Mitä seuraa, kun kuvausryhmä lähtee keikalle 4H-kerhoon ja myös lapsille annetaan omat kamerat?

Viimeisen kahden ja puolen vuoden ajan Suomen 4H-liiton Yhdessä verkkoon! -hankkeessa on etsitty vastauksia kysymykseen, kuinka 4H-harrastus voi tukea lasten mediataitoja. Vastauksia ovat esimerkiksi hankkeen aikana kehitetyt Matkalla mediaan ja Me mediassa -teemakerhot sekä vuorovaikutteinen TOP-tehtäväsivusto, jossa lapset voivat harjoitella sosiaalisesta mediasta tuttuja ominaisuuksia, kuten kommentointia ja kuvien jakamista, turvallisesti yhdessä tutun kerhonohjaajan ja muiden 4H-kerholaisten kanssa. Nyt valmiita työkaluja alkaa olla jo hieno kokonaisuus, joka toivottavasti otetaan laajalti käyttöön 4H-yhdistyksissä eri puolilla Suomea.

Verkkokurssia kuvailemassa

Lokakuun 2015 aikana olemme kuvanneet 4H-kerhojen ohjaajille suunnattuja koulutusvideoita, jotka opastavat noin 15–25-vuotiaita 4H-kerhonohjaajia hyödyntämään TOP-tehtäväsivustoa kerholaisten kanssa monipuolisemmin ja turvallisesti, tekemään lasten kanssa mediaa ja pitämään kerhoblogia.

Koulutusvideoiden ympärille rakennetaan ohjaajille suunnattu, maksuton verkkokurssi, joka käynnistyy alkuvuonna 2016. Tarkoitus on saada nuoret kerhonohjaajat innostumaan ja ottamaan valmiit työkalut haltuun. Kurssi muuten täyttyi jo parissa viikossa, mikä kertoo siitä, että aihe kiinnostaa nuoria.

Kuvausryhmä hommissa, kerholaiset pääroolissa.
Kuvausryhmä kuvasi kerholaiset lukemassa kerhon blogia.

Ohjaajat ja kerholaiset pääroolissa

Ensimmäinen koulutusvideo kuvattiin Selin 4H-kerhossa Vihdissä. Kerho voitti viime vuonna Vuoden 4H-kerho 2014 -kilpailun hienolla kerhoblogillaan. Haastattelimme kerhonohjaaja Henna Kuparia, 17, joka antoi muille ohjaajille vinkkejä siitä, kuinka hyvä kerhoblogi syntyy. Kuvattavana oleminen oli varmasti jännittävää: Smile Audiovisualin nelihenkisellä kuvausryhmällä oli kaksi kameraa, heijastinkankaita, kuvausvaloja, mikrofoneja ja muuta kuvauskalustoa, jotka taltioivat Hennan joka sanan ja kasvonliikkeen. Ammattilaisten työskentelyä oli kiinnostava seurata ja Hennakin suoriutui haastattelustaan hienosti.

Myös kerholaiset pääsivät parrasvaloihin, mikä vaikutti olevan heille tosi mieleinen juttu. Videoon tarvittiin kuvituskuvaa kerholaisten omasta mediatuotannosta, joten heidän tehtävänään oli kuvata kiinnostavia kohteita eri kuvakulmista ja eri etäisyyksiltä (TOP-tehtävä nimeltään Kuvilla kikkailua on osa Me mediassa -kerhoa).

Kumpi on kuvaaja, kumpi kuvattava?
Kumpi on kuvaaja, kumpi kuvattava?

Erityisen kiinnostavan tilanteesta teki se, että sekä kuvattavilla että kuvaajilla oli omat kamerat. Kerholaiset intoutuivat kuvaamaan kuvausryhmää, ja kuvaajien ja esiintyjien roolit sekoittuivat. Heidät nostettiin samalle tasolle videoammattilaisten kanssa, mikä teki kokemuksesta todella innostavan ja voimaannuttavan. Kuvausten päätyttyä kuulin yhden lapista sanovan: ”Musta tulee isona kuvaaja!”. Kuvausryhmän vierailu kerhossa oli kyllä mediakasvatusta parhaimmillaan – sekä lasten, kuvausryhmän että allekirjoittaneen näkökulmasta.

Selin kerhon kuvaus (200)
Kerhon lopuksi lapset kirjasivat kerhon päiväkirjaan omia kokemuksiaan päivästä. ”Tänään kerhossa kuvattiin. Kaikki oli kivaa. Erityisen kivaa oli poseeraaminen.”

Kiitos kaikille videoprojektissa mukana olleille! Vihdin lisäksi kuvauksia käytiin tekemässä Hankasalmella, jossa esiintymään pääsivät toiminnanohjaaja Eeva Honkonen sekä Ristimäen 4H-kerholaiset.

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Terhi Käkelä

Johdan, suunnittelen ja toteutan 4H-järjestön viestintää. Ah, viestinnän monipuolisuus haastaa oppimaan uutta. Siinä se suola ja sokeri. Vapaa-ajalla juoksen luonnossa tai töistä kotiin. Aina kun ehdin, karkaan taiteen ja kulttuurin pariin. Twitter: @terhikakela.

Yrittämisen kynnyksellä

Järjestimme kesällä #YritäOpiTienaa-kampanjan nuorten yrittämisen edistämiseksi. Halusimme kertoa nuorille mahdollisuudesta kokeilla yrittämistä 4H-yrityksen avulla.

Lue lisää…

Toimitusjohtajan joulutervehdys: Aiomme pärjätä muuttuvassa maailmassa

Päättymässä oleva vuosi todisti osaltaan siitä nopeasta muutoksesta, jonka keskellä elämme. Maailma on aina muuttunut. Nyt tuntuu siltä, että muutos kiihtyy koko ajan.

Lue lisää…