tuumin, että päivä oli ollut todella kiva ja nuoret olivat olleet aidosti kiinnostuneita uusista tuulista metsässä, erityisesti uudet muovia ja puuta yhdistävät tuotteet olivat kiinnostaneet. Stora Enso lisää nuorten metsäosaamista kummikouluyhteistyöllä, metsätapahtumilla ja järjestämällä vierailuja tehtailleen ja työmaille. Heillä on vuosittain myös useita tettiläisiä tutustumassa työelämään.

Jouko Kärkkäinen Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry:stä oli myös hyvin positiivisella mielellä päivän suhteen. Nuoret olivat kiinnostuneita lintuharrastuksesta ja linnuista. Xenus ry tekee edistää nuorten metsäsuhteen luomista linturetkillä, kerhoilla ja kouluyhteistyönä. He ovat usein matkassa metsäpäivillä ja heillä on linturetkikummitoimintaa – nuori voi pyytää jonkun yhdistyksen jäsenistä matkaansa linturetkelle opastamaan ja opettamaan linnuista.

Keminmaan riistanhoitoyhdistyksen Ville Keloneva oli erittäin tyytyväinen päivään ja hän kertoikin nuorten olevan todella kiinnostuneita metsästyksestä ja riistanhoidosta. Useampi nuori oli innostunut metsästäjäkortin hankkimisesta ja osallistumisesta harrastukseen. Riistanhoityhdistyksessä tehdään nuorisotyötä ja nuorten metsäkasvatusta kouluyhteistyönä ja kaikille tarjottavilla metsästäjäkursseilla.

Metsäinen innostaa- hanke toteutetaan Lapissa Suomen Metsäkeskuksen, Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Suomen 4H-liitto tuottaa hankkeessa innovaatiokerhokokonaisuuden sekä Millainen metsänkäyttäjät olet- visan. Haluamme herätellä lasten ja nuorten kiinnostusta suomalaiseen luontoon ja metsään. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja hanke jatkuu 07/2019 saakka.

 

Laura Halvari

Olen Suomen 4H-liiton Metsäreportteri – viestin metsästä ja siihen liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Uskon vakaasti, että metsässä on tulevaisuus. Mennään siis metsään, tehdään yhdessä ja nähdään tapahtumissa!

Aurinkoinen Sahanperän Savotta tarjosi tekemistä kaikenikäisille 

Aurinkoinen Sahanperän Savotta tarjosi tekemistä kaikenikäisille 

Lue lisää…