4H:n touhuissa Jenkkilässä

Vietin kesän 2015 Nebraskassa Amerikan Keskilännessä 4H:n nuorisovaihdossa. Asuin 2,5 kuukauden vaihdon aikana kolmessa eri perheessä Nebraskan keskiosassa. Kaikki perheet olivat aktiivisia farmariperheitä.

Teksti ja kuvat: Johanna Hakkarainen

Schwarzit olivat luomuviljelijöitä, heidän pelloillaan kasvoi pääasiassa soijaa ja maissia ja kasvihuoneissa tomaatteja, paprikoita ja herneenversoja. Andersonien perheessä isä oli maanviljelijä ja äiti huolehti siitä, että kiireisten teini-ikäisten tyttärien arki rullaa sujuvasti. Roseberryt kasvattivat nuorta karjaa laajoilla peltoalueilla.

Andersonien perheessä pääsin tutustumaan myös paikallisen 4H:n toimintaan, mikä olikin aika erilaista kuin Suomessa.

4H Life Challenge Contest

Nuorempi vaihtarisiskoni Camille oli aktiivinen 4H-jäsen. Heti ensimmäisinä päivinä perheessä pääsin hänen mukaansa 4H Life Challenge Contestiin, jossa testattiin kolmessa eri ikäluokassa arjen selviytymistaitoja. Kilpailu pidettiin 4H:n omassa rakennuksessa, jossa aktiviteettia riitti lähes jokaiselle viikonpäivälle.

Kisassa arvioitiin mm. sisustustaitoja erilaisten perheiden tarpeisiin, kasvien tunnistusta, tietoja tahranpoistosta ja rahankäyttötaitoja. Myös suullista esiintymistä arvioitiin: kisaajat perustelivat tuomarille vastauksiaan. Osallistujat saivat palkinnoiksi erivärisiä nauhoja, minäkin sain yhden osallistumisesta.

Life Challenge Contest testasi kilpailijan taitoja poistaa erilaisia tahroja vaatteista. Kisassa piti myös tunnistaa parhaiten onnistunut keksi neljästä, oliko keksi sopivan kypsä, oikean muotoinen ja olivatko ainesosat sopivassa suhteessa toisiinsa. Kasvien ja hedelmien tunnistustaitoja testattiin myös, lajeja oli tunnistettavana edistyneiden tasolla yli 50.

4H-toiminta USA:ssa

4H:n toiminta Nebraskassa, ja käsittääkseni Amerikassa ylipäänsä, on hyvin kilpailuhenkistä. Karkeasti yleistäen Suomessa opitaan taitoja itseä ja elämää varten, Nebraskassa tavoitteena on päihittää mahdollisimman moni kilpakumppani. Kilpailla voi kaikissa kategorioissa, ja niitä riittää keijupuutarhoista eläinten näyttämiseen ja kyntämisestä shoppailukansioon.

Kilpailut otetaan vakavasti, ja nuorimmatkin osallistujat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Tavoitteena on päästä oman piirikunnan kisoista osavaltion kisoihin ja sieltä vielä kansallisiin kilpailuihin.

Aktiivisuudesta ja menestymisestä 4H-toiminnassa hyötyy myöhemmin hakiessaan opiskelemaan high schoolin jälkeen.

State Fairilla oli esillä koko osavaltion kilpailujen parhaat työt, ja kategorioita oli enemmän kuin mihin mielikuvitus riittää. Vaihtarisiskoni Camille pääsi osavaltion kesämessuilla (State Fair) esille kahdella työllä. Hame oli ommeltu viinipullon korkeista ja shoppailukansiossa hän ensin kartoitti kaapista löytyvät vaatteensa ja sitten etsi itselleen juhlamekon.

Isäntäperheet olivat ystävällisiä, anteliaita ja vaihtarista kiinnostuneita.

Opin amerikkalaisesta maataloudesta enemmän kuin koskaan taidan kaupunkilaisena suomalaisesta maataloudesta oppia. Vaihto avarsi maailmankuvaani ja antoi mahdollisuuden nähdä arkea toisella puolelta maailmaa. Isäntäperheiden lisäksi sain ystäviä muista vaihtareista ympäri maailmaa.

Ja Amerikassa kaikki tosiaan oli suurempaa, myös maanviljely ja 4H-toiminta. Käsi sydämellä vannottavan 4H-valan osaavat kaikki toimintaan osallistuvat nuoret ja vanhat. Valan tekstin näet tämän artikkelin otsikkokuvasta.

Kiinnostaisiko sinua lähteä 4H-vaihtoon ensi vuonna?

Tarjolla on USA ja maita niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Aikaa jättää hakemus on marraskuun loppuun asti. Lue lisää vaihdoista ja täytä hakulomake.

Stórkostlegu Ísland – ihmeellinen Islanti

Syyslomalla läksin reppu selässä kohti Islantia. Idea kyseisestä matkakohteesta tuli aivan puskista, sillä alun perin ajatuksenani oli suunnata syksyä pakoon jonnekin lämpöisempään ilmastoon. Löytämäni kohtuuhintaiset suorat lennot sekä majoitus kuitenkin…

Elämää köyhyyskuplassa

Suomalaisessa mediassa käydään tasaisin väliajoin keskustelua köyhyydestä. Paitsi, ettei kukaan koskaan sano sanaa köyhä. Puhutaan ”pienituloisista”, ”vähävaraisista” tai jopa ”vähäosaisista”. Sanaa köyhä ei vain käytetä, aivan kuin se olisi jonkinlainen…