Elämysseikkailu lapsille Itse tehty -rahalla

Järjestimme lapsille antiikin Rooman aikaan sijoittuvan seikkailuradan, mikä sisälsi erilaisia pulma- ja ryhmäytymistehtäviä.

Pidimme rataa neljässä eri paikassa Kontiolahden 4H-kesäkerhoissa ja ruokakoulussa, osan ulkona ja osan sisällä liikuntasaleissa. Radan valmistelun aloitimme jo alkukeväästä, ja itse seikkailut pidettiin kesäkuussa 2017.

Seikkailu tehtiin keksityn tarinan ympärille

”Keisari Julius Caesar on lähtenyt matkoille ja viereisen kylän Keisari sotajoukkoineen aikoo hyökätä kylään. Keisarillinen hovikyyhky on loukannut siipensä ja on onneton, tästä syystä kansalaiset eivät saa välitettyä keisarille viestiä hyökkäyksestä. Kyläläiset ovat avuttomia ja keisarin palvelijat ovat kutsuneet lapsia kaukaisesta tulevaisuudesta parantamaan kyyhkyn. Lapsien tehtävänä on palvelijoiden avulla pyrkiä saamaan kyyhky jälleen lentokykyiseksi ja lähettää kyyhky viestin kera keisarin luo kertomaan alkavasta sodasta.”

Kartta ja tehtävät

Teimme kartan Antiikin Rooman kylistä, joihin tehtävät sijoitettiin. Lapset saisivat yhdessä päättää, mihin paikkaan he haluaisivat mennä ja missä järjestyksessä. Kylissä oli tehtäviä, joita tekemällä lapset keräsivät rahaa. Torilta pystyi ostamaan apuvälineitä kyyhkyn avuksi.

Angelo

S.Angelo sisälsi melko legendaarisen joenylitystehtävän. Lasten piti kolmea lankkua apunaan käyttäen ylittää S.Angelon kuohuva koski. Syntyi paljon riemua, kun lapset yrittivät välttää putoamista suureen koskeen, ja tehtävästä suoriuduttiinkin vallan mainiosti. Innostuipa myös joku lapsi ”vesihiihtämään”.

Colonna

Rakensimme Colonnaan arkun pahvista ja nahkasta. Halusimme käyttää ehdottomasti lukkoja ja avaimia jossain tehtävässä. Piilotimme ympäristöön paljon avaimia, jotka lasten piti etsiä ja kokeilla, mitkä avaimista avasivat arkun. Lisäksi kiinnitimme arkkuun kaksi numerolukkoa, joihin teimme kreikkalaisilla numeroilla laskutehtävät, jotka lasten piti suorittaa saadakseen numerolukot auki. Avonaisen arkun sisältä paljastui pari lisäaskelta kyyhkylle ja rahaa sekä mukavat ”matkamuisto”-pinssit jokaiselle.

 

Trevi

Trevissä lapset törmäsivät sokkoruudukkoon. Rakensimme 4×4 ruudukon, jossa tehtävänä oli löytää oikea reitti ruudukon toiselle puolelle kokeilemalla eri ruutuja. Aina sai mennä vain yhden sivulle, eteen, taakse tai viistoon. Se saattoi olla joko oikein tai väärin. Joistakin ruuduista sai jopa extra-rahaa ja askelia kyyhkylle. Tässä tehtävässä lapset yllättivät meidät täysin. Heillä sattui todella hyvä tuuri, ja meidän hankalaksi mietitty polkumme ei tainnutkaan olla niin hankala kuin kuvittelimme.

S.Eustachio

Tässä kylässä lasten piti hyödyntää ryhmätyötaitoja äärimmilleen, kun yksi lapsista valittiin mykäksi ja toinen kuuroksi. Kaikki loput lapset olivat sokeita, joiden tuli selvittää tiensä kahden lapsen ohjeilla esteradan läpi. Toinen ohjeistavista lapsista näki radan mutta oli mykkä ja toinen ei nähnyt rataa, vain ainoastaan toisen opastavan lapsen ja oli kuuro, mutta pystyi puhumaan.

