Garderobi kannustaa vähentämään tekstiilijätettä

Maailmassa on liikaa tekstiilijätettä. Tästä lähtee liikkeelle kevään 2015 käsityöaiheinen TOP-kilpailu Garderobi, jossa tuunataan vanhoja t-paitoja. Tavoitteena on viestittää, että jokainen voi omalla toiminnallaan pyrkiä madaltamaan valtavaa tekstiilijätevuorta.

Teksti: Virpi Skippari, kuvat: Virpi Skippari ja Globe Hope

4H:n lisäksi kilpailussa ovat yhteistyökumppaneina Marttaliitto, Pfaff-ompelukoneet ja kierrätysmateriaaleja tuotteissaan hyödyntävä Globe Hope.

Nummelalainen Globe Hope kantaa huolta ympäristön säilymisestä seuraaville sukupolville. Yhtiön toimitusjohtaja Seija Lukkalan mukaan maailmassa on yksinkertaisesti liikaa tekstiiliteollisuutta, jopa yhdeksänkertaisesti yli tarpeen. Tepsivä lääke tekstiiliturhuuteen on kierrätys.

Kertakäyttöisyydestä kohti kestävyyttä

Kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä ja yleensäkin ekologisesta tuotannostaan tunnettu suomalainen tekstiilialan yritys Globe Hope syntyi 2000-luvun alussa. Ensin oli tosin Hope, vähän myöhemmