Spring Celebration vol 5, African Masterchef ja Eläimellinen lauantai – 4H:n Itse tehty -toimintamallilla nuoret toteuttavat omia juttujaan. Itse tehty tukee nuorten osallistumista ja vaikuttamista sekä mahdollisuuksia oppia erilaisia tietoja ja taitoja  – kasvamista aktiiviseksi kansalaiseksi.

Kun itse pääsee tekemään kiinnostavia juttuja omassa yhteisössään, lisää se harrastukseen sitoutumista ja yhteisöllisyyttä sekä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. 4H-säätiön myöntämä Itse tehty -raha on tukea nuorten ryhmien suunnittelemille ja toteuttamille projekteille. Projekti voi saada tukea 200–500 euroa.

Ytimessä on ajatus, että nuoria kannustetaan luomaan hyvinvointia omaan ja muiden elämään.

Kevätjuhlaa, afrikkalaisia mestarikokkeja ja lehmäjumppaa

Esimerkillisinä makupaloina kolme erilaista tarinaa: Spring Celebration vol 5 oli tapahtuma, jonka ryhmä Rämä järjesti Kyyjärvelle herättämään nuorison horroksesta. African Masterchef -projektin tavoitteena oli oppia ymmärtämään lisää erilaisista ruokakulttuureista. Ryhmäläiset toimivat myös kerhonohjaajia Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksessä ja siirtävät oppimansa asiat pienille 4H-kerholaisille. Eläimellinen lauantai -projektissa Luumäellä nuorten suunnittelemalla eläinpolulla lapset pääsivät kokeilemaan esimerkiksi lehmän vetämää jumppaa.

Kaksi kysymystä

Tärkeintä on se, että projekti on nuorten itsensä ideoima ja toteuttama. Koulutettuja vapaaehtoisia ja toimihenkilöitä tarvitaan kuitenkin mukaan tukemaan nuorten omaa toimintaa.

Kysyin kolmelta aikuiselta ajatuksia siitä, miksi he alun perin lähtivät markkinoimaan Itse tehty -rahaa nuorille. Toinen minua kovasti kiinnostava asia oli se, mitä he itse nuorten valmentajina ovat oppineet nuorten projektin kautta.

Aikuinen oppii olemaan puuttumatta

Hankasalmen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sirkka Suomäki toteaa, että Itse tehty -raha on yksi tapa toteuttaa strategiamme mukaista 4H-nuorisotyön painopistettä Aktiiviseksi kansalaiseksi – tekoja lähellä ja kaukana. ”Pienissä nuorten suunnittelemissa ja toteuttamissa projekteissa nuorista kasvaa vastuullisia toimijoita. Itse tehty -projektit ovat olleet monesti ponnahduslauta johonkin suurempaan loikkaan. Itse olen oppinut heiltä mm. sen, mikä nuorille on tärkeää, millaiset asiat heitä kiinnostavat ja varsinkin sen, mikä heitä ei kiinnosta. Olen oppinut myös sen, että kun nuorelle annetaan vastuuta, hän pystyy toimimaan sen mukaisesti. Joskus on vaikeaa olla puuttumatta ja antaa nuoren itse hoksata virheitään ja kehittämisen kohteitaan. Se on ollut itselle ennen kaikkea kasvamisen paikka.”

Kyselin Sirkalta myös, mitkä nuorten proggikset ovat erikoisesti jääneet hänen mieleensä. ”Voi kun muistaisi niitä nimiä: Taikaperjantai, se oli hauska nuorten pieni projekti, jossa nuoret järjestivät lasten tapahtuman ja väkeä oli valtavasti. Afrikkalaiset illalliset oli hieno tapahtuma! Sillä salaatti -diskoja on ollut muutama, kerran oli joulupaja kyläläisille, sekin oli kiva. Voi näitä on ollut niin paljon. Enkä minä edes tiedä niitä hakemuksia, kun tekevät omatoimisesti.”

Motivoiva Itse tehty -raha

Pirkko Korhonen on yrittäjyyskasvatuksen opettaja Perniön yhteiskoulussa. Pirkko on ohjannut yrittäjyyskasvatuksen valinnaisainetta jo yli 10 vuotta ja kannustanut 4H:ta harrastavia oppilaitaan hakemaan Itse tehty -projektirahaa. ”Itse tehty -malli on erinomainen tapa motivoida ja mahdollistaa nuoria erilaiseen projektitoimintaan ja tutustuttaa samalla yrittäjyyteen. Tällä hetkellä toimii edelleen Putsi-siivouspalvelu, joka sai avustuksen kaksi vuotta sitten. Pojat tekevät siivouksia ja pihatöitä opintojensa ohessa. Itse tehty -projektit ovat antaneet itselle innostusta rohkaista nuoria kokeilemaan ja oppilaille luottamusta ja kipinän perustaa projektitoiminnan jälkeen jopa omia 4H-yrityksiä.”

Seija Hämäläinen Sulkavan 4H-yhdistyksestä vastasi, että Itse tehty-rahan tämän kevään hakuaika sattui sopivaan ajankohtaan. ”Meillä oli yhdistyksessä juuri menossa Koiranhoitokurssi, josta innostuneina nuoret suunnittelivat koiraparkin perustamista. Samaan aikaan olin lukenut 4H:n intrasta Itse tehty -rahasta. Se kolahti: tässähän voisi olla nuorille mahdollisuus toteuttaa koiraparkki! Siksi mainostin tätä mahdollisuutta nuorille, ja he innostuivat. Samalla nuoret pääsevät esittelemään 4H:n työpalvelutoimintaa muille alueen nuorille ja potentiaalisille asiakkaille.”

