Vielä palataan ainakin kerran viime vuoden tunnelmiin. Joulukiireet ja kuvien odottelu jättivät tehdasvierailuista kertomiset uudelle vuodelle, mutta ei se haittaa! Aika usein minulta kolahtaa mailiin jotakuinkin tällainen posti: ”Ootte menossa Kemiin Metsä Groupille, saanko tulla mukaan?” Näin minä änkeän mukaan kaikkiin jänniin paikkoihin! Metsäsäätiö ja Rovaniemen 4H-yhdistys veivät Muurolan ysiluokkalaiset vierailemaan Kemiin Metsä Groupin kartonki ja sellutehtaalle ja tottakai minun oli päästävä mukaan. Tehdasvierailut ovat aina siistejä, oli kyseessä mikä tahansa tehdas – paikan päällä pääsee kokemaan tuotteiden valmistuksen aivan erillä tavalla, kuin videoita tai kuvia katsellessa. Tälläkään kertaa vierailu ei tuottanut pettymystä. 

Sirkka ja Merja esitelmöivät
Briiffi opettajille siitä, kuinka vierailu tulee sujumaan.

Ensin pääsimme kuuntelemaan Merjan ja Sirkan, päivän emäntiemme, esittelyä tehtaan historiasta, Metsä Groupista ja Kemin tehtaiden toiminnasta. Ysit saivat myös hyviä vinkkejä jatko-opiskelupaikkojen valintaan, kun työntekijät kertoilivat omista työhistorioistaan ja metsäalan tulevaisuuden näkymistä. Meitä oli kokonainen bussillinen ja ryhmä jaettiinkin kahtia kiertelyn helpottamiseksi. Toinen ryhmä suuntasi ensin jalkaisin tehtaan sisälle ja toinen pääsi bussikyydillä kiertämään tehtaan ulkoalueita. 

Mitä kaikkea puusta voi saada aikaan
Sellun raaka-aineita vaihe vaiheelta
Prosessin lopputuotteita

Sisällä kävelimme ensin läpi sellutehtaan, joka jälkeen näimme itse kartonkitehtaan kuningattaren, kartonkikone Polar Quuenin. Kuulemma kone oli saanut nimensä 70-luvulla tehtaan johtajien vierailtua Yhdysvalloissa, jossa kartonkikoneet oli nimetty kuningattariksi paikan mukaan, kuten Missisippi Quuen. Polar Quuen on rullaillut aina 1971-luvulta alkaen käytännössä ilman keskeytyksiä, jos huoltotaukoja ei oteta huomioon. Tehdas toimii viidessä vuorossa vuorokauden ympäri ja työntekijöitä tehtaalla onkin reilut noin 180. 

Tärkeimmät ensin, eli suojavarustus kuntoon
Korvatulpat päähän ja tehtaalle

Sisäkierroksen jälkeen hypättiin takaisin bussiin ja kierrettiin ulkoalueita. Kuitupuutavara tuodaan Kemiin pääasiassa junalla ja rekoilla. Vastaanoton jälkeen puut kulkeutuvat kuorimoon, sitten hakettimeen ja tämän jälkeen sellun valmistusprosessin keittovaiheessa on tarkoituksena erottaa puun kuidut toisistaan kuten mm. niitä sitova ligniini kuitujen välistä. Tehtaat ovat lähes päästöttömiä – kemikaalit kierrätetään uudelleen käyttöön ja piipuista puskee ulos vain vesihöyryä.  

Kiersimme tehtaalla sisällä ja ulkona
Sirkka kertoo laboratorion toiminnasta

Seikkailut päättyivät ruokalan eteen, jossa saimme jututtaa tehtaan työntekijöitä vielä hieman lisää syönnin ohessa. Ysit olivat kyllä mahtavaa vierailuseuraa ja meillä oli huippu päivä!

Mobiilisti metsään -hanke toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeen tavoitteena on helpottaa metsänkäyttöön ja –hoitoon liittyvät materiaalin ja työkalujen saatavuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja hanke jatkuu 2017 vuoden loppuun.

Laura Halvari

Olen Suomen 4H-liiton Metsäreportteri – viestin metsästä ja siihen liittyvistä aiheista, ilmiöistä ja tapahtumista muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Uskon vakaasti, että metsässä on tulevaisuus. Mennään siis metsään, tehdään yhdessä ja nähdään tapahtumissa!

Metsäalan menneisyydestä nykyaikaan

Ranuan 4H-yhditys järjesti Ranuan koululaisille käynnin Rovaniemelle Lapin Metsämuseolle ja tiedekeskus Pilkkeeseen ja samalla koululaiset pääsivät testailemaan Metsäpelejä. Metsämuseolla meitä olivat vastassa museolta Ulla-Maija Helin Lapin ammattiopiston Vesa Perunka. Vesa…