Olen reilun vuoden aikana osallistunut kolmeen kansainväliseen seminaariin. Jokaisesta on tarttunut mukaan uusia ideoita omaan kouluttajasalkkuuni. Haluan jakaa teille mieleenpainuvimmat kokemukseni.

Olympialaiset

Euroopan Leader-ryhmien Linc-seminaareihin kuuluvat aina olympialaiset. Koska tapahtuman tarkoituksena on Leader-toimijoiden verkostoituminen, on epämuodollinen yhdessä tekeminen fiksu veto.

Unkarin Dabaksen seminaarissa lajivalikoimaa oli paljon, joukkuelajeja ja yksilölajeja. Hevoskärryajelu vaikutti hauskalta, mutta osallistuin kuitenkin skeet-ammuntaan. Mietin ampumaradalle kävellessäni, että mitähän järkeä tässä oikein on. Mutta olihan siinä. Ammuntavuoroa odotellessa seminaariporukka vietti yhteisistä aikaa erittäin rennosti. Jutun juurta löytyi helposti: Oletko ampunut ennen? Osuitpa tarkasti? Mitenköhän ympäristöasiat täällä hoidetaan? Mistä maasta muuten olet? Millaisia hankkeita teillä siellä on?

Seminaarin päätösjuhlassa olympialaisten nerokkuus tuli vielä toisella tavalla ilmi. Palkintojenjako nosti osallistujia iloisella ja hauskalla tavalla esiin. Oiva konsti saada ihmiset jäämään toinen toistensa mieleen.

Millaiseen tilanteeseen sopii: Kun tavoitellaan pitkäaikaista verkostuitumista ja halutaan sille rento startti.

Ruokokattoinen portti
Matkalla ampumaradalle sai alittaa ihanan portin.

Iltajuhlassa ulkoilutin lainattua kansallispukua.

Patikointi

Luxenburgin Vianderissa osallistuin toiseen Linc-seminaariin. Ensimmäinenhän oli siellä Unkarissa, jossa verkostoiduin ampumaradalla. Nyt olympialaisten kilvoittelu oli yhdistetty yhteiseen patikointiin.

Kansainvälisiin porukoihin jaetuille joukkueille annettiin kartta käteen, juomapullot reppuun ja toivotettiin onnea matkaan. Patikoimme parinkymmenen kilometrin pituisen, uskomattoman kauniin reitin yhden päivän aikana. Reitti oli hyvin merkitty, joten eksymisen vaaraa ei ollut. Nousuja oli paljon, Luxenburgissa kukkulaa riittää.

Reitin varrella näimme kohteita, joita oli rahoitettu Leader-tuella. Pysähdyksiä oli sopivin välein ruuan ja kilpailutehtävien parissa. Opimme tuntemaan toisiamme paljon päivän aikana. Joku halusi edetä nopeammin, joku rauhallisemmin, mutta löysimme yhteisen tahdin. Onnellisina hyvästä suorituksestamme ja päivän aikana kasvaneesta yhteishengestämme, nautimme maalissa Vianderin linnassa ihanat kakkukahvit.

Millaiseen tilanteeseen sopii: Jos haluat näyttää kauniit maisemat ja saada ihmiset ponnistelemaan yhdessä.

Seuraava Linc on Raumalla kesäkuussa 2018.

Maisema Vianderissa
Patikointireitti vei ylös ja näytti meille upean näkymän kaupunkiin.

Yhdellä pysähdyksellä kisailtiin rautamiekan kannattelussa. Mentorina Unkarin vahvin mies.

 

Nuppineuloja tauluun

Saksan Herrschingissä olin kansainvälisessä maaseudun nuorisotoimijoiden seminaarissa. Kahden viikon ajan työskentelimme johtajuuden, kouluttajataitojen ja maaseudun nuorten kysymysten parissa. Seminaari järjestettiin nyt 28. kerran. Tunnusomainen menetelmä, Pinboard oli tälläkin kertaa läsnä.

Pinboard on suomeksi ilmoitustaulu. Kurssikeskuksessa oli kymmenittäin omilla jaloillaan seisovia ilmoitustauluja, tuhansittain menetelmään räätälöityjä paperilappuja ja miljoonittain nuppineuloja. Kouluttajan pöydällä oli selattavana Pinboard-kirjallisuutta. Tähän ilmiöön en ollut Suomessa törmännyt.

Pinboardiin rakennetaan esitys kirjoittamalla ja piirtämällä asioita paperille ja kiinnittämällä ne nuppineuloilla tauluun. Yksinkertaista ja nerokasta. Esitystapa on visuaalinen, osallistava, papereita voi helposti siirtää tai muuttaa ja mitään sähkölaitteita ei tarvita.

Vaikka meillä Suomessa ei koulutustiloissa olekaan kymmeniä ilmoitustauluja, ispiraatiota tästä menetelmästä kannattaa hakea. Joskus on virkistävää unohtaa powerpointit ja videot. Muistetaan, että koulutuksen visualisoinnin voi tehdä myös toisin.

Millaiseen tilanteeseen sopii: Luovaan ideointiin ja opetukseen, vaikka sähkövempeleitä ei olisi käytössä

Terhi Käkelä kirjoitti myös Herrschingin seminaarista. Lue ja innostu mukaan, kun seminaari seuraavan kerran järjestetään.

Pinboard
Oppitunneilla pinboardit olivat ahkerassa käytössä. Myös ryhmätöiden tuloksia esiteltiin niiden avulla.

Seminaarisalissa
Seminaarissa työskenneltiin paljon pienryhmissä. Välillä kaikki 100 osallistujaa kokoontuivat yhteen. Pinboardit kulkivat mukana.

 

Kaikki kolme seminaaria ovat olleet erittäin antoisia. Nämä poimimani pedagogiset ideat eivät ole sidoksissa yksittäiseen toimialaan. Lienee niin, että seminaarin aiheesta riippumatta kouluttajan salkkuun kertyy aina uutta jaettavaa.

 

 

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Hilkka Näse

Nuorten työelämävalmiuksien ja 4H-yrittäjien parissa puuhaileva pedagogi. Tittelinä kehityspäällikkö. Havaittu usein somessa ja sukkapuikkojen äärellä. Turkua rakastava paljasjalkainen turkulainen, jonka herkkuruokaa on tuunattu puuro. Twitter: @Hilunase

Johtaminen on jatkuvaa oppimista

Hae sinäkin mukaan Herrschingin kansainväliseen johtamisseminaariin, joka järjestetään seuraavan kerran elokuussa 2019. Itse inspiroiduin hakemaan Saksassa järjestettävään johtamisseminaariin, sillä koen, että tiimivastaavana tarvitsen jatkuvasti ajantasaista tietoa johtamisesta ja tiimityöskentelystä.

Lue lisää…

Metsäpedagogit kokoontuivat Tsekissä

Ilokseni pääsin osallistumaan Tsekin Milouv`ssa järjestettyyn Euroopan metsäpedagogien kongressiin, joka oli järjestyksessään jo kahdestoista. Tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen toimijoita, jotka haluavat lisätä lasten ja nuorten metsäosaamista. 140 osallistujaa 16:sta eri…