Campitelli

Campitellissa lapset pääsivät hyödyntämään tarkkuuttaan. Jokainen pääsi heittämään ”antiikin aikaisilla kuusenpihkavesi-ilmapalloilla” seinään, johon oli pistetty eri värisiä lappusia maalitauluiksi. Niihin osumalla lapset saivat kerättyä rahaa, millä pystyivät ostamaan lääkkeitä kyyhkylle.

Monti

Monti toimi seikkailun kohokohtana ja osoittautui monen lapsen lempitehtäväksi. Se oli elämysrata, jonka lapset kulkivat yksitellen silmät sidottuina yhden ohjaajan taluttamana. Matkan varrella oli mm. makaronien, herneiden, pallomeripallojen ja kananmunakennojen päällä kävelyä sekä timanttien etsintää ällöttävästä myyränkolosta sekä limasta. Keräämillään timanteilla lapset saivat radan lopuksi ostaa torilta lääkkeen Olympos-kyyhkylle, ja tämä pääsi viimein matkaan.

Seikkailun synty

”Tehään semmonen seikkailu, mikä myökin oltas haluttu kokee lapsena. Semmonen erilainen ja uuenlainen, semmonen mihin lapset pääsee mukaan”

Innokkaasti aloimme miettiä teemaa ja keksimme Antiikin Rooman. Siihen saisi helposti kehiteltyä asut ja tarinan. Yhden iltapäivän wikipedian, googlausten ja pohdinnan jälkeen meillä oli tarina. Ongelma olikin hieman vaikeampi keksiä. Miksi Antiikin roomalaiset tarvitsivat nykylasten apua? Ongelma kerkisi vaihtua suunnittelun aikana monesti, kunnes keksimme idean ja siitä syntyikin kantava idea koko seikkailulle. Tekisimme kyyhkyn, joka olisi loukkaantunut. Lasten pitäisi tehtävien avulla kuljettaa kyyhky lentorataansa pitkin viestivuorelle, jotta lintu voisi viedä keisarille viestin tulevasta sodasta.

Ihan ensiksi

Aloitimme projektin kyyhkyn rakentamisesta. Rautalankaa, sanomalehteä, paperimassaa ja hieman maalia ja höyheniä. Tuloksena syntyi elämämme hienoin kyyhky, jonka nimesimme Olympokseksi. Juuri muuta meillä ei sillä hetkellä ollutkaan valmiina. Tehtäväpisteiden mietinnässä ideat vaihtuivat monia kertoja. Lopulta kuitenkin aikarajan lähestyessä loppuaan tehtäväpisteet muotoituivat mielekkäiksi. Seikkailuun tulisi kuusi eri tehtävää, ja viimeiseen pääsisi vasta kaikkien muiden tehtävien jälkeen.

Omat ja lasten kokemukset

Ensimmäisenä seikkailupäivänä meitä jännitti kauheasti. Seikkailu oli suunniteltu ulos, mutta kun aamulla katsoimme ikkunasta, huomasimme, että satoi. Täytyi tehdä äkkiä varasuunnitelma ja käyttää koulun liikuntasalia. Keskelle salia tuli kylänkeskusta ja tori ja salin muille reunoille ja pukuhuoneisiin rakensimme tehtäväpisteet. Olimme todella tyytyväisiä kaikkeen, minkä olimme tehneet.

Tori oli todella hieno ja purkit, jotka olimme askarrelleet, olivat houkuttelevia. Lapset räpelsivätkin niitä todella innokkaasti. Teimme itsellemme toogat lakanoista ja seppeleet askartelimme rautalangasta, huovasta ja pahvilehdistä. Päällystimme halpis-croksit kankaalla, ja lopputulos oli yllättävän mainio, vaikka toiminnanjohtajamme haukkuikin niitä muumiokengiksi. Lapset hieman alussa, tullessaan paikalle, naureskelivat meille, mutta heistä huomasi, että he olivat selvästi innokkaita ja hyvin kiinnostuneita.

