Eläköön nykynuoriso!

Mitä ihmettä? Eläköön nykynuoriso! Miksi hurrata pumpulissa kasvaneille, yltäkylläisyydessä ja jatkuvassa tietotulvassa eläneille tekniikka-addikteille? Eikö nykyajan nuoriso olekaan täynnä turmeltuneita ja välinpitämättömiä päihdehuuruisia ylikuluttajia? 

Väärin, väärin ja väärin. Kolikolla on useimmiten kaksi puolta, joskus se toinen puoli jää vain huomaamatta.

Tarkastellaanpa nyt hieman tämän tapauksemme kääntöpuolta. Mitä kummaa piilee tuon laiskan ja vetäytyneen nykynuorisomassan ytimessä?

Päihteet. Alkoholi, tupakka ja huumausaineet eivät enää maistu meidän ikäpolvellemme samaan tapaan kuin esimerkiksi vastaavalle ikäryhmälle parisenkymmentä vuotta sitten. Etenkin huumeet ovat menettäneet suosiotaan radikaalisti. Myös yleinen suhtautuminen runsaaseen alkoholin käyttöön tai tupakointiin on entistä negatiivisempaa. On siis ihan katu-uskottavaa kieltäytyä ryyppybileistä tai tarjotusta savukkeesta. Mielikuva siitä, että päihdehuuruisuus on jokaisen teinin unelma, on vähintäänkin vääristynyt.  Liikakulutuksen tilalle on tullut kohtuus ja mahdollisten seurauksien punnitseminen.

Sosiaalinen media. Facebook, twitter, kick… Näitähän riittää. Niin erilaisia mutta loppupeleissä niin samanlaisia. Lähes jokainen nykynuori on löytänyt tiensä sosiaalisen median ihmeelliseen ja kieltämättä jopa ihan mielenkiintoiseen maailmaan. Sosiaalisessa mediassa pyöriminen on helppo ja mutkaton tapa pitää yhteyttä ystäviin ja tuttuihin, mikä lienee suosion suurin salaisuus. Eri viestimiä ja palveluja käytetään paljon, välillä ehkäpä liikaakin.
On totta, että someen ja internetiin koukuttuminen on nykypäivänä täysin vakavasti otettava asia, jota ei pidä vähätellä. Paitsi koukuttuminen, myös ansakuopat erilaisilla verkkosivuilla aiheuttavat silloin tällöin satunnaisia hairahduksia, päänvaivaa ja pulmia. Harjaannuksen myötä hölmöilyt chattipalstoilla tai ylilyönnit nettishoppailussa poistuvat. Oppia ikä kaikki. Mielestäni nuorten keskuudessa vallitsee terveen kriittinen, järkevän ajattelun malli, kokemattomuudesta ja nuoresta iästä huolimatta. Suurin kiitos taitaa kuulua kavattajille ja riittävälle valistukselle.

Internet ei ole vain tapa viettää aikaa. Netti on avainasemassa, kun ryhdytään puhumaan vaikkapa tiedonhausta. Nykypäivänä opiskelijat säästyvät paksujen ja painavien sana- ja tietokirjojen tutkiskelulta ja kanniskelulta, kunhan vain osaavat käyttää internetiä ja etsiä sieltä luotettavaa tietoa.

Nykynuoret välittävät ympäristöstä ja pyrkivät yhä vastuullisempaan kuluttamiseen. Aineetonta arvostetaan aineellista enemmän, lähi- ja luomuruokaa pidetään arvossa ja julkisia kulkuvälineitä hyödynnetään kiitettävästi. Itse tehty on kaikkein parasta. Eettiset ja ekologiset arvot ovat tulleet perinteisten, sukupolvelta toiselle periytyvien arvojen rinnalle.

Kilpajuoksu tehokkuuden ja menestyksen kanssa on tänä päivänä enemmän sääntö kuin poikkeus. Jokaisen pitäisi pystyä tekemään itsestään tehopakkaus, muodostaa itsestään brändi, jota myydä. Mutta entä miten käy niille, jotka eivät kykene saati halua tehdä itsestään kauppatavaraa?
Myönnän, että eri sukupolvien välisiä vaikeuksia ja vastuksia on turha ryhtyä vertailemaan. On kuitenkin syytä muistaa, että ei elämä nykypäivänäkään ole ruusuilla tanssimista, rauhasta ja yleisestä hyvästä elintasosta huolimatta.  Pumpulisukupolvellamme on ollut ja tulee varmasti olemaan omat haasteensa elämässä; Pula-ajan sijaan ympärillämme vallitsee välillä hyvinkin ahdistava runsaudenpaljous.

On kuitenkin melkoinen onnenpotku elää nuoruutta juuri nyt, 2000-luvulla: Nuoruutta ymmärretään yhä paremmin, nuorista huolehditaan ja nuoret huomioidaan yhteiskunnallisessa päätöksenteoissa. Nykyaikana nuoruus ymmärretään itsenäisenä ikäkautena, ei vain nopeana siirtymävaiheena lapsuudesta aikuisuuteen.
Tulevaisuutemme näyttää oikein hyvältä, jos harkitsemme hieman valintojamme ja pelaamme korttimme oikein. Ylilyöntejä ja virhearviointeja tulee silloin tällöin, mutta tulkoon.

Vaikka jotkut meistä törttöilevätkin välillä paheksuvia katseita keräillen, kyllä me nuoret loppujen lopuksi olemme kerrassaan hienoa porukkaa!

Nettihuijarin kynsissä

Vaikka netin osto- ja myyntipalstat ovat tarkasti valvottuja ja huijareista kitkettyjä palveluita, aina sinne pääsee livahtamaan jokin epämääräinen kauppaaja. Itse törmäsin sellaiseen ollessani ostamassa puhelinta. Koskaan ei voi olla täysin…

Stórkostlegu Ísland – ihmeellinen Islanti

Syyslomalla läksin reppu selässä kohti Islantia. Idea kyseisestä matkakohteesta tuli aivan puskista, sillä alun perin ajatuksenani oli suunnata syksyä pakoon jonnekin lämpöisempään ilmastoon. Löytämäni kohtuuhintaiset suorat lennot sekä majoitus kuitenkin…