Ranuan 4H-yhditys järjesti Ranuan koululaisille käynnin Rovaniemelle Lapin Metsämuseolle ja tiedekeskus Pilkkeeseen ja samalla koululaiset pääsivät testailemaan Metsäpelejä. Metsämuseolla meitä olivat vastassa museolta Ulla-Maija Helin Lapin ammattiopiston Vesa Perunka. Vesa ja Ulla-Maija jakoivat porukan kahtia ja lähdimme tutustumaan metsätalouden historiaan. 

Samperin kone sai osakseen paljon mielenkiintoa
Metsämuseon talvinen maisema oli äärettömän hieno
Museorakennukset ovat metsän keskellä, kuten niiden arvoon kuuluukin

Koululaiset olivat hyvin innoissaan päästessään kiertelemään museolla ja kysymyksiä lenteli jokaisessa mahdollisessa vapaassa hetkessä. Nuoria selvästi kiinnosti oppia metsäalasta ja sen historiasta. Vanhat koneet, työvälineet, talot ja tarinat olivat koululaisten mielestä kiinnostavimpia.  

Vesa esittelee vesipasaa
Museon ylpeyden aihe, höyryvarppaaja
Uiton veneitä varikolla

Museokäynti päättyi evästaukoon, jonka jälkeen lähdimme kohti nykyaikaa ja tiedekeskus Pilkettä. Pilkkeessä meitä odotteli Severi, joka piti pienen esittelyn tiedekeskuksesta ja metsäalasta, jonka jälkeen pääsimme tekemään hieman töitä. Työpajassa tutustuimme pienissä ryhmissä metsäalaan tiedekeskuksen näyttelyn avulla. Jokainen ryhmä kiersi tiedekeskuksen näyttelytilassa etsimässä tehtävälappuunsa vastauksia. Nuoret oppivat muun muassa mikä puu on parasta huonekalujen valmistuksessa, millaisia ominaisuuksia erilaisilla puupohjaisilla aineilla on ja miten puuta hankitaan nykypäivänä.  

Severi esittelee Pilkettä
Työpajaan kuului myös tietovisa
Pilkkeessä voi rakentaa oman metsikön

Työpajailujen jälkeen nuoret pääsivät villinä ja vapaina tutkimaan tiedekeskuksen näyttelyä omin päin. Paikka kuhisi innokkaita koululaisia ja suurinta suosiota selvästi nauttivat metsäkaraoke ja metsästyspiste. Nuoret olivat todella kiinnostuneita metsästä ja varmasti saivat paljon uutta oppia metsäalasta. Museon ja tiedekeskuksen yhdistäminen oli mahtava keino tutustuttaa nuoret samalla uuteen ja vanhaan! 

Hirvien metsästys oli suosittua puuhaa
Miten sokerit kiertävät puussa?

Mobiilisti metsään -hanke toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeen tavoitteena on helpottaa metsänkäyttöön ja –hoitoon liittyvät materiaalin ja työkalujen saatavuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja hanke jatkuu 2017 vuoden loppuun.  

Laura Halvari

Olen Suomen 4H-liiton Metsäreportteri – viestin metsästä ja siihen liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Uskon vakaasti, että metsässä on tulevaisuus. Mennään siis metsään, tehdään yhdessä ja nähdään tapahtumissa!

Vierailulla Keitele Groupin sahalla Kemijärvellä

Sain lentävän lähdön työpäivään, kun melkein myöhästyin bussista. Olimme nimittäin lähdössä Rovaniemeltä Napapiirin yläkoululaisten kanssa vierailulle Kemijärvelle Keitle Groupin sahalle. Innokas kasien ja ysien joukko koostui vapaavalintaisten maa- ja metsätalouden…

Vierailu Polar Quuenin luo

Vielä palataan ainakin kerran viime vuoden tunnelmiin. Joulukiireet ja kuvien odottelu jättivät tehdasvierailuista kertomiset uudelle vuodelle, mutta ei se haittaa! Aika usein minulta kolahtaa mailiin jotakuinkin tällainen posti: ”Ootte menossa…