Millainen olikaan kasvimaakerho pikkupuutarhureille? Ohjaajat kertovat kokemuksiaan Salon 4H:n yhdistyksen ensimmäisestä kasvimaakerhosta, joka käynnistettiin vuoden 2016 keväällä Nuorten Luonto -hankkeen, Sagalundin ja Vihervuoden innoittamana. Kerho sai kokoontua idyllisissä maisemissa Salon kaupungin vanhalla taimitarhalla. Tänä keväänä Salossa käynnistyy teemakerho Villiruokajuhlat, joka huipentuu Safkasynttäreihin.

Kasvimaa laitettiin kuntoon pihalle, kohtaan, josta törröttivät vielä edellisen kasvimaan ruosteiset kaaret. Emme mahdollisuudesta huolimatta kattaneet kasvimaatamme muovein. Yhteistyökeskusteluja paikan suhteen käytiin kaupunginpuutarhuri Tapio Järvisen kanssa, joka suhtautui tapaukseen erittäin positiivisesti – myös tulevia vuosia ajatellen.

Kerhoa vetämään valittiin kaksi ohjaajaa: Paula Salonen (kuvassa alla oikealla), joka toteutti kerhoa osana opintojaan Liviassa (luonto- ja ympäristöneuvoja) sekä Milena Efimenkova, joka työllistettiin ohjaajaksi 4H-yhdistykseen.

Kerhon ohjelma valmistui yhteistyötapaamisessa kerhonohjaajien ja Sagalundin neuvojan Annika Tavastin kanssa. Sagalundilta saatiin lisäksi hieno kasvimaaopas. Myös 4H on julkaissut hyvän Kasvimaakerhon ohjaajan oppaan. Muista myös Kasvimaa TOP-tehtävät eri kerhokerroille.

Kasvimaakerhon alkuperäinen ohjelma:

huhtikuu mitä tehdään
Vko 15 tutustumisleikkejä, koristellaan kasvihuonetta, päätetään istutettavat kasvit
Vko 16 kasvimaa kuntoon; maan laitto, miten komposti toimii, tehdään kohopenkki?
Vko 17 istutetaan siemeniä ja askarrellaan nimikyltit
toukokuu
Vko 18 tehdään pavuille kiipeilyteline ja muuta pajuaskartelua (solmut)
Vko 19 istutetaan taimet ja siemeniä, opetellaan oikea kastelutapa
Vko 20 keväisen pihan kasvit ja puut tutuiksi, revitään rikkaruohot ja laitetaan kate, leikitään
Vko 21 suojataan tuleva sato tekemällä variksenpelätin!
kesäkuu
Vko 22 pihamaan eläimet tutuiksi, leikitään aiheeseen sopivia leikkejä
Vko 23 istutetaan ruukkuihin, pidetään yrttimaistajaiset
Vko 24 nikkaroidaan oma linnunpönttö, pihan yleisimmät linnut tutuiksi, rekisteröidään ripustetut pöntöt Miljoona Linnunpönttöä -kampanjan sivuille
Vko 25 juhannus vko, tauko
Vko 26 luonnollinen lannoittaminen, mikä nokkosliemi
heinäkuu
Vko 27 pihan kiinnostavat ötökät ja tuholaiset tutuiksi (tutkimuksia luupin läpi), leikitään
Vko 28 tauko
Vko 29 tauko
Vko 30 tutustutaan mehiläisfarmiin, mihin mehiläisiä tarvitaan?
elokuu
Vko 31 tehdään hyönteishotelli = 4H:n TOP-tehtävä
Vko 32 Kesäolympialaiset!
Vko 33 tehdään luovasti maataidetta
Vko 34 Sadonkorjuujuhla (vanhemmatkin tervetulleita), kerätään siemeniä kotiin vietäväksi

+ Joka kerta tietenkin katsotaan mitä kasvimaalla on tapahtunut ja kastellaan kasveja. Myös jos/kun rikkaruohoja tulee, niin ne kitketään. Lapsille aina sään mukainen vaatetus. Pienellä sateellakin voidaan olla ulkona.

