Ilokseni pääsin osallistumaan Tsekin Milouv`ssa järjestettyyn Euroopan metsäpedagogien kongressiin, joka oli järjestyksessään jo kahdestoista. Tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen toimijoita, jotka haluavat lisätä lasten ja nuorten metsäosaamista. 140 osallistujaa 16:sta eri maasta koostui metsäalan ammattilaisista, opettajista, yrittäjistä, kehittäjistä sekä eri maiden virkamiehistä.

Tänä vuonna kongressissa keskityttiin pohtimaan sitä, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia on metsäopetuksessa ja –viestinnässä sekä niiden välisessä suhteessa. Teemoja käytiin läpi niin puheenvuoroissa kuin paneelissa. Mielenkiintoisen puheenvuoron piti Euroopan metsänomistajien liiton pääsihteeri Emma Berglund, joka esityksessään nosti esille hyviä käytäntöjä muun muassa Suomesta ja Ruotsista.

 

 

Hyvät käytännöt jakoon

Iso ja tärkeä osa tapahtumaa on verkostoituminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen. Uusia ideoita saimme mukaamme esittelypisteisiin tutustumalla sekä työpajoihin ja toiminnallisiin aktiviteetteihin osallistumalla. Näistä kokoamme parhaiten meidän toimintaan sopivat toimintamallit jatkojalostettavaksi ja eteenpäin jaettavaksi. Mielestäni mielenkiintoisimmat tehtävät liittyivät pohdintaan metsäekosysteemipalveluista kestävän kehityksen kokonaisuudessa, pimeän metsän hyödyntämiseen kokemuksellisessa oppimisessa sekä pelillisyyteen.

Äkräs -hankkeen puitteissa pidimme Milouv`ssa metsäpeleihin liittyvän työpajan, joka sai hienon vastaanoton. Tiedon välittäminen pelien avulla koettiin tärkeäksi mutta myös haastavaksi toimintamalliksi. Erityisesti virtuaalimaailma herätti suurta kiinnostusta ja saimmekin hyviä avauksia kansainväliselle yhteistyölle.

 

Vuoden 2018 kongressi järjestetään Suomessa

Olen todella innoissani siitä, että seuraava Euroopan metsäpedagogien kongressi järjestetään Suomessa. Tapahtumapaikkana on lumoavan kaunis Pikku-Syötteen alue Pudasjärvellä. Teemana tulee olemaan lasten ja nuorten osallisuus, jota pohditaan muun muassa nuorten yrittäjyyden kautta. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Suomen Metsäyhdistys ja alueellisena tapahtumatuottajana Suomen 4H-liiton Nuorten metsäyrittäjyys -hanke yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa. Ohjelma valmistuu maaliskuun aikana, jonka jälkeen ilmoittautumisohjeet ja muu info julkaistaan Suomen metsäyhdistyksen ja 4H:n sivuilla.

Tämän vuoden kokemukseni perusteella uskallan suositella osallistumista tähän jo perinteiseen metsäpedagogien tapaamiseen. Toivottavasti mahdollisimman moni käyttää tilaisuuden hyväkseen ja ilmoittautuu mukaan luomaan verkostoja, vaihtamaan ajatuksia ja saamaan uusia ideoita omaan toimintaan. Kalentereihin kannattaa siis varata 2.-5.10.2018, sillä jo tässä vaiheessa tiedän, että ohjelma tulee olemaan huikea!

 

Kuvat: Anne Annala

 

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Mari Niska

Työskentelen Suomen 4H-liitossa järjestöpäällikkönä Lapissa, erityisosaamisalueena metsä ja luonto. Vapaa-ajalla viihdyn mökillä, ja intohimoni on kaikenlainen luonnossa liikkuminen, erityisesti geokätköjä metsästäen. Twitter: @mari_niska

Toiminnallista pedagogiikkaa kansainvälisissä seminaareissa

Olen reilun vuoden aikana osallistunut kolmeen kansainväliseen seminaariin. Jokaisesta on tarttunut mukaan uusia ideoita omaan kouluttajasalkkuuni. Haluan jakaa teille mieleenpainuvimmat kokemukseni. Olympialaiset Euroopan Leader-ryhmien Linc-seminaareihin kuuluvat aina olympialaiset. Koska tapahtuman…

Safkasankarit-yrityskerhossa leivotaan, kokataan ja kannustetaan yritteliäisyyteen

4H täyttää 2018 mahtavat 90 vuotta. Juhlavuoden yhtenä keskeisenä teemana on lasten ja nuorten kannustaminen yritteliäisyyteen. Juhlavuoden vauhdittamana käynnistämme uuden alakouluikäisille suunnatun Safkasankarit-yrityskerhon. Kerhossa opitaan tuotteiden ideointia, valmistusta, kehittämistä, hinnoittelua…