Päättymässä oleva vuosi todisti osaltaan siitä nopeasta muutoksesta, jonka keskellä elämme. Maailma on aina muuttunut. Nyt tuntuu siltä, että muutos kiihtyy koko ajan.

Digitekniikka muuttaa nopeasti toimintaamme sekä töissä että kotona. Nuorten vuorovaikutustapojen perässä aikuisten on vaikea pysyä. Väestö ikääntyy, ja nuorten määrä supistuu suuressa osassa Suomea. Kuntarakennekehitys tekee entisistä kuntakeskuksista kyliä. Talouden alakulo merkitsee työllistymisvaikeuksia ja haasteita monille järjestöille. Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu muuttaa Suomea syvällisesti.

Edellä mainitut ja muutkin seikat korostavat 4H-nuorisotyön yhteiskunnallista tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Pärjääminen vaatii, että myös me kehitämme koko ajan toimintaamme. Syvälliset uudistukset järjestössämme – mm. palvelurakenneuudistus, talous- ja jäsenhallinto, digitaalinen työote – ovat edellyttäneet ponnistelua voimien äärirajoilla. Uudistuksiin on liittynyt osin odottamattomiakin vaikeuksia, mistä olemme syvästi pahoillamme.

Rakentamisvaiheen jälkeen tekemämme uudistukset alkavat kantaa hedelmää. Nuorisotyön linjauksemme ovat jo saaneet myönteistä vastakaikua sidosryhmissä. Meidät tunnetaan nuorten työelämävalmentajina ja yrittäjyyskasvattajina. Monikulttuurisuus sekä bio- ja metsätalous ovat tulevaisuuden painoalueita, joissa 4H-toiminta on vahvaa.

Nuorisotyössä on aina tähyttävä tulevaisuuteen

Vuoden 2016 huhtikuussa liiton edustajakokous linjaa toimintaamme kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Käsittelyyn tulevaa strategia-asiakirjaa valmistellaan parhaillaan järjestöväen kanssa. Edellä kosketellut toimintaympäristön muutostekijät tulee valmistelussa ottaa tarkasti huomioon. Muutoksia ei kuitenkaan tule tehdä itseisarvoisesti vain muutosten vuoksi. Meidän on annettava itsellemme aikaa jo käynnissä olevien uudistusten loppuun saattamiseen ja vakauttamiseen.

Meidän on tehtävä kaikkemme, etteivät valtionavun leikkaukset johda 4H-nuorisotyön näivettymiseen. Muun muassa hanketoiminta, oma varainhankinta – ml. jäsenmaksut -, yritysyhteistyö, kuntien palvelutuotanto ja toiminnan tehostaminen ovat mahdollisuuksia, jotka meidän on visusti käytettävä hyväksemme.

Kiitän järjestöväkeämme ja yhteistyötahojamme nuorisotyön edistämisestä vuonna 2015 sekä toivotan kaikille Voimia Antavaa Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

 

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

admin

Author description. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec feugiat tellus vel arcu varius malesuada. Vivamus at condimentum augue.

Behind the Scenes: kerhonohjaajien koulutusvideot

Mitä seuraa, kun kuvausryhmä lähtee keikalle 4H-kerhoon ja myös lapsille annetaan omat kamerat?

Lue lisää…

Kohti kesää ja vastuullisia kesäduuneja

”Kesätyön hakeminen kannattaa aloittaa ajoissa.”
”Kesätyöntekijöitä valitaan jo tammi-helmikuussa.”
”Nyt on aika hakea kesätöihin!”

Lue lisää…