Monesti retkeilykohteiden nuotiopaikoilla tulilla istuskellessa saa kuulla, kuinka vanhemmat kauhistelevat nuoria, jotka ovat metsässäkin kännykät kädessä. Tämä ongelma on kuitenkin onneksi ratkaistu kätevästi Mobiilisti metsään hankkeessa toteutettujen Mobiililuontopolkujen avulla! Polut löytyvät Rovaniemeltä Ounasvaaralta ja Sodankylästä Paavonpolulta.

Ounasvaaran Mobiililuontopolun lähtöpiste

Mobiililuontopolut on tarkoitettu innostamaan ja opettamaan nuoria luonnosta. Lähtöpisteellä avataan Android-laitteeseen Metsäinen-sovellus ja sieltä napataan Reittikartat, josta voi valita kummalla polulla aikoo seikkailla. Kartalle piirtyy reitti, jota pitkin tulee kulkea, GPS auttaa pysymään polulla. Rastien kohdalla puhelin piippailee tehtävän merkiksi ja voit avata tehtävän.

Metsäinen-sovellus toimii Android-laitteilla
Kysymykset kannattaa lukea tarkkaan!

Tehtävärasteilla kysytään kysymyksiä, tutkitaan rastin luontoa, katsotaan metsäalaan liittyviä videoita, mittaillaan puita ja opitaan huomaamatta kaikenlaista. Tehtävät on kehitetty yhdessä yläasteen opettajien kanssa, joten sisältö on varmasti laadukasta ja opetukseenkin soveltuvaa. Luontopolkuja ja rasteja voi käyttää milloin tahansa ja ne soveltuvat kaikenikäisille – perheen pienimmät voivat tehdä luontopolun tehtäviä yhdessä vanhempien kanssa. Reitin lopuksi saa tehtäviin oikeat vastaukset ja oman tuloksen näkyviin.

Kävin itse testaamassa Ounasvaaran mobiilipolun ja totesin, ettei se ollutkaan mitään lastenleikkiä! Tehtävät olivat mielenkiintoisia ja sopivan haastavia, luonto vaihtelevaa ja polun pituus juuri kohdillaan. Sovellus oli myös helppo käyttää, eikä se tökkinyt turhia, kiitos siitä Lapin AMK:lle, jotka kehittelevät sovellusta yhdessä Metsäkeskuksen kanssa. Tykkäsin kovasti myös rastien kohdalla tulevista äänimerkeistä – näin puhelinta ei tarvinnut tuijottaa aivan jatkuvasti, vaan pystyi keskittymään kävelyyn ja maisemien ihasteluun.

Tärkeintä on muistaa ottaa retkiseuraksi paras kaveri
Lähteellä voi hörpätä vettä ja kuunnella luonnon ääniä

Mobiilisti metsään -hanke toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeen tavoitteena on helpottaa metsänkäyttöön ja –hoitoon liittyvät materiaalin ja työkalujen saatavuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja hanke jatkuu 2017 vuoden loppuun.

Laura Halvari

Olen Suomen 4H-liiton Metsäreportteri – viestin metsästä ja siihen liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Uskon vakaasti, että metsässä on tulevaisuus. Mennään siis metsään, tehdään yhdessä ja nähdään tapahtumissa!

Nuorten vaikuttajien metsäfoorumi

Huh mikä viikko! Metsäreportteri sai yllättävän, mutta hyvin mieluisan kutsun Suomen Metsäyhdistyksen järjestämään Nuorten metsäfoorumiin. Tapahtuman tarkoituksena oli saattaa yhteen eri metsäalaa läheltä liippaavien alojen toimijoita ja näyttää osallistujille, kuinka…

Vierailulla Keitele Groupin sahalla Kemijärvellä

Sain lentävän lähdön työpäivään, kun melkein myöhästyin bussista. Olimme nimittäin lähdössä Rovaniemeltä Napapiirin yläkoululaisten kanssa vierailulle Kemijärvelle Keitle Groupin sahalle. Innokas kasien ja ysien joukko koostui vapaavalintaisten maa- ja metsätalouden…