Pyhäselän 4H-yhdistyksen ja Kontiolahden 4H-yhdistyksen LuonnonILO-hanke järjestää villiyrttiretkiä lapsille, nuorille ja ikäihmisille.

Luonnossa tapahtuvan toiminnan avulla saadaan siirrettyä luonnonantimien keruun perimätietoa uusille sukupolville. Luonnonantimet ovat edullinen ja terveellinen tapa valmistaa ruokaa ja monien tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen edistää ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hanke tukee hyvin 4H:n luonnonläheistä arvomaailmaa sekä lisää ympäristötietoutta ja edistää luonnontuotteiden käyttöä kotitaloudessa.

Yhdessä koulun kanssa

Pyhäselän 4H-yhdistyksen vahvuutena on hyvä yhteistyö paikallisten koulujen kanssa. LuonnonILO-hankkeessa on mukana viisi eri ryhmää 3.–6.-luokkalaisia, joille on pidetty luonnonantimiin liittyviä kursseja. Lisäksi on annettu tietoa vieraslajeista ja niiden hävittämisestä. Pyhäselän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Poutanen on koulutettu keruutuoteneuvoja, ja hän on toiminut kursseilla kouluttajana.

Koulut ovat lähteneet yhteistyöhön mielellään mukaan, koska aiheet sopivat hyvin opetussuunnitelmaan. Oppilailta ja opettajilta saamiemme palautteiden mukaan meidän koulutusmenetelmämme ovat erilaisia ja piristäviä.

Mitä ja miten kurssilla tehdään

Kurssit on toteutettu vuodenaikojen kierron mukaan, eli keväällä aiheena ovat villiyrtit ja syksyllä marjat ja sienet. Kurssilla käydään läpi ensin teoriassa yleisimpiä ravinnoksi sopivia sekä myrkyllisiä luonnonantimia, keruu -ja säilytysohjeita ja tietysti jokamiehenoikeuksia.

Teoriaosuuden jälkeen on lähdetty retkelle luontoon keräämään luonnonantimia. Keväällä villiyrttiretki on toteutettu koulun lähimetsään ja syksyllä on matkattu linja-autolla noin 20 kilometrin päähän koululta metsään marjoja ja sieniä keräämään.

Retkiin on kuulunut olennaisena osana pienen välipalan valmistus kerätyistä luonnonantimista. Olemme valmistaneet lasten kanssa muun muassa villiyrttivohveleita, -sämpylöitä, -levitettä ja -teetä. Kaikki reseptit on suunniteltu niin, että ne voidaan valmistaa vaikka ulkona nuotiolla. Kursseilla lapset oppivat hyödyntämään luonnonantimien käyttöä keruusta ruokapöytään ja säilöntään.

Kursseilla on käsitelty myös vieraslajeja, ja toukokuussa 2017 hävitämme jättipalsamia paikallisen koulun pihalta kahden koululaisryhmän kanssa. Palkkioksi uurastuksesta teemme yhdessä jäätelöannokset, jotka koristellaan ketunleivillä ja kuusenkerkkäsiirapilla, ja juomme voikukkasimaa.

Lapset ovat tykänneet eritoten luontoretkistä, ja teoriaosuuksiin on lisätty mielekkyyttä erilaisten ryhmätehtävien avulla. Lapset vievät tietoa koteihin, joten kursseilla on myönteinen vaikutus myös muihin perheenjäseniin. Meille tuli yllätyksenä miten kiinnostuneita lapset ovat luonnontuotteista: olemme saaneet kursseilla ja retkillä vastailla moniin luontokysymyksiin.

LuonnonILO-leiri

Kesällä 2016 järjestimme yhteistyössä Joensuun nuorisopalvelujen kanssa LuonnonILO-aiheisen leirin. Ohjelmaan kuuluivat esimerkiksi

  • luontovisa
  • luontoaiheinen geokätköily
  • valokuvaus luonnossa
  • villiyrttiretki
  • välipalan valmistus nuotiolla villiyrteistä.

Leirin menu suunniteltiin luonnonantimien ympärille. Jokaisessa ruokalajissa käytettiin villiyrttejä, marjoja ja sieniä.

