African Masterchef -ruokakurssi Itse tehty -rahalla

Kurssin aikana opimme, että ruoanlaittoon ei välttämättä tarvita reseptejä eikä kelloa. Ymmärsimme myös, että teoriaa ei tarvitse aina opettaa ensin, vaan käytännön tekemisen avulla mielemme pysyvät avoimina koko ruoanlaiton ajan.

Järjestimme Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen Kv-klubin kanssa nuorisovaihdon Puolassa kesällä 2016. Vaihdon aikana kokkasimme yhdessä puolalaisten ja liettualaisten nuorten kanssa, ja innostuimme eri maiden ruokakulttuureista. Kuulimme yhdistyksemme työntekijältä mahdollisuudesta hakea rahaa ruokakurssiin, ja aloimme pohtia, miten voisimme tutustua meille vieraisiin ruokakulttuureihin.

Olimme kuulleet aiemmin African Potsin järjestämistä ruokakursseista, mutta kurssin hinta oli liian kallis opiskelijoille. Aloimme suunnitella kurssille osallistumista Itse tehty -rahan avulla. Emme tienneet afrikkalaisesta ruokakulttuurista mitään ennen projektia, mutta olimme kuulleet kehuja African Potsista.

Mittasimme aikaa tunteella

Kurssilla valmistimme monenlaisia ruokalajeja: yhden liharuoan ja monia vegaanisia ruokia. Opimme käsittelemään ruoka-aineksia, joista emme aiemmin tienneet mitään. Esimerkiksi jamssia ja ruokabanaaneja emme olleet edes syöneet aiemmin.

Aluksi olimme hämmentyneitä sekä vähän järkyttyneitä, sillä emme saaneet valmiita reseptejä. Emme mitanneet aikaa kellon avulla, vaan tunteella, kuten on tapana afrikkalaisessa ruokakulttuurissa. Olimme epävarmoja lopputuloksesta, sillä emme tienneet lainkaan millaista ruoan tulisi olla. Lopputulos kuitenkin yllätti meidät kaikki positiivisesti, ja ruoka maistui.

”Ole läsnä ja tee käsilläsi”

African Potsin Mama Africa Fatima kannusti ja ohjeisti meitä koko ajan. Hän kehotti meitä olemaan läsnä ruoanlaitossa: hän korosti meille käsillä tekemisen tärkeyttä, joten jauhoimme esimerkiksi mausteet käsin. Tämä on tärkeää muistaa esimerkiksi sähkökatkon sattuessa, joka on mahdollinen kaikkialla. Taikinaa tehdessä olisimme normaalisti ottaneet esiin sähkölaitteita avuksi, mutta sen sijaan teimme kaiken alusta asti käsin.

Ruoan maistamiseen emme tarvinneet lusikoita, vaikka aluksi etsimmekin niitä. Fatima kuitenkin kyseenalaisti lusikan tärkeyden, ja myös me kyseenalaistimme omat normimme.

Ruoanlaitto on sosiaalinen tapahtuma

Kurssin aikana opimme, että ruoanlaittoon ei välttämättä tarvita reseptejä eikä kelloa. Meistä jokainen teki oman osuutensa ruoasta, jolloin ymmärsimme ruoanlaiton olevan sosiaalinen tapahtuma. Pohdimme myös, miksi ruoanlaitto on usein niin vakavaa: kurssilla opimme, että välillä pitää osata rentoutua ja tehdä asioita tunteella.

Ajattelua laatikon ulkopuolelta

Kurssi sai meidät ajattelemaan omia opetustapojamme: huomasimme, että on tärkeää ajatella laatikon ulkopuolelta. Ymmärsimme, että teoriaa ei tarvitse aina opettaa ensin, vaan käytännön tekemisen avulla mielemme pysyivät avoimina koko ruoanlaiton ajan. Voimme itse kerhonohjaajina hyödyntää oppimiamme asioita esimerkiksi opettaessamme muille asioita eri kulttuureista ruoanlaiton avulla.

Teksti ja kuvat: Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistysten Kv-klubilaiset

 

Lue lisää nuorten projekteille myönnettävästä Itse tehty -rahasta ja täytä hakulomake

 

Näin teet itse itsellesi kesätyön

17-vuotias lukiolainen Juho Urhemaa kertoo, mitä hän teki, kun ahkerakaan kesätyön metsästys ei tuottanut tulosta. Juholla on oma 4H-yritys Piha-apuri. Lue lisää...

Kannustavaa helppailua verkossa

Olemme vapaaehtoisista nuorista koostuva 4H-helpparisakki, lasten #kannustusryhmä TOP-tehtäväsivustolla – autamme ja kannustamme lapsia ja vastustamme kiusaamista – Suomen presidentti Sauli Niinistön, Robinin ja Diandran käynnistämän kampanjan hengessä. Lue lisää...