Löytyyköhän yhtään nuorisotyöntekijää, joka ei unelmoisi aktiivisista, vastuuntuntoisista ja yritteliäistä nuorista? Tuskin.

Vuosien mittaan olen yrittänyt keksiä pyörää uudestaan, ja miettinyt, miten parhaiten aktivoisin nuoria, jotta he ihan itse ideoisivat ja toteuttaisivat aktiviteetteja yhteistyössä toisten kanssa.

Vastauksia etsimässä

Vastauksia näihin kysymyksiin kävin etsimässä EU:n rahoittamasta, nuorisotyöntekijöille tarkoitetusta Partner Building Activity-Make The Move 2 koulutuksesta. Meitä oli monta yhtä tyhmää: 46 osallistujaa 26 eri maasta.

Koulutus järjestettiin 6. – 11.10.2015 Portugalissa pienessä Vila da Marmeleiran kylässä. Kylässä on enemmän asumattomia taloja kuin vakituisesti asuttuja. Palvelut ovat käyneet vähiin, ja todennäköisemmin näet kylällä vanhuksen kuin nuoren ihmisen.

Vielä muutama vuosi sitten kylän nuoret aiheuttivat aikuisissa huolta. Nuoret olivat ajautumassa niin sanotusti huonoille teille. Marmeleirassa päätettiin, että kierre on saatava katkaistua. Tavoitteeksi asetettiin myös se, että nuoret löytäisivät oman paikkansa yhteisössä. Työkaluksi valittiin EUn Erasmus+ Youth in Action -nuorisovaihto.

Nuorten tukena

Nuorisovaihtoja voi tehdä monella tapaa. Aika tyypillistä on, että ohjaajat suunnittelevat ja toteuttavat projektin. Nuorten mielipidettä kysytään, mutta he ovat enemmän osallistujia kuin toimijoita.

Marmeleirassa päätettiin, että kyseessä olisi nuorten projekti alusta asti. Nuoret tekivät kaiken itse ohjaajien tukemana. Nuorille ei annettu valmiita vastauksia eikä heille tehty asioita valmiiksi. Jopa projektin pankkitili oli nuorten nimissä. Homma tepsi, ja nuorten oppimisprosessi sai siivet alleen. Nuorisovaihto toteutui, vaikkakaan ei ihan suunnitellusti. Vastoinkäymisistä huolimatta nuorten itsetunto vahvistui.

Sen lisäksi nuoret ovat suunnitelleet ja toteuttaneet useita erilaisia asioita ja tapahtumia kylässä. Nuorten ryhmä ”Grupo de Jovens da Vila da Marmeleira” oli myös yksi PBA:n sidosryhmistä järjestäen meille kurssilaisille ohjelmaa. Tämä koulutus vahvisti omia kokemuksiani nuorten osallisuudesta. Nuoret ovat itse aktiivisia, jos heille annetaan siihen mahdollisuus. Aikuisten kuuluu olla nuorten tukena.

Lemin nuorilla olisi nyt kova into aloittaa nuorisovaihdon suunnittelu ja toteuttaminen. Vielä kun löytyisi sopiva partneriryhmä ja ehtisi käymään 4H-valmentaja koulutuksessa.

Haasteita riittää

Tässä on haastetta kaikille meille nuorisotyöntekijöille: miten oppia ajattelemaan ja toimimaan ihan uudella tavalla?

PS Vastaus on itse asiassa naurettavan yksinkertainen. Ei meidän aikuisten tarvitse keksiä yhtään mitään. Annetaan nuorten itse keksiä ratkaisut. Annetaan heille peliaikaa.

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Merja Kuukka

Olen 4H-toiminnanjohtaja Kaakkoisesta Suomesta. Elämä on järjestö- ja nuorisotyötä. Välillä myös lätkän peluuta.
Twitter: @KuukkaMerja

4H-yhdistyksille enemmän aikaa nuorisotyölle

Paikalliset 4H-yhdistykset, joita on 231 eri puolilla Suomea, saavat enemmän aikaa nuorisotyölle. 4H-järjestössä siirrytään keskitettyyn jäsenmaksulaskutukseen.

Lue lisää…

Yrittämisen kynnyksellä

Järjestimme kesällä #YritäOpiTienaa-kampanjan nuorten yrittämisen edistämiseksi. Halusimme kertoa nuorille mahdollisuudesta kokeilla yrittämistä 4H-yrityksen avulla.

Lue lisää…