Sodankylän 4H-yhdistys järjesti metsäaiheisen 4H-yrityskurssin mahtavissa maisemissa Luostolla Orresokan kupeessa Väärtin Kammissa. Kurssi kesti viikonlopun ja osallistujina oli viisi Sodankyläläistä kasi- ja ysiluokkalaista tyttöä. Yrityskurssia veti Sodankylän 4H-yhdistyksestä Leo Tossavainen ja Hanna Pikkarainen.

Kurssin tarkoituksena oli työstään nuorten omia yritysideoita ja kehittää niistä toimivia ja kannattavia yrityksiä. Tytöt olivat todella innostuneita ja kiinnostuneita hommasta ja viikonloppu kuluikin hyvässä ja rennossa tunnelmassa. Kurssin työskentelyn lomassa tytöt kokkailivat, lauloivat karaokea ja viettivät yhdessä aikaa. Ruokailun lomassa päästiin keskustelemaan jopa politiikasta ja ympäristöstä, joten erityisen fiksuja nuoria naisia oli matkassa.

Lauantaipäivä aloitettiin pihaleikeillä
Ahkerat työläiset

Tyttöjen kiinnostuksen kohteita olivat koirat, lapset ja luontoaiheiset yritykset. Yrittäminen yleensä oli tytöille jo jokseenkin tuttua, mutta kurssi lisäsi tietämystä oman firman perustamisesta paljon. Tytöillä on harrastustaustaa partiosta, koirista, musiikista, lumilautailusta ja laskettelusta, joista opittuja taitoja he ajattelivat hyödyntää uusissa yrityksissään. Ajatuksissa nuorilla oli ainakin luontoretkien järjestäminen lapsille, mikä on mielestäni aivan mainio idea!

4H-yrityksen perustamisen avuksi on tehty oma työkirja, jota tytöt täyttelivät viikonlopun aikana

Yritysideoiden synnyttämisen apuna käytettiin ideakortteja

Kurssilla ideoitiin viikonlopun aikana muun muassa mainoksia yrityksille ja millaisia kohderyhmiä yrityksillä on. Tytöt esimerkiksi tutkivat metsäalan lehtiä ja etsivät niistä mielestään hyviä ja huonoja mainoksia, jonka jälkeen he askartelivat itse hyvät mainokset yrityksilleen. Nuoret saivat myös tietoa yrityksen perustamisesta ja konkreettisista toimista perustamisvaiheessa.

Tiia esittelee omaa yritysideaansa
Mainosten askartelua
Tytöt täyttivät yhdessä työkirjoja

Viimeisenä päivänä nuoret vielä suorittavat yrityksen perustamisen loppukokeen ja saivat ajokortit työelämään. Viikonloppu oli kaikkinensa erittäin mukava niin järjestäjien kuin osallistujienkin puolesta!

Lopuksi esiteltiin itsetehdyt mainokset
Tyttöjen valmiit yritysmainokset

Mobiilisti metsään -hanke toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeen tavoitteena on helpottaa metsänkäyttöön ja –hoitoon liittyvät materiaalin ja työkalujen saatavuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja hanke jatkuu 2017 vuoden loppuun.

Laura Halvari

Olen Suomen 4H-liiton Metsäreportteri – viestin metsästä ja siihen liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Uskon vakaasti, että metsässä on tulevaisuus. Mennään siis metsään, tehdään yhdessä ja nähdään tapahtumissa!

Yritysvierailu Lapin Metsäpalveluilla

Lapin Metsäpalvelut on vuonna 2002 perustettu yritys, jonka historia on melko kirjava. Kävin jututtamassa Metsäpalveluilla töissä olevaa Leena Laajasta hieman Risto Kelloniemen luotsaamasta yrityksestä ja sen ohessa pyörivästä Lapin Metsämuseosta,…

Metsäpäivillä Juoksengissa

Mobiilisti metsään hanke oli mukana yhdessä Ylitornion 4H-yhdistyksen kanssa Juoksengissa, Pellossa, koululaisten metsäpäivässä. Napapiirin Erän majalle saapui koululaisia Pellosta ja Ylitorniolta. Mukana tehtävärasteja pitämässä olivat myös Metsähallitus, Metsäkeskus, Metsänhoitoyhdistys Pellosta…