Ruokakoulu

Ruokakoulun järjestimme erähenkisesti Kukkolan tilalla Joensuussa. Ruokien valmistus tapahtui nuotiolla tai retkikeittimellä. Villiyrttejä, marjoja ja sieniä käytettiin monissa ruokalajeissa. Vanhempien illalliseen leiriläiset keräsivät itse villiyrtit koristelua varten.

Suomi 100 -villivihannessafkasynttärit

Pyhäselän 4H-yhdistyksen harraste- ja iltapäivätoiminnankerhoissa järjestetään villiruokasynttäreitä toukokuun puolessa välissä. Safkasynttärit järjestämme kahden kerhon yhteisinä ulkotapahtumina, joissa muurikkapannuilla lämmitämme esivalmistellut villiyrttiherkut. Ne teemme tietysti tuoreista, sillä hetkellä saatavista luonnonantimista, joita ovat esimerkiksi voikukka, nokkonen, koivunlehti, ketunleipä ja pihlajan silmut.

Kerhonohjaajien omaan Safkasynttäri-illanviettoon kutsumme paikalle myös yhdistysten hallitusten jäsenet.

LuonnonILO-hankkeen muut toimenpiteet

Olemme kouluttaneet myös viisi nuorta ikäihmisten luontoretkien vetäjiksi. Kurssin käytyään nuoret voivat viedä heitä marjaan ja sieneen. Ikäihmisillä löytyy keruun perimätieto,a ja nuoret voivat tarjota heille kyydin metsään.

Ikäihmisille on järjestetty myös villiruoka -kursseja, joissa on valmistettu mesiangervo-keksejä, villiyrttipestoa ja nokkossämpylöitä. Lisäksi järjestettiin syksyllä 2016 kosmetiikkaa luonnonyrteistä -kurssi. Kurssilla tehtiin muun muassa hiushuuhdetta nokkosista, villiyrttikasvonaamioita ja -hiusöljyjä.

Kaksivuotisen LuonnonILO-hankkeen tavoitteena on myös lisätä 4.–6.-luokkalaisten tietoutta villivihanneksista sekä antaa tietoa vieraslajeista ja niiden hävittämisestä.

Hanketta rahoittavat Joensuun seudun Leader -yhdistys, sekä Pohjois-Karjalan Ely-keskus.

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Taru Riikonen

Taru Riikonen toimii hanketyöntekijänä Pyhäselän 4H-yhdistyksen LuonnonILO-hankkeessa sekä yrittäjyysvalmentajana Humakin ja Suomen 4H-liiton hallinnoimassa Yritetään Yhdessä -hankkeessa.

Hänen työtehtäviään 4H-yhdistyksessä ovat olleet mm. kerhonohjaus kokkikerhossa ja iltapäivätoiminnassa, työpalvelutehtävät sekä 4H-yritysohjaajana toimiminen. Lisäksi hän on pyörittänyt omaa 4H-yritystä.
Peruskoulutukseltaan Taru on merkonomi ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnanohjaaja.

Kaikille nuorille kesätöitä! Kesäyrittäjyys on yksi mahdollisuus.

Kaikilla nuorilla pitäisi olla mahdollisuus kesätyökokemukseen. Aivan helppoa kesätyön hakeminen ei kuitenkaan ole, varsinkaan alaikäiselle. Kuinka monen kesätyöhakemuksen kirjoittaminen on kohtuullista? Lue lisää…

Ruokailoa ruokakasvatuksella

Monet ruokaan ja ruokailuun liittyvät mieltymykset syntyvät lapsena. Terveellisen ja monipuolisen ruoan lisäksi lapsille tulisi tarjota mahdollisuus oppia ruoan tekemiseen liittyviä asioita – tällä tavoin ruokaan, ruoasta nauttimiseen ja ruoanlaittoon syntyy jo nuorena luonteva ja myönteinen suhde. Tämän vuoden erikoisuutena 4H-toiminnassa ovat Safkasynttärit, joita 4H-kerhot järjestävät eri puolella maatamme. Lue lisää…