Päästyään seikkailun vauhtiin, joka ikinen oli mukana täysillä tarinassamme. Oli ilo huomata, kuinka he yhdessä ratkoivat tehtäviä ja hoivasivat kyyhkyämme. Kun viimeisenä jokainen pääsi yksi kerrallaan silmät kiinni elämysradalle, jonka olimme luoneet, oli se täydellinen lopetus seikkailullemme. Jotkut olivat jopa niin jännittyneitä radasta, että heidät piti melkein kantaa koko radan läpi.

Oli upeaa nähdä, miten lapset lähtivät todella innokkaasti mukaan seikkailuun. He ratkoivat tehtäviä taidolla ja huimalla yhteistyöhengellä. Pieni jännitys iski kolmantena päivänä, kun kuulimme tulevan ryhmän sisältävän vain poikia, heitä oli viisi. Pelkäsimme jo, että mitähän tästäkin tulee, ne varmaan nauraa meidät suohon. Mutta kun he lopulta saapuivat ja hetken olivat, ettei tää kiinnosta, he kuitenkin tempaantuivat jo ensimmäisen tehtävän puolessa välissä täysillä mukaan, ja tehtäviin löytyi aivan ennennäkemättömiä ratkaisuja, joita yksikään aikaisempi ryhmä ei ollut keksinyt.

Lopputunnelmat

Oli mahtavaa tajuta, että seikkailustamme oli syntynyt oikein onnistunut ja mukaansa tempaava. Kesäkerhoryhmien ikähaitari oli selvästi juuri oikeanlainen tämän kaltaiselle seikkailulle. Olimme myös helpottuneita siitä, miten hyvin seikkailu toimi sekä ulkona että sisällä. Kaiken kaikkiaan kokemus oli mahtava. Vaikka seikkailun valmistelu oli melko työläs, olemme silti iloisia, että teimme tämän. Seikkailu tempasi mukaan lapset sekä meidät. Toivottavasti se oli kokemus lapsille, koska kokemus se oli ainakin meille. Siitä tuli meidän näköisemme ja juuri sellainen, mitä lähdimme hakemaan, vaikka ajatuksemme muuttuivat monta kertaa matkan varrella. Siitä tuli myös mielestämme melko helposti muunneltava, joten ken tietää, jos vielä joskus lähdemme seikkailemaan uudestaan!

 Teksti: Monna Kärki ja Iida Kekkonen Kuvat: Itse tehty -porukka

Seikkailussa mukana olivat myös Nelli Kankainen, Essi Kolu ja mahtava kesäkerhonohjaajien porukka.

Paljon lisää kuvia seikkailuista

Lue Itse tehty -rahasta, jota myönnetään nuorten omille projekteille ja täytä hakemus.

 

Tallenna

Itse tehty -rahalla Kesäkioski Rantaleijonan synttärit

Järjestimme kesäkuussa 4H-yrityksemme Kesäkioski Rantaleijonan 1-vuotissynttärit. Lue lisää...

Itse tehty -rahalla KV-iltamat

“Olisipa hienoa juhlistaa Suomen 4H-järjestön kansainvälisiä toimijoita!” tuumimme yhdessä Iiristiinan kanssa KV-tiimin kokouksessa. 4H:ssa on paljon vapaaehtoisia isäntäperheitä ja muita kansainvälisistä asioista intoilevia, joille kuuluisi ansaitusti iso kiitos – ilman heitä Suomeen tulevat vaihtarit eivät saisi yhtä upeaa kokemusta IFYE tai ryhmävaihdostaan! Lue lisää...