Entä Seijan oma oppiminen 4H-valmentajana? ”Olen oppinut jo nyt kärsivällisyyttä, sillä nuoret ovat olleet niin innoissaan, etteivät malttaisi odottaa projektin toteuttamista. He siis kyselevät minulta hyvin usein, että mitä seuraavaksi, mitä nyt tehdään suunnittelun suhteen? Kysymykseen omasta oppimisesta on varmaan helpompi vastata sitten, kun projekti on toteutettu. Nyt nuoret suunnittelevat, ja minä seuraan kärsivällisesti sivusta, vaikka tekisi mieli itsekin osallistua enemmän suunnitteluun.”

Hyvinvointia itselle ja muille

Vuoden 2017 kevään hakukierroksella 4H-säätiö myönsi Itse tehty -projekteille 3 800 euroa. Hakemuksia saapui 29 kappaletta, joista projektirahaa myönnettiin 19 projektille. Vuonna 2016 säätiö jakoi Itse tehty -rahaa 4 000 euroa, jonka avulla tuettiin 16 projektia. Vuosittain järjestetään kaksi hakukierrosta, keväällä ja syksyllä.

Projektin jälkeen raportointi tapahtuu kuvina ja tarinoina. Instagramista löytyy kuvia tunnisteilla #4HSuomi ja #4Hitsetehty. Nuorten itsensä kirjoittamia vapaamuotoisia tarinoita toteutuneista projekteista voi lukea 4H.fi-sivuilta.

Kevään 2017 hakukierroksella 4H-säätiö myönsi tukea seuraaville Itse tehty -projekteille:

  1. Maagisen Mugava ninja go park, Konneveden 4H-yhdistys. Tapahtuman järjestäminen lapsille.
  2. Kiusaaminen, Lumijoen 4H-yhdistys. Video kiusaamisen lopettamisesta.
  3. Vuosijuhla-pilotti, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset. Suomi 100 gaala.
  4. Rantakylän kesäkioskin ”Rantaleijona” yksivuotis-synttärihulinat, Limingan 4H-yhdistys. Kesäkioskin avajaistapahtuma.
  5. Hurrikaani-Hattara, Kannuksen 4H-yhdistys. Hattara-vankkurit lasten ilona erilaisissa kesätapahtumissa. Myydään hattaroita.
  6. Porin teatterikerhon näytelmäprojekti, Porin 4H-yhdistys. Teatterikerhon kehittäminen.
  7. Yli esteiden keppihevosestekisat, Kiikoisten 4H-yhdistys. Kilpailun järjestäminen alakouluikäisille.
  8. Yritystä ja tekemistä yhdessä, Varpaisjärven 4H-yhdistys/Varpaisjärven eläkeliitto. Kesäinen toritapahtuman ikäihmisille ja nuorille.
  9. Parkour-ryhmä, Paimio-Sauvo 4H-yhditys, Paimion seurakunta. Parkour-leirin järjestäminen.
  10. Kesäretki eroperheiden lapsille, Siilinjärven 4H-yhdistys. Retki toimintakeskukseen, tavoitteena tutustuttaa lapsia toisiinsa.
  11. Koiraparkki Sulkavan suursotuihin, Sulkavan 4H-yhdistys. Koiraparkissa esitellään dogsitterin työtä.
  12. Roi keppareiden Kevätcup 2017, Rovaniemen 4H-yhdistys. Järjestetään suuret kepparikisat Rovaniemellä.
  13. Lasten keväinen satuseikkailu, Oulaisten 4H-yhdistys. Lastentapahtuman järjestäminen.
  14. Kutsuvierastilaisuus Suomi 100-teemalla, Hankasalmen 4H-yhdistys. Kihveli soikoon! -festivaalin yhteydessä järjestettävä kutsuvierastilaisuus.
  15. Peikkopolku, Isojoen-Karijoen 4H-yhdistys. Toimintapisteitä lapsille, tapahtuma luontopolulla.
  16. Pyhäjoen tehotytöt, Pyhäjoen 4H-yhdistys. Lasten tapahtumia.
  17. Pelastusoperaatio, Kontiolahden 4H-yhdistys. Seikkailurata lapsille.
  18. Eläimellinen lauantai koko perheelle, Luumäen 4H-yhdistys. Toimintapäivä eläimiin liittyen.
  19. Kesäkahvilatoimintaan perehtyminen, Salon 4H-yhdistys/yläkoulun opettaja Pirkko Korhonen.

 

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Virpi Skippari

Lasten ja nuorten pienistä ja suurista teoista elämäniloa ammentava kasvatuksen ammattilainen. Harrastuksina kasvimaahommat, lukeminen ja yhteisöintoilu. Nuorten elämästä kiinnostunutta 4H-järjestön kehityspäällikköä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa @vskippari.

Arvokkaat arvot – 4H:n neljä hoota

Joskus minusta tuntuu, että kiireinen arki ja sen moninaiset haasteet vievät meiltä taidon – tai mahdollisuuden – pysähtyä pohtimaan elämämme suuntaa, oman elämämme strategiaa. Olisiko useammin syytä hengähtää ja kysyä itseltään, kuljenko sinne, mihin omat arvoni ja ihanteeni minua veisivät? Sama koskee myös organisaatioita ja erityisesti järjestöjä, joille arvot toiminnan perustana ovat erityisen merkityksellisiä. Lue lisää…

Head – Harkinta on yksi 4H:n arvoista

Kiitos Marjaana Liukko haasteesta kirjoittaa 4H:n toiminnan arvoista HEAD – HARKINTA. Piti ajan kanssa miettiä mitä nuo sanat merkitsevät minulle ennen kuin osasin pohtia niitä 4H:n ja järjestön strategian näkökulmasta. Lue lisää…