4H-järjestön avulla vuosittain 9 000 nuorta työllistyy tai perustaa oman yrityksen. Monelle nuorelle paikallisen 4H-yhdistyksen kautta löytyvä työ on ensimmäinen.

Tätä nuorten parissa tehtävää työllistämistyötä järjestö on tehnyt vuosikymmeniä. Tiesitkö?

Entä tietävätkö nuoret 4H:n tarjoamasta huippumahdollisuudesta? Erityisesti alle 18-vuotiaiden on todella vaikea löytää kesätyötä. Samalla olemassa on organisaatio, joka tekee työtä nuorten työelämäkokemusten eteen.

Nuorten työt kuvissa

Kesällä haastoimme 4H:ssa kesätöissä olevat nuoret kertomaan kuvin työkokemuksistaan. #4HDuuni-kuvahaasteen kanavaksi valitsimme Instagramin. Kesätyökauden ajan nuoria kannustettiin kuvaamaan työtään tai itseään työn äärellä.

Teimme säännöt, joissa piti kunnioittaa työrauhaa ja kysyä kuvaamiseen lupa työpaikasta. Palkinnoksi lupasimme ihan oikeaa kesärahaa. Toivoimme iloisia kuvia nuorten työkokemuksista, paljon tykkäyksiä ja lukuisia jakoja. Elokuun lopussa oli sadonkorjuun aika.

#4hduuni-kuvahaasteen kuvat

Ja sato oli mahtava! 160 kuvaa kertoo työn ilosta ja hyvästä meiningistä 4H-töissä. Nuoret ovat tehneet kesällä töitä laidasta laitaan. Kuvissa näkyi muun muassa lasten ohjaamista, pihatöitä, kahviloita, eläimiä, siivousta, yrittäjyyttä, 4H-tapahtumia, toimistotöitä, nurmikkoa, luontoa… Kuvatekstien lukeminen saa täti-ihmisen liikuttumaan.

  • 4H on minulle uuden oppimista itse tekemällä, vastuunottamista ja ennen kaikkea hauskan pitämistä.
  • 4H-Yrityksen johdossa? Työn hyviä puolia ehdottomasti vapaus; ei tarvitse kuunnella kuin asiakasta ja toimia sen mukaan!
  • Jostain syystä ympäriinsä juoksentelu muksujen kanssa saa aina hyvälle tuulelle sekä lapset että ohjaajatkin.
  • Mahtavista tyypeistä, hyvistä ohjaajakavereista ja yhdessä tekemisestä on koostunut minun 4H:lla tehdyt kesätyöni.

Haasteen voittajakuvat näet 4H:n internetsivujen ajankohtaisissa uutisissa.

Oppimiskokemus

Kuvahaaste oli myös oppimiskokemus siitä, miten työ ja sosiaalisessa mediassa jaettavat kuvat sopivat yhteen. Ymmärrettävästi haaste herätti kysymyksiä somettamisen sopivuudesta työpaikoille.

Työelämä on kuitenkin tässä suhteessa uudistunut. Vastuullisessa työssä ei ole mitään salattavaa, ja työn ilo saa näkyä myös muille. On vain opittava sopiva tapa, jolla se näytetään.

Nuorilla tämä taito näyttää olevan hallussa. Myös nuorille työmahdollisuuksia tarjoavat yhteistyökumppanimme, kuten Hong Kong -tavaratalot ja S-ryhmän Nurmikkotalkoot suhtautuivat erittäin myönteisesti ja kannustavasti työstä kertovien kuvien jakamiseen.

#4HDuuni kertoo jatkossakin 4H-töiden sykähdyttävät hetket.

 

4H_duunikuva1_karryt

PS Haasteen markkinointikuvat sosiaaliseen mediaan teki 4H-yrittäjä Valtteri Uotila. Hänen yrityksensä UotteriDesign palkittiin vuoden parhaana 4H-Yrityksenä. Nuoret kyllä osaavat!

 

 

 

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Hilkka Näse

Nuorten työelämävalmiuksien ja 4H-yrittäjien parissa puuhaileva pedagogi. Tittelinä kehityspäällikkö. Havaittu usein somessa ja sukkapuikkojen äärellä. Turkua rakastava paljasjalkainen turkulainen, jonka herkkuruokaa on tuunattu puuro. Twitter: @Hilunase

4H on monipuolinen harrastus, jossa omat unelmat ja kiinnostuksen kohteet yhdistyvät työelämätaitoihin ja yrittäjyyteen.

4H-yhdistyksille enemmän aikaa nuorisotyölle

Paikalliset 4H-yhdistykset, joita on 231 eri puolilla Suomea, saavat enemmän aikaa nuorisotyölle. 4H-järjestössä siirrytään keskitettyyn jäsenmaksulaskutukseen.

Lue lisää…