Pihalleni ilmestyi vuosia sitten pihlaja, pyytämättä, mutta iloisena yllätyksenä. Ystäväni lapsineen olivat päättäneet, että syntymäpäiväsankari kaipaa kyseistä puuta. Minut oli harhautettu istutuksen ajaksi toisaalle. Nähdessäni pikkuruisen pihlajani olin pakahtua.

Olen heikkona puihin ja kasveihin, mutta kyseinen puu symboloi minulle ennen muuta yhteisöllisyyttä. Ihmiset ympärilläni tuovat iloa ja voimaa. Näen tuon voiman joka päivä pienessä mittakaavassa kotipihassani. Isommassa mittakaavassa näen sen, kun Vihervuosi 2016 alkaa. On sitten kyseessä 4H-kerho, ministeriö tai tasavallan presidentti, olennaista on, että ihmiset ottavat hyvän asian omakseen ja toimivat yhdessä sitä edistääkseen.

TOP kurottaa Vihervuoteen

Teemavuoden kunniaksi 4H:n kerhotoimintaan tiiviisti liittyvä TOP-tehtäväpankki, www.toptehtavat.fi, kurottaa Vihervuoteen. TOP-tehtäväsivustolla julkaistiin tammikuussa Kasvimaa TOP-tehtävät. Kasvimaa tehtävien tueksi julkaistaan kevään aikana myös Kasvimaa -ohjaajan opas. Loppukesästä tehtäväpankki kasvaa vielä Kaupunkiluonto ja lähiympäristö TOP-tehtävillä, joiden tavoitteena on tutustuttaa alakoulujen oppilaat ja 4H-kerholaiset omaan lähiympäristöönsä. Kannustan 4H-yhdistyksiä kasvimaakerhotoiminnan aloittamiseen ja yhteistyöhön alakoulujen kanssa.

Kestävä kotimainen maisema

Ympäristöministeriön nimeämän teemavuoden tavoite on herättää yksittäiset ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan elinympäristön puolesta. Vihervuoden pääteemana on kestävä suomalainen maisema, jota tarkastellaan vuoden aikana kestävän ympäristörakentamisen, kaupunkiviljelyn ja lähiruokatuotannon, viherverkostojen ja lähiympäristöjen näkökulmista.

Viidettä kertaa järjestettävän valtakunnallisen Vihervuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tutustu presidentin tervehdykseen.

4H-yhdistys on hyvä kumppani

Vuoden aikana kerromme paikallisyhdistysten järjestämistä Vihervuoteen liittyvistä tapahtumista sosiaalisessa mediassa. Tuotamme myös kerhomateriaalia 4H-yhdistysten käyttöön.

4H-kerholaiset ovat innokkaita viljelijöitä

Anna Rautio Valkeakosken 4H-yhdistyksestä on pitänyt kasvimaakerhoa yhteistyössä Tampereen 4H-yhdistyksen kanssa. Tulevana vuonna Valkeakosken alakouluille on suunnitteilla kasvimaatoimintaa, ja samalla koulujen lähialueiden metsien ja maatilojen käyttöä opetuksessa on tarkoitus kartoittaa yhdessä. Nuoria houkutellaan mukaan kasvimaa- ja luontokerhojen ohjaajiksi.

Tuusulan 4H-yhdistyksen Marita Hagman kertoo, että heillä on hyviä yhteyksiä peruskouluihin. Marita onkin jo kysynyt useamman alakoulun rehtorilta kasvimaan/-lava projektien toteutuksesta yhteistyössä.

Pöytyä-Oripää 4H-yhdistyksen Minna Lukkalan mukaan yhdistys on jo pitkään pyrkinyt profiloitumaan erityisesti luonto- ja ympäristökasvatuksessa.

Meillä on ollut jo useita vuosia kasvimaa, jota on hoidettu paikallisen koulun kanssa, ja se on osoittautunut lapsia innostavaksi toiminnoksi. Mielellämme palaisimme 4H:n juurille ja kannustaisimme myös koteja perustamaan pieniä kasvimaita, ja sitä kautta kasvattamaan ymmärrystä niin ruuan alkuperästä kuin kestävän kehityksen merkityksestä.

Vihdin yhdistyksessä on pitkäjänteisesti kehitetty ympäristökasvatusta kummimaatiloilla, lähimetsissä ja kouluille rakennetuilla kasvimailla kouluyhteistyönä, Mirva Lindfors Vihdistä kertoo.

Tavoitteena on kehittää toimintaa jatkossa niin, että luotaisiin nuorille koulutusta ja työllistymisen edellytyksiä biotalouden aloille, esimerkiksi luomulähiruuan tuotannon ja jakelukanavien kehittämisen muodossa.

Vihdin 4H-yhdistyksen ympäristökasvatuksesta on juuri valmistunut Kirsti Salon lisensiaattityö nimellä Learning by gardening – nuorisojärjestön aktivoima koulun puutarhatoiminta. Tapaus Vihdin Malli.

4H ja muut tutut mukana suunnittelussa

Vihervuoden suunnittelussa ja toiminnassa ovat mukana muun muassa ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Marttaliitto, Puutarhaliitto, Suomen 4H-liitto, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Partiolaiset, Viherympäristöliitto, MTK, SLC, Suomen Maisema-arkkitehtiliitto ja Luonnonvarakeskus.

Viherympäristöliitto koordinoi teemavuoden järjestelyjä.

Vihervuoden tukijat: ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö, Viherympäristöliitto, AvantTecno Oy, Kekkilä Oy, Lappset Group Oy, Puutarha Tahvoset, Betoniteollisuus ry:n ympäristöbetonijaos.

www.vihervuosi.fi
Kasvimaa TOP-tehtävät
#vihervuosi

4H tekee tulevaisuutta -blogissa asiantuntijat 4H:sta kirjoittavat ajankohtaisista 4H-nuorisotyöhön liittyvistä asioista, tapahtumista ja kampanjoista. Blogissa kerrotaan muistakin 4H:ssa tapahtuvista asioista. Herätämme myös keskustelua lasten ja nuorten asemasta yhteiskunnassa.

Virpi Skippari

Lasten ja nuorten pienistä ja suurista teoista elämäniloa ammentava kasvatuksen ammattilainen. Harrastuksina kasvimaahommat, lukeminen ja yhteisöintoilu. Nuorten elämästä kiinnostunutta 4H-järjestön kehityspäällikköä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa @vskippari.

Kohti kesää ja vastuullisia kesäduuneja

”Kesätyön hakeminen kannattaa aloittaa ajoissa.”
”Kesätyöntekijöitä valitaan jo tammi-helmikuussa.”
”Nyt on aika hakea kesätöihin!”

Lue lisää…

4H-yhdistys – muista viestiä aktiivisesti!

Viestintä on yksi 4H-yhdistysten suurimmista ns. piilotöistä. Oikeiden viestintäkanavien valinta ja ajanhermolla pysyminen eivät ole aina ihan helppoja tehtäviä.

Lue lisää…