Vuosi lähenee loppuaan ja viimeinen Yhdessä verkkoon! -koulutus on onnistuneesti ohi.

Nyt on hyvä hetki vetää yhteen  Yhdessä verkkoon! -toimihenkilökoulutusten tuloksia. Vuoden 2015 aikana järjestettiin yhteensä neljä Yhdessä verkkoon! -toimihenkilökoulutusta. Ne järjestettiin Lahdessa 14.4.2015, Huittisissa 2.10.2015, Jyväskylässä 20.10.2015 ja Helsingissä 12.12.2015. Koulutuksiin osallistui n. 50 toimihenkilöä ja vapaaehtoista 4H-yhdistyksistä.

Kahden hankekauden eli vuosien 2013-2015 aikana toimihenkilökoulutuksiin on nyt osallistunut yhteensä 170 henkilöä. Koulutuksia on järjestetty tasaisesti eri puolilla Suomea: Lahdessa, Helsingissä, Turussa, Huittisissa, Jyväskylässä, Kälviällä, Kuopiossa, Sotkamossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Koulutusten tavoitteena oli lisätä toimihenkilöiden valmiuksia, tietoja ja taitoja tukea lasten turvallista ja kriittistä median käyttöä ja opastaa toimihenkilöitä uudistetun TOP-tehtäväsivuston käyttöön. Koulutukset keskittyivät erityisesti alakouluikäisten lasten mediankäyttöön ja siihen, kuinka sitä voi tukea myös 4H-harrastuksessa.

Koulutuksessa toimihenkilöt tutustuivat uudistettuun TOP-tehtäväsivustoon sekä siihen, mitä uutta se tuo 4H-kerhotoimintaan. Lisäksi paneuduttiin mediakasvatuksellisiin teemakerhoihin ohjaajan oppaiden kautta. Koulutuksissa esiteltiin myös Yhdessä verkkoon! -hanketta ja keskusteltiin mediakasvatuksen tavoitteista ja sisällöistä osallistujien toiveiden mukaan. Kaikki koulutuksiin osallistuvat saivat mediakerhojen oppaat, Kavin tuottaman Lapset & media – kasvattajan oppaan, Mediakasvatusseuran tuottaman Mediakasvattajan muistilistan sekä Mediataitoviikkoa varten tuotetun kuvaamisjulisteen.

Näiden lisäksi myös 4H-järjestön kerhonohjaajakoulutuksiin Osaava kerhonohjaaja – ja Koulutan kerhonohjaajia -koulutuksiin sisällytettiin lasten mediataitojen tukemiseen ja TOP-tehtäväsivuston käyttöön liittyvä osuus.

Palautetta vuoden 2015 koulutuksista

Kaikkia koulutuksiin osallistuneita toimihenkilöitä ja vapaaehtoisia pyydettiin antamaan koulutuksen jälkeen palautetta. Koulutuksille annetun yleisarvosanan keskiarvo oli 4,1/5. Palautteessa arvioitiin neljää eri kohtaa. Kouluttaja sai arvosanan 4,2, osallistujien oma aktiivisuus arvosanan 3,9, menetelmät arvosanan 3,8 ja käytössä olleet tilat ja laitteet arvosanan 4,4. Koulutusten yleisarvosana nousi hieman vuodesta 2014.

Vapaissa palautteissa kiitosta sai erityisesti TOP-tehtäväsivustoon tutustuminen ja käytön harjoittelu. Moni kertoi vasta koulutuksessa oivaltaneensa, mistä sivuston uudistuksessa oli kyse ja miten se oli muuttunut vuorovaikutteisempaan suuntaan: ”TOP-tehtäväsivuston koko käyttötarkoitus aukesi”. Muutamassa vastauksessa tosin toivottiin, että TOP-tehtäväsivuston käyttöä olisi harjoiteltu vielä enemmän. Kaikki koulutukset järjestettiin atk-luokassa, eikä tekniikan toimimattomuudesta tullut laisinkaan kielteistä palautetta.

Myös mediakerhoihin tutustumista pidettiin hyödyllisenä. Moni osallistujista kertoi yllättyneensä, kuinka hyvät, valmiit välineet 4H:ssa nyt on lasten mediataitojen tukemiseen. Myös lasten mediankäyttöön tutustuminen oli avannut muutaman osallistujat silmät siitä, kuinka tärkeää näiden asioiden huomioiminen tänä päivänä on: ”Opin, että tämä on asia, mikä pitäisi saada kuntoon meidän yhdistyksessä.”

”Mielestäni kattavasti asiaa mediakasvatuksesta oman järjestömme näkökulmasta ja -tyylillä. Tehtäväpankkiin pääsi nyt paremmin sisälle. Mediakerhojen konsepti tuli tutuksi ja se innostaa kokeilemaan omassakin yhdistyksessä.”

Kiitos kaikille koulutuksiin osallistuneille!

Koulutuksia järjestetään kaksi myös ensi vuonna.

Ampun 4H-yhdistys julkaisi mediakasvatusoppaan

Ampun 4H-yhdistyksen Mukana mediassa -hanke on päättymässä.

Lue lisää…

Kokemuksiani kuvattavana olemisesta

Muistan hetken, jolloin minulta kysyttiin, haluaisinko lähteä esiintymään 4H-kerhojen ohjaajille suunnattuihin koulutusvideoihin.

Lue lisää…