Sain lentävän lähdön työpäivään, kun melkein myöhästyin bussista. Olimme nimittäin lähdössä Rovaniemeltä Napapiirin yläkoululaisten kanssa vierailulle Kemijärvelle Keitle Groupin sahalle. Innokas kasien ja ysien joukko koostui vapaavalintaisten maa- ja metsätalouden opintojen oppilaista.



Pääsimme tutustumaan sahatoimintaan ja kuulimme sahan tuotantopäällikkönä toimivalta Jarmo Kaatraselta laitoksen yksityiskohdista. Jarmo kertoi, että Kemijärven saha työllistää yli 100 työntekijää, joten pohjoista osaamista löytyy varmasti. Puunhankintaa tehdään pääasiassa Itä-Lapin alueella ja ulkoimaista puuta ei käytetä. Keitele Group palkkaa myös nuoria kesätyöntekijöiksi, joka on Jarmon mukaan hyvä tapa päästä käsiksi puuteollisuusalaan ja mahdollisesti tulevaisuuden työpaikkaankin. Nuoret olivat erityisen vaikuttuneita sahalaitoksen laajuudesta. He kyselivät Jarmolta ahkerasti kysymyksiä sahaan ja sahateollisuuteen liittyvistä aiheista. Kuulemma oli hieno reissu ja kiva päästä käymään eri paikoissa.

Sain myös jututtaa hieman oppilaita ja he kertoivat minulle valinnaisista opinnoistaan. Jere, jolla on muuten oma JT-apu niminen 4H-yritys Rovaniemellä, kertoi, että he ovat päässeet käymään SieriPoron porotilalla, Rovaniemen Metsämuseolla ja keväällä vielä mahdollisesti voimalaitoksilla. Oppilaat saavat itse vaikuttaa opintokokonaisuuteen ja opettaja suunnittelee tunnit yhdessä oppilaiden kanssa. Tunneilla on käyty läpi muun muassa metsäasioita, metsästystä, erilaisia viljelytuotteita ja -lajikkeita ja tutustuttu kotieläimiin. Keväällä, pääsiäisen aikaan, opettajalla on jopa luokassa omassa hautomossa muutama tipu! Niin mahtava keino saada nuoret kiinnostumaan luonnosta!
Mobiilisti metsään -hanke toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hankkeen tavoitteena on helpottaa metsänkäyttöön ja –hoitoon liittyvät materiaalin ja työkalujen saatavuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Haluamme lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja hanke jatkuu 2017 vuoden loppuun.