Joskus minusta tuntuu, että kiireinen arki ja sen moninaiset haasteet vievät meiltä taidon – tai mahdollisuuden – pysähtyä pohtimaan elämämme suuntaa, oman elämämme strategiaa. Olisiko useammin syytä hengähtää ja kysyä itseltään, kuljenko sinne, mihin omat arvoni ja ihanteeni minua veisivät? Sama koskee myös organisaatioita ja erityisesti järjestöjä, joille arvot toiminnan perustana ovat erityisen merkityksellisiä.

Olemme sopineet, että juuri alkaneella uudella strategiakaudella nostamme 4H:ssa laajasti esiin arvojamme, niitä neljää H-kirjainta, jotka näkyvät ja kuuluvat järjestön nimessä. Miten ne näkyvät elämässämme ja siinä, mitä joka päivä teemme?

”Ne neljä H-kirjainta, mitä ne oikein tarkoittivatkaan?”

Tuttu kysymys. Nykyisin aloitan usein vastaamisen kertomalla yhdellä lauseella 4H:n kansainvälisestä taustasta ja tulen sitä kautta sanoihin Head, Hands, Heart ja Health. Sitten kerron, että aikanaan näille on löydetty H:lla alkavat suomenkieliset vastineet: Harkinta, Harjaannus, Hyvyys ja Hyvinvointi. Tässä kohtaa huomaan usein lisääväni, että suomenkieliset sanat kuulostavat vähän vanhahtavilta…sillä edelleen muistissa ovat hetket, kun yritin selvittää niitä omille lapsilleni. Erityisen haasteellinen rasti oli harjaannus – tein tosissani työtä selvittääkseni, että kyse ei ole harjaamisesta, vaan jostakin ihan muusta.

Palanen historiaa

Kun 4H-toiminnan tunnusta yli 100 vuotta sitten Amerikassa pohdittiin, aluksi H-kirjaimia oli vain kolme. Pää, kädet ja sydän – Head, Hands ja Heart.  Näillä haluttiin kuvata lapsen kasvuun liittyvää kolmea tärkeää asiaa: ajattelun, taitojen ja tunne-elämän kehitystä. Neljäs H, joka viittasi terveyteen, liitettiin joukkoon vähän myöhemmin. Kyse on ajattelutavasta, joka pitää sisällään ihmisen kokonaisvaltaisen kehittymisen.

Historiaa pohdiskellessani oli kiva miettiä hetki myös omaa taustaani 4H:laisena ja sitä, miten nuo kirjaimet siinä näyttäytyivät. Ihan ensimmäisenä mieleeni tuli 4H-kerhomme järjestämä illanvietto, johon kutsuttiin koko kylä. Koko tilaisuus suunniteltiin itse (Head), näytelmiä ja musiikkiesityksiä harjoiteltiin (Hands), paikalle kutsuttiin kaikki vauvasta vaariin (Heart) ja viimeiseksi toteutui vielä neljäskin H (Health), jolloin saimme aikaan hyvinvointia koko yhteisölle. Nykyisin tätä kutsuttaisiin tapahtumatuotannoksi, silloin emme sitä vielä tienneet.

Uuden strategian innostamana haastankin nyt kollegani 4H-järjestössä pohtimaan näitä neljää H:ta ja niiden sisältöä tarkemmin. Aluejohtaja Maria Isolahti Oulusta kirjoittaa seuraavaksi ajatuksiaan ensimmäisestä H:sta, jolla siis viitataan englanninkieliseen sanaan Head ja sen suomenkieliseen käännökseen Harkinta…

Tallenna

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Marjaana Liukko

Toimin Suomen 4H-liitossa nuorisotyön johtajana ja tiimiesimiehenä. Luotsaamani tiimi vastaa mm. 4H-nuorisotyön valtakunnallisista tuotteista ja palveluista, kehittämishankkeista sekä strategisesta suunnittelusta. Vapaa-ajalla kiinnostuksen kohteitani ovat mm. suomalainen ruoka, vanhan omakotitalon puutarha ja elämäkertojen lukeminen. Twitter: @MLiukko

Ruokailoa ruokakasvatuksella

Monet ruokaan ja ruokailuun liittyvät mieltymykset syntyvät lapsena. Terveellisen ja monipuolisen ruoan lisäksi lapsille tulisi tarjota mahdollisuus oppia ruoan tekemiseen liittyviä asioita – tällä tavoin ruokaan, ruoasta nauttimiseen ja ruoanlaittoon syntyy jo nuorena luonteva ja myönteinen suhde. Tämän vuoden erikoisuutena 4H-toiminnassa ovat Safkasynttärit, joita 4H-kerhot järjestävät eri puolella maatamme. Lue lisää…

4H-säätiö rahoittaa nuorten Itse tehty -toimintaa

Spring Celebration vol 5, African Masterchef ja Eläimellinen lauantai – 4H:n Itse tehty -toimintamallilla nuoret toteuttavat omia juttujaan. Itse tehty tukee nuorten osallistumista ja vaikuttamista sekä mahdollisuuksia oppia erilaisia tietoja ja taitoja  – kasvamista aktiiviseksi kansalaiseksi. Lue lisää…