”Kaikkea uutta ja mielenkiintoista” – kesätyönhaku alle 18-vuotiaana

4H-järjestö pyrkii Ysit töihin -kampanjalla mahdollistamaan ensimmäisen kesätyöpaikan mahdollisimman monelle peruskoulun päättävälle nuorelle. Työnhaku ei kuitenkaan ole aina niin suoraviivaista, ja ensikertalaisella voi helposti mennä sormi suuhun. Pyysimme Anni Sohlstenia ja Johanna Ahoa, entisiä ysejä, kertomaan kokemuksistaan ja jakamaan parhaat vinkkinsä kesätyönhakuun.

Anni Sohlstenille (vas.) ja Johanna Aholle (oik.) on kertynyt kokemusta jo useammasta eri työpaikasta.

Anni Sohlsten on 17-vuotias ja käy lukiota toista vuotta. Hän on kotoisin Vantaalta, mutta muutti vuosi sitten Tuusulaan ja kuuluu nyt paikalliseen 4H-yhdistykseen.

Sohlsten aloitti kesätyöuransa jo kahdeksannella luokalla 4H-leirin ohjaajana. Tähän mennessä hän on ehtinyt toimia ohjaajana kolmella kesäleirillä. Kesätöiden lisäksi hän pyörittää omaa 4H-yritystä ja ohjaa 4H-yhdistyksen kerhoa.

Johanna Aho on 16-vuotias lukiolainen Miehikkälästä. Hän kuuluu Kaakonkulman 4H-yhdistykseen ja on kerryttänyt työkokemusta torimyyjänä, maatalousalan yrityksen kesätyöntekijänä, 4H:n kerhonohjaajana sekä nuorisotalon apuvalvojana.

Ensimmäinen kesätyö

Sohlsten muistelee ensimmäisen kesätyöpaikan hakemisen olleen 14-vuotiaalle jännittävä paikka.

”Äiti bongasi ilmoituksen leiriohjaajan tehtävästä ja kannusti minua kokeilemaan. En alkuun uskonut saavani haastattelukutsua. Kun kutsu sitten tulikin, haastatteluun oli todella jännittävää mennä. Se oli ryhmähaastattelu, jossa muut olivat minua vanhempia. Sain myöhemmin puhelun, että olin tullut valituksi. Se tuntui todella kivalta.”

Sain myöhemmin puhelun, että olin tullut valituksi. Se tuntui todella kivalta.”

Aho kokee työnhaun hankalimmaksi osuudeksi CV:n ja työnhakukirjeen kirjoittamisen.

”Pitäisi muistaa, mitä kaikkea sitä onkaan aikaisemmin tehnyt ja saada työnantajat kiinnostumaan itsestä.”

Näitä taitoja hän pääsi viime vuonna harjoittelemaan paikallisen 4H-yhdistyksen järjestämässä Ajokortti työelämään -koulutuksessa. Koulutuksessa käytiin läpi myös asiakaspalvelun perusteet.

Kävi kuitenkin niin, että Ahon työnhaku oli hädin tuskin ehtinyt alkaa, kun TET-harjoittelusta tuttu maatalousalan yritys otti häneen yhteyttä ja tarjosi työpaikkaa.

Uskallus kannattaa

Sohlsten neuvoo ensikertaa kesätöitä hakevia tunnistamaan muualla opitut taidot sekä hyödyntämään suhteita.

”Kannattaa kartuttaa kokemusta eri harrastuksista ja korostaa omia vahvuuksia. Olen esimerkiksi itse ollut partiossa ryhmänohjaajana. Kannattaa myös luoda suhteita ennen työnhakua. Muuttaessani uudelle paikkakunnalle kävin 4H:n kerhonohjaajan koulutuksen. Tulin näin tutuksi yhdistyksen työntekijöille. Ajattelen, että siten voi saada helpommin kutsun haastatteluun ja tulla valituksi töihin.”

Kaksi pientä eläintarhausta kesäisessä peltomaisemassa. Lapsia puuhailee aitausten ja pienen mökin ympärillä.
Sohlstenin ensimmäinen kesätyö oli 4H-leirin ohjaaminen Katrinebergin kartanolla. ”Se oli super kivaa ja kartano oli todella hieno paikka. Työkokemuksen lisäksi oli mukava saada omaa rahaa.” Kuva: Pks4H

Aho kehottaa tämän kevään ysejä rohkeuteen.

”Kannattaa rohkeasti hakea työpaikkaa, joka kiinnostaa. Et häviä mitään, vaikka et pääsisikään haastatteluun. Hakemuksessa kannattaa panostaa siihen, ettei vahingossa tuo ilmi omia huonoja puolia. Ei myöskään kannata kirjoittaa lauseita kuten ”olen iloinen”, vaan pyrkiä mieluummin omantyyliseen kirjoittamiseen. Vaikka iloisuus onkin hyvä asia, sen voi kirjoittaa hakemukseen eri lailla kuin muut.”

Hän tuo myös esille, että aina työpaikka ei tunnukaan itselle sopivalta, mikä on myös hyvä oppi omista kiinnostuksenkohteista.

”Pidin kerhonohjaajan työssä siitä, että sain olla järjestämässä lapsille tekemistä paikkakunnalla, jossa siitä on usein puutetta. Lopulta en kuitenkaan tuntenut työtä omakseni. Nykyään toimin yhdistyksellä apuvalvojana, mikä on ollut mukavaa ja rentoa.”

Jokainen ansaitsee mahdollisuuden oppia

Sohlstenin mielestä kannattaa hakea moneen paikkaan, sillä sitä kautta oppii hakemusten kirjoittamista ja työnhakuun kehittyy rutiini.  Ei ole kuitenkaan syytä lannistua, vaikka haastattelukutsu jäisi saamatta.

”Maailma ei kaadu, vaikka ei saisi juuri sinä kesänä töitä. Voi ottaa yhteyttä lähimpään 4H-yhdistykseen ja pohtia yhdessä, olisiko kesällä jotain tekemistä, jossa voisi kerryttää työkokemusta ja ansaita lisätienestiä. 4H:lla on monia töitä, joita voi tehdä ympäri vuoden, kuten kerhonohjaaminen ja dogsitterinä toimiminen. Voi myös kokeilla 4H-yrittäjyyttä.”

Nuorilla ei ole vielä paljon kokemusta, mutta jostain sitä olisi saatava, jotta elämässä pääsee eteenpäin.

Aho rohkaisee työnantajia palkkaamaan yhdeksäsluokkalaisen.

”Nuorilla ei ole vielä paljon kokemusta, mutta jostain sitä olisi saatava, jotta elämässä pääsee eteenpäin.”

Myös Sohlsten pitää tärkeänä, että nuoret saavat mahdollisuuden tutustua työelämään. Työnantajien tulisi muistaa, että jokainen ansaitsee mahdollisuuden oppia.

”Jokaisen on lähdettävä jostakin. Koen, että mielekäs tekeminen ja positiivisen palautteen saaminen on tärkeää myös nuorten syrjäytymisen kannalta.  Silloin kokee, että on arvokas ja saa antaa oman panoksensa johonkin.”

Tämän kesän suunnitelmat

Tänä vuonna Sohlsten on hakenut kesätöitä leirinohjaajana, hautausmaan kausityöntekijänä ja vanhustenhoidon parissa. Hän odottaa kovasti haastattelukutsuja. Töiden ohessa hän aikoo jatkaa 4H-yrittäjänä toimimista, sillä sen voi sovittaa joustavasti omiin aikatauluihin.

”Hobbyhorses Anni -niminen yritykseni myy itsetehtyjä keppihevosia, keppihevostarvikkeita sekä pieniä marsumaskotteja.”

Kolmevuotisen yrittäjänuransa varrella Sohlsten on perustanut yritykselle verkkosivut, markkinoinut tuotteitaan somessa sekä aloittanut podcastin. Tänä kesänä hän aikoo järjestää verkkokurssin keppihevosten ompelemisesta kiinnostuneille.

Aho ei ole vielä ehtinyt tarttua tämän vuoden kesätyönhakuun. Hän tiedostaa kuitenkin, että pian olisi aika aloittaa etsinnät.

”En tiedä vielä tarkkaan, minne haluaisin hakea. Ainakin kahvilaan aion hakea. Haluaisin kesätyön, jossa pääsisin tekemään kaikkea uutta ja mielenkiintoista.”