Kasvimaakerhon toteutunut ohjelma:

Ohjelma ei käytännössä toteutunut täysin suunnitelman mukaan ryhmän koosta, sääolosuhteista tai muista syistä johtuen. Suurimmat muutokset: kasvimaa oli huhtikuussa vielä kylmä, joten istutus ja maankunnostaminen voitiin tehdä vasta toukokuussa. Tästä johtuen muukin ohjelma sai uutta muotoa. Jotkin ohjelmat, kuten linnunpönttöjen nikkarointi, vei enemmän aikaa, kuin oltiin arvioitu, joten ohjelmaa saatettiin jatkaa vielä seuraavallakin kerralla.

huhtikuu mitä tehdään
Vko 15 tutustumisleikkejä, koristellaan kasvihuonetta, päätetään istutettavat kasvit
Vko 16 Istutettiin lisää taimia, luontoleikkejä, tutustutaan keväisen pihan kasveihin
Vko 17 pajutöitä, taimien tutkiskelua, miten kasvi kasvaa? Oikean oppinen kastelu
toukokuu
Vko 18 Helatorstai, tauko
Vko 19 tehdään variksenpelätin vanhoista cd levyistä
Vko 20 tutkitaan keväistä pihaa ja pihan kasveja, kouliminen
Vko 21 kasvimaa kuntoon, mullat, kate ja kyltit kasveille
kesäkuu
Vko 22 löytyykö pihalta villiyrttejä? maisteltiin mm. suolaheinää, voikukan lehtiä, jokamiehen oikeudet
Vko 23 tehdään linnunpönttö, pihan yleisimmät linnut
Vko 24 tämä kerta peruttiin
Vko 25 juhannus vko, tauko
Vko 26 pihamaan eläimet ja puut tutuiksi, aiheeseen liittyviä leikkejä
heinäkuu
Vko 27 askarrellaan ja taiteillaan luonnon tuotteilla (maakollaasi)
Vko 28 tauko
Vko 29 tauko
Vko 30 tutustutaan mehiläisfarmiin, mihin mehiläisiä tarvitaan?
elokuu
Vko 31 tehdään hyönteishotelli = 4H:n TOP-tehtävä ja tutkitaan pihan ötököitä
Vko 32 Aarteen etsintä
Vko 33 luontoleikkejä
Vko 34 Sadonkorjuujuhla: kerätään kotiin siemeniä ja kasvatettuja kasveja, luontopolku, sokkomaistiaiset (tunnistatko omenan, basilikan jne.) olympilaiset

Kerhonohjaaja Paulan mietteitä kasvimaakerhosta

”Hyvin meni eka kerhokerta. Minä jännitin ihan turhaan lapsien kanssa olemista. Mukana oli 6 lasta. Yksi poika oli todella energinen ja vaati huomiota hyvin paljon. Onneksi on kaksi ohjaajaa, niin toinen saa opetettua kasvimaa juttuja, kun toinen pitää järjestystä.”

”Kaaleja, pari hernettä ja punajuurta on jo lähtenyt kasvamaan. Siellä kasvihuoneessa on otolliset oltavat.

”Osa kasveista oli aika nuupahtaneita kuten Basilika, joka on haasteellinen kasvattaa avomaalla, kun tarvitsee vettä todella paljon ja paahteisen paikan. Mutta kyllä siellä hyvin suurin osa istutetuista kasveista voi. Ja ensimmäisen kerran kerholaiset saivat maistella satoa sillä herneitä oli kypsynyt niin, että jokainen pääsi maistamaan edes yhden herneen. 🙂 ”

” Kerhossa oli tällä kertaa 4 osallistujaa. Mehiläishoitaja oli esittelemässä mehiläisjuttuja. Tehtiin hyönteishotelleja, joista moni tuntui innostuvan. Ötökkäkilpailua en aloittanut, koska osallistuja oli niin vähän tällä kertaa. Katsotaan teenkö jonkun ohjeistuksen Milenalle ja hän voisi jakaa infon kilpailusta. ”

-”Haasteellista on ollut saada lapset ymmärtämään, ettei luontoa hoputeta vaan kasvi kasvaa silloin kun haluaa. Säätä kun ei voi kontrolloida. Maltti on valttia kasvimaa hommissa ja kasvien kasvatus vaatii työtä.”

”Tänään oli viimeinen kasvimaakerhon kerta. Laitoin vanhemmille viestin mitä viimeisellä kerralla tehdään ja ilmoitin että myös vanhemmat voivat osallistua. Ohjelmana oli: – luontopolku – maistelutehtävä (lapsi maistaa sokkona esim.porkkanaa ja sitten pitää arvata mitä maistaa) – kerätään siemeniä ja muuta satoa kasvimaalta (porkkanaa nyt ainakin on) – pikkuolympialaiset ”

” Viimeinen kerta oli onnistunut. Kaikki kerholaiset mukana ja parit vanhemmatkin. Kaikki ohjelma tuntui olevan mieluisaa. Lapset ottivat krasseja juurineen kotiin, auringonkukkaa juurineen sekä maljakkoon, siemeniä kerättiin ja parit avomaankurkut ja ruohonsipulia. Me siivottiin kasvimaa kaikista kylteistä, viireistä ja variksen pelättimistä. Marja-Leenan kanssa sovin, että avaimen sai jättää puutarhalle.”

Kivointa on ollut innostus

”Kivointa on ollut nähdä lasten innostuvan kasvien istuttamisesta. Osa on vienyt innostuksen kotiin saakka jota juuri toivoinkin. Hauskaa oli myös tutustuttaa ja maistattaa lapsille villiyrttejä. Oma herkkuni suolaheinä sai kyllä mainiot ilmeet lasten kasvoille. Ei tainnut ihan niin herkullista olla heidän mielestään :D”

”Toivon kerhon innostavan lapset kasvattamaan itse ruokaa. Kun itse kasvattaa ja tekee työn kasvatuksen eteen arvostaa ruokaa ihan eri tavalla. Kerhossa toivon myös lasten kunnioituksen kasvavan luontoa kohtaan. Sen takia kerhon ohjelmassa on myös muutakin, kuin kasvimaalla puuhailua kuten linnunpönttöjen rakentamista ja pihan kasveihin ja eläimiin tutustumista.”

”Sain palautetta yhden pojan äidiltä että oli kehunut kerhon olevan paras kaikista kerhoista jossa hän on ollut. Ja että kotiin piti saada heti viime kerran istuttamisen jälkeen siemeniä, jotka piti istuttaa heti. Olen siis ainakin yhden lapsen kanssa onnistunut saamaan innostusta kasvimaata kohtaan. Hieno tunne. ”

 

Kerhon mainostaminen

Ohjaaja Paulan kirjoittama mainosteksti: ”Maistuuko kurpitsa? Entä herkullinen mansikka? Haluaisitko päästä itse kasvattamaan omia vihanneksia ja maistelemaan niitä? Kasvimaakerhossa se onnistuu! Tutustumme myös kotipihassa temmeltäviin villieläimiin. Tutkitaan pihan ötököitä ja ihastellaan lintuja. Rakennetaan linnunpönttö ja tehdään muita kivoja askareita luonnon parissa. Tutuksi tulevat myös pihan kasvit ja mehiläisetkin. Kerho on suunnattu 6-12-vuotiaille. Kerho kokoontuu n. kerran viikossa huhtikuusta syyskuun alkuun. Tarkemmat kokoontumiskerrat lähempänä aloitus aikaa.”

Kerhoa mainostettiin ko. tekstillä sosiaalisessa mediassa, sekä paperisin julistein sopivissa paikoissa kuten kirjasto. Kerhoon ilmoittautui 11 kerholaista, jotka olivat yhtenä kerhokertana kaikki paikalla, muuten osallistujia oli keskimäärin 6 hlö/kerta.

Kasvimaakerhon kulut

Kerhoon ostettiin siemeniä, multaa, linnunpönttöjen osat, palkintokarkkeja ja jotakin muuta pientä. Kustannukset jäivät minimiin, kun käytössä oli luonnonmateriaaleja ja kerhonohjaajat toivat/lainasivat tarvikkeita myös kotoaan. Ohjaaja, Milena, työllistettiin kerhonohjaajaksi ja Paula toteutti kerhoa osana opintojaan luonto- ja ympäristöneuvojana Liviassa, jolloin hänelle maksettiin korvausta vain matkoista.

4H:n toiminnanohjaaja Annan ajatuksia kokonaisuudesta

Kerho toimi kesälomien aikana, joka vaikutti varmasti osaltaan siihen, että kerholaisia oli paikalla hyvinkin vaihteleva määrä kerrallaan, mutta paremmin, kuin alunperin ounasteltiin. Kerho vaatii selvästi ohjaajaksi jonkun, jolla on tietoa aiheesta ja joka osaa olla tarpeeksi aktiivinen ja organisointi/improvisointikykyinen, kun sään tai jonkin muun sellaisen seikan, johon ei voi vaikuttaa seurauksena, kerhokerta pitäisikin miettiä uusiksi. Ohjaajat olivat joillakin kerroilla molemmat paikalla kerhossa, joillakin kerroilla yksin. Kokonaisuutena kerho oli oikein mukava ja sai kerholaisilta hyvää palautetta. Harkitsemme vahvasti kerhon toteuttamista jatkossakin, kunhan löydän jälleen ainakin yhden kokemusta omaavan ohjaajan.

Tänä kesänä teemana villiruoka

Kasvimaakerhon sijaan käynnistämme maaliskuun lopulla Villiruokajuhlat –teemakerhon liiton Safkasynttärit –hankkeen puitteissa. Kerhossa käytetään liiton TOP-tehtäväsivustolle luomaa Safkasynttärit menua, askarrellaan ja tehdään retki lähimetsään villiruokaa metsästämään ja uutta oppimaan. Vuonna  2017 kasvimaakerhoa ei 4H:n puolesta Salossa nähdä, sillä sopivan kasvimaakokenutta ohjaajaa ei löytynyt. Ajatusta ei kuitenkaan haudata, vaan mahdollisuudet kartoitetaan taas ensi vuonna.

 

Teksti: Anna Laakkonen Kuvat: Martta Rintanen, Paula Salonen ja Anna Laakkonen

 

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Anna Laakkonen

Salon 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja ja kerhovastuullinen, kotiyhdistyksen Nuorten Luonto -hankkeen toteuttaja ja liiton Kesäduunia! -hankkeessakin työskennellyt visualisti. 

Vapaa-ajallaan Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen hallituksessa istuva tiedotusvastaava ja luontoilusta muutoinkin kaikin puolin nauttiva musiikkimiehen avokki – erityisesti sienistä ja sienestyksestä kiinnostunut asiantuntijanousukas.

 

Kansainvälisyys- ja yrittäjyyskasvatuksen luovaa yhdistämistä

Uuraisten 4H-yhdistyksellä on käynnissä kaksivuotinen yrittäjyyskasvatushanke Find your way. Hankkeen päätavoitteena on 10 uutta 4H-yritystä, tehdä yrittäjyyskasvatuksesta nuorten näköistä sekä elävöittää Uuraisten kuntaa. Hanke on saanut rahoitusta Jyväsriiheltä, joka on…

Kaikille nuorille kesätöitä! Kesäyrittäjyys on yksi mahdollisuus.

Kaikilla nuorilla pitäisi olla mahdollisuus kesätyökokemukseen. Aivan helppoa kesätyön hakeminen ei kuitenkaan ole, varsinkaan alaikäiselle. Kuinka monen kesätyöhakemuksen kirjoittaminen on kohtuullista? Lue lisää…