Kaikilla nuorilla pitäisi olla mahdollisuus kesätyökokemukseen. Aivan helppoa kesätyön hakeminen ei kuitenkaan ole, varsinkaan alaikäiselle. Kuinka monen kesätyöhakemuksen kirjoittaminen on kohtuullista?

Juho lähetti 35 hakemusta, ei saanut yhtään paikkaa ja perusti lopulta kesäksi oman 4H-yrityksen. Vastaavia tarinoita on paljon.

4H-yhdistysten kautta tuhannet nuoret saavat vuosittain työtä ja erityisesti kesätöitä. 4H-yritys on palkkatyön rinnalla tarjottava mahdollisuus niille nuorille, jotka haluavat turvallisesti kokeilla omien kykyjensä kantavuutta. Kesäyrittäjyyttä edistämällä nuorten kesätyömahdollisuuksia voidaan lisätä tuntuvasti. Nuorten tarinoihin voi tutustua osoitteessa www.yritaopitienaa.fi.

Vastuullinen kesäduuni -kampanja kysyi nuorilta, millainen on unelmien kesätyöpaikka: Se on paikka, jossa saa toteuttaa itseään, jossa saa tukea tarvittaessa. Työ, josta on hyötyä tulevaisuudessa ja jossa oppii.


Yrittäjyyden politiikkaa jo vuosikymmeniä

Yrittäjyyttä on edistetty poliittisin keinoin vuosikymmeniä.  Opetukseen liittyen yrittäjyys nousi esiin 1980-luvulla. Nousukauden fiiliksissä oli tarkoituksena varmistaa talouden kasvaminen myös tulevaisuudessa. Kasarina yrittäjyyskasvatus tarkoitti ammatillisessa- ja täydennyskoulutuksessa toteutettua yrittäjäkoulutusta.

Nyt yrittäjyyskasvatus ymmärretään toisin ja aika paljon laajemmin. Kansalaiskasvatusta oleva yrittäjyyskasvatus kehittää oppijan oman elämän hallintaa ja yrittäjyyden taitoja. Opittuja taitoja voi hyödyntää arjessa ja työelämässä, ryhtyi yrittäjäksi tai ei. Bisneksen pyörittäminen ei ole yrittäjyyskasvatuksen ainoa päämäärä.


Yrittäjyyskasvatus opetussuunnitelmissa

Opetussuunnitelmiin yrittäjyyskasvatus ilmestyi 1990-luvun puolivälissä. Vuonna 1995 käyttöön otetuissa peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmissa yrittäjyys oli mukana omana kokonaisuutenaan.  Samoihin aikoihin yrittäjyys sisällytettiin ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmiin. Jokainen opetussuunnitelmauudistus on osaltaan vahvistanut yrittäjyyskasvatuksen asemaa.

Matti Vanhasen hallituksen hallitusohjelmassa 2003  yrittäjyys oli esillä vahvasti läpileikkaavana teemana.  Hallitusohjelmaan sisältynyttä Yrittäjyyden politiikkaohjelmaa voi pitää ratkaisevana askeleena sille, että yrittäjyys tuli osaksi koko koulujärjestelmää.

Uusi perusopetuksen opetussuunnitelma on kaikkien aikojen yrittäjyyspainotteisin. Kiinnostus eri tahojen tuottamiin yrittäjyyskasvatuksen aineistoihin ja oppimisympäristöihin on kasvanut paljon. Nuori Yrittäjyys ry kertoo heidän yrittäjyysohjelmiinsa osallistuneiden oppilaiden määrän kasvaneen sadoista tuhansiin.


Vaikuttavuutta ja tulevaisuuden yrittäjiä

Yrittäjyyskasvatuksella lienee ollut merkitystä, sillä nuorten asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat muuttuneet positiivisiksi. Työ ylipäätään on muuttunut sirpaleisemmaksi ja yrittäjyys ei enää kuulu vain jokotai-vaihtoehtoihin. Yrittäjyys voi olla osa urapolkua ja kulkea palkkatyön rinnalla. Yhä useammat 13+ nuoret tekevät itse itselleen kesätyön yrittäjinä 4H-yhdistyksen siipien suojassa.


Myönteinen ilmapiiri ja matalan kynnyksen yrittäjyysmahdollisuudet

Yrittäjyyttä on hyvä päästä kokeilemaan jo teininä, jotta kynnys yrittäjyyteen myöhemmin olisi matalampi. Vinkeiksi eri tavoista annan kolme esimerkkiä:

  1. Limingassa nuorilla oli mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä kesäyrittäjyystuen avulla. 4H-yhdistys järjesti kesäyrittäjille kurssin ja oli nuorten tukena kesän ajan.
  2. Valkeakoskella nuorisotalo annettiin kesän ajaksi nuorten pop-up -yritysten käyttöön (kuva ylinnä). Hyvä niin, koska muuten talo olisi ollut kesän kiinni ja käyttämättömänä.
  3. Tampereella kunnan nuorisotoimi ja 4H-yhdistys järjestivät nuorille yhdessä kesäyrittäjyysvalmennusta. Tuloksena oli lukuisia nuorten itse tekemiä kesätyöpaikkoja, esimerkiksi valloittava katusoittokahvila.

 

Omat lapseni ovat kahtena kesänä toimineet yrittäjinä. Taisi olla vähän pakkokin, koska muuta kesätyötä ei hakemisesta huolimatta löytynyt. Ei kesäyrittäjyys helppoa ole ollut, mutta silmin nähden antoisaa. Oppimiskokemus on valtava. Vaikka lapsistani ei tulisi myöhemmin yrittäjiä, ymmärtävät he nyt siihen liittyvän työn määrän ja osaavat arvostaa yrittäjänä toimivia.

Vieläkö emmit: miksi nuorten yrittäjyyden mahdollisuuksia pitäisi edistää? Siksi, että jokaisella nuorella on oikeus kesätyöhön. Siksi, että tarvitsemme tulevaisuudessa työtä kaikille. Siksi, että hyvinvoivat kunnat tarvitsevat verotuloja. Niitä tulee, kun on työtä.

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Hilkka Näse

Nuorten työelämävalmiuksien ja 4H-yrittäjien parissa puuhaileva pedagogi. Tittelinä kehityspäällikkö. Havaittu usein somessa ja sukkapuikkojen äärellä. Turkua rakastava paljasjalkainen turkulainen, jonka herkkuruokaa on tuunattu puuro. Twitter: @Hilunase

Kasvimaakerhoilua Salon 4H-yhdistyksessä

Millainen olikaan kasvimaakerho pikkupuutarhureille? Ohjaajat kertovat kokemuksiaan Salon 4H:n yhdistyksen ensimmäisestä kasvimaakerhosta, joka käynnistettiin vuoden 2016 keväällä Nuorten Luonto -hankkeen, Sagalundin ja Vihervuoden innoittamana. Kerho sai kokoontua idyllisissä maisemissa Salon kaupungin vanhalla taimitarhalla. Tänä keväänä Salossa käynnistyy teemakerho Villiruokajuhlat, joka huipentuu Safkasynttäreihin. Lue lisää…

LuonnonILOA 4H-toimintaan

Pyhäselän 4H-yhdistyksen ja Kontiolahden 4H-yhdistyksen LuonnonILO-hanke järjestää villiyrttiretkiä lapsille, nuorille ja ikäihmisille. Luonnossa tapahtuvan toiminnan avulla saadaan siirrettyä luonnonantimien keruun perimätietoa uusille sukupolville. Luonnonantimet ovat edullinen ja terveellinen tapa valmistaa…