Monet ruokaan ja ruokailuun liittyvät mieltymykset syntyvät lapsena. Terveellisen ja monipuolisen ruoan lisäksi lapsille tulisi tarjota mahdollisuus oppia ruoan tekemiseen liittyviä asioita – tällä tavoin ruokaan, ruoasta nauttimiseen ja ruoanlaittoon syntyy jo nuorena luonteva ja myönteinen suhde. Tämän vuoden erikoisuutena 4H-toiminnassa ovat Safkasynttärit, joita 4H-kerhot järjestävät eri puolella maatamme.

4H on merkittävä kasvattaja ruokaan liittyvissä asioissa, ja ruokakasvatus on vahvasti esillä suuressa osassa 4H-toimintaa – kokkausta ja muitakin ruokaan liittyviä asioita opetellaan esimerkiksi kerhoissa ja ruokakouluissa. Vuonna 2017 lapset järjestävät Safkasynttäreitä ja juhlivat yhdessä kutsuvieraittensa kanssa Suomen satavuotista itsenäisyyttä ruokailun merkeissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruokaa lähestytään 4H:ssa monesta eri näkökulmasta. Toimintaamme osallistuvat lapset pääsevät tutustumaan ruoan kulkuun pellolta, navetasta tai luonnosta pöytään, eikä eettisyyttä ja ekologisuutta unohdeta. Tuoreet, raikkaat, maukkaat ja kotimaiset raaka-aineet tulevat lapsille tutuiksi, ja ruoanlaitossa lapset ja nuoret pääsevät käyttämään kaikkia aistejaan.  Lapset viljelevät ja kasvattavat kasveja kerhoissa, ja oppivat raaka-aineitten jatkojalostusta kokkaamalla ruokia. Nuoret voivat hyödyntää oppimiaan asioita ryhtymällä 4H-yrittäjiksi, ja etenkin leivonta- ja pitopalveluyritykset ovat suosittuja.

Kokkaaminen kiinnostaa lapsia

4H:n kaikissa lähes kolmessa tuhannessa kerhossa kokataan enemmän tai vähemmän. Yhdistyksissä on olemassa erityisesti ruoanlaitosta innostuneille vapaaehtoisten vetämiä kokkikerhoja. 4H-kerhotoiminnassa Kokkaus ja leivonta on kaikkein suosituin aihealue.

Ruokakouluissa lapsille tarjotaan ruokaan liittyvää tekemistä, kokemuksia ja elämyksiä sekä liikuntatuokioita. Ruokakouluja järjestetään koulujen loma-aikoina eri puolilla Suomea. Niissä lapset ja nuoret oppivat valmistamaan aamiaisen, lounaan ja välipalan, ja ruokakouluun sisältyy vierailulla maatilalle, jossa tutustutaan maanviljelijän ammattiin ja suomalaisen ruoan tiehen pellolta pöytään. Leirin lopuksi lasten vanhemmat kutsutaan perhepäivälliselle, jonka lapset suunnittelevat, valmistavat ja tarjoilevat.

Vuoden 2017 huipentumana Safkasynttärit

Puhdas villiruoka herkullisine marjoineen ja villiyrtteineen on merkittävä osa suomalaisuutta.  Suomen täyttäessä tänä vuonna 100 vuotta 4H-kerholaiset ympäri Suomen suunnittelevat ja järjestävät Safkasynttärit villiruokateemalla. Juhlissa pöytä katetaan suomalaisen kevään parhailla herkuilla, kuten nokkossipseillä, vuohenputkimuffinsseilla ja villiyrttismoothieilla.

Safkasynttäreitä järjestäessään lapset oppivat monia asioita: miten kerätään luonnosta villivihanneksia ja -yrttejä, miten niitä käytetään muiden ainesten kanssa ruoan valmistamiseen ja miten tarjottavat laitetaan kauniisti esille. Juhlissa lapset pääsevät nauttimaan valmistamastaan ruoasta yhdessä vieraittensa kanssa. Synttärivieraiksi lapset voivat kutsua esimerkiksi vanhempiaan, isovanhempiaan, koulukavereitaan tai kuntalaisia.

Tähän mennessä jo lähes kaksisataa 4H-yhdistystä eri puolilla Suomea järjestää Safkasynttärit omissa kerhoissaan, ja ilmoittautumisia tulee koko ajan lisää.

Ruokailo on tarttuvaa

Ruokakasvatus on osa sivistystä ja ruokakulttuuria. Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita uusista asioista, ja lapsia ajatellen toteutetulla ruokakasvatuksella voidaan heidän elämäänsä tuoda paljon hyvää.

Lapset ja nuoret innostuvat helposti yhdessä kokkaamisesta ja uuden oppimisesta. He haluavat saada lisää tietoa, kokeilla ja kokea, jakaa kokemaansa muiden kanssa ja kertoa kokemuksistaan. Ruokailon kokeminen on tärkeää niin lapsille kuin aikuisillekin, ja lasten ja nuorten välityksellä ruokailo tarttuu helposti koko lähiympäristöön.

Sinäkin voit tartuttaa ruokailoa tulemalla mukaan 4H:n toimintaan, kutsumalla toimintaan mukaan perheenjäseniäsi ja kavereitasi, kertomalla tekemästämme työstä tai tukemalla toimintaamme.

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Virpi Skippari

Lasten ja nuorten pienistä ja suurista teoista elämäniloa ammentava kasvatuksen ammattilainen. Harrastuksina kasvimaahommat, lukeminen ja yhteisöintoilu. Nuorten elämästä kiinnostunutta 4H-järjestön kehityspäällikköä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa @vskippari.

LuonnonILOA 4H-toimintaan

Pyhäselän 4H-yhdistyksen ja Kontiolahden 4H-yhdistyksen LuonnonILO-hanke järjestää villiyrttiretkiä lapsille, nuorille ja ikäihmisille. Luonnossa tapahtuvan toiminnan avulla saadaan siirrettyä luonnonantimien keruun perimätietoa uusille sukupolville. Luonnonantimet ovat edullinen ja terveellinen tapa valmistaa…

Arvokkaat arvot – 4H:n neljä hoota

Joskus minusta tuntuu, että kiireinen arki ja sen moninaiset haasteet vievät meiltä taidon – tai mahdollisuuden – pysähtyä pohtimaan elämämme suuntaa, oman elämämme strategiaa. Olisiko useammin syytä hengähtää ja kysyä itseltään, kuljenko sinne, mihin omat arvoni ja ihanteeni minua veisivät? Sama koskee myös organisaatioita ja erityisesti järjestöjä, joille arvot toiminnan perustana ovat erityisen merkityksellisiä. Lue lisää…