Huh mikä viikko! Metsäreportteri sai yllättävän, mutta hyvin mieluisan kutsun Suomen Metsäyhdistyksen järjestämään Nuorten metsäfoorumiin. Tapahtuman tarkoituksena oli saattaa yhteen eri metsäalaa läheltä liippaavien alojen toimijoita ja näyttää osallistujille, kuinka erilaisista näkökulmista metsää voi katsoa, ja kuinka monenlaisia ammattilaisia metsässä työskentelee. Menossa oli mukana eri ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen metsäalan opiskelijoita, Partiolaisia, eri luonnonsuojeluun liittyvien organisaatioiden edustajia, politiikan edustajia, bloggareita, valokuvaajia ja matkailun ammattilaisia. 

Hyppäsin yöjunaan tiistaina ja heräsin aamulla Helsingissä, missä jo kohta siirryttiin linja-autoon ja otettiin suunnaksi Lahti ja Sibelius-talo. Sibelius-talolla meitä odotteli muut foorumin osallistujat ja lounaan lomassa pääsimme jututtamaan Nina Pulkkista Parad Medialta ja Tornatorin toimitusjohtaja Sixten Sunabackaa. Lounaan jälkeen Sixten esitteli meille Tornatoria ja sen toimintaa, jonka jälkeen ääneen pääsi ”Scifi Nainen” eli Nina, joka kertoili meille puisevien sovellutuksien tulevaisuudesta. Keskustelu starttasi jo heti ensimmäisenä bussissa, mutta pääsi toden teolla vauhtiin Sixtenin avauksen jälkeen. Tämän jälkeen jutut eivät loppuneetkaan kuin vasta päiden painuessa tyynyihin. Olin aivan ymmyrkäisenä ihmetyksestä, miten hieno porukka meillä oli! Keskustelut jatkuivat aina aamusta iltaan ja yhtä laadukkaina koko kolmen päivän ajan.

Hakkuutyömaalla vierailu
Riikka esitteli jousimetsästystä

Päivän kuluessa pääsimme vierailemaan vielä hakkuutyömaalla ja kuulemaan Metsänneito-blogin Riikka Hurskaisen metsästystarinoita. Riikka oli todella mainio persoona ja illallisella ei meinannut ehtiä syömään, kun piti nauraa niin paljon pöytäseurueen hauskoille jutuille.  Saimme yöpyä hulppeissa maisemissa Lehmonkärjessä aivan Päijänteen rannalla. 

Foorumin toisena päivänä aloitimme aamumme vierailemalla Stora Enson fluting-kartonkia valmistavalla tehtaalla, josta matka jatkui kohti Iskua Heinolan kautta, missä vierailimme Heinolan lintutarhalla. Iskun inspiroivan vierailun isännöi toimitusjohtaja Arto Tiitinen. Erityisesti vierailusta jäi mieleen Iskun esimerkillinen halu kehittyä ja päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Huhuuu
Iskussa piti tietenkin kokeilla kaikki mahdolliset huonekalut
Ville Flowparkin korkeuksissa
Koko kööri Storan katolla

 

Iltapuhteena kävimme reippailemassa Vierumäellä Flowparkin päätä huimaavissa korkeuksissa. Kruunuksi toiminnantäyteiselle päivälle pääsimme vielä käymään savusaunassa. Jälleen kerran keskustelut kestivät aina iltaan saakka, eikä juttujen aiheet loppuneet kesken missään vaiheessa. Tuli melkein pakonomainen tarve päästä puhumaan kaikkien kanssa, kun aikaa oli niin rajallisesti.  

Nelli oli paras työkaveri

 

Perjantai ja viimeinen foorumipäivä starttasi metsien- ja luonnonsuojelun teemalla. Metsäkeskuksen edustaja esitteli meille yksityisen lehtojensuojelualueen ja muutaman pienemmän luonnonhoitokohteen. Kyllä oli Metsäreportteri ihmeissään niin isojen puiden äärellä! Suojelualuevierailun jälkeen matkamme jatkui takaisin Lahteen kohti Metsäesitystä, missä pohdimme foorumin aikana saamiamme uusia näkökulmia ja omaa metsäsuhdettamme. Esityksen jälkeen olimmekin jo matkalla takaisin Helsinkiin.  

Puunhalaajia
Lehtojensuojeluun tutustumassa

Koko kolmipäiväinen foorumi oli hengästyttävän hieno niin osallistujien, järjestelyiden, puhujien kuin vierailujenkin osalta, etten voi kuin lämmöllä muistella tapahtumaa. Järjestäjät olivat tehneet kyllä valtavan suuren työn ja se näkyi. Metsäreportteri sai aivan uusia näkökulmia omaan alaansa ja tapasi monia mahtavia ihmisiä, eikä hymy meinannut laantua koko viikolla! Kiitos Vilma ja Sirpa Suomen Metsäyhdistykseltä! Tunnelmia tapahtumasta voit löytää Instagramista ja Twitteristä #metässä2017 ja #metsäfoorumi2017.

Sain monia uusia tuttavuuksia!

Mobiilisti metsään -hanke toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeen tavoitteena on helpottaa metsänkäyttöön ja –hoitoon liittyvät materiaalin ja työkalujen saatavuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja hanke jatkuu 2017 vuoden loppuun.  

Laura Halvari

Olen Suomen 4H-liiton Metsäreportteri – viestin metsästä ja siihen liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Uskon vakaasti, että metsässä on tulevaisuus. Mennään siis metsään, tehdään yhdessä ja nähdään tapahtumissa!

Metsäpäivillä Juoksengissa

Mobiilisti metsään hanke oli mukana yhdessä Ylitornion 4H-yhdistyksen kanssa Juoksengissa, Pellossa, koululaisten metsäpäivässä. Napapiirin Erän majalle saapui koululaisia Pellosta ja Ylitorniolta. Mukana tehtävärasteja pitämässä olivat myös Metsähallitus, Metsäkeskus, Metsänhoitoyhdistys Pellosta…

Mobiilisti luontopoluille

Monesti retkeilykohteiden nuotiopaikoilla tulilla istuskellessa saa kuulla, kuinka vanhemmat kauhistelevat nuoria, jotka ovat metsässäkin kännykät kädessä. Tämä ongelma on kuitenkin onneksi ratkaistu kätevästi Mobiilisti metsään hankkeessa toteutettujen Mobiililuontopolkujen avulla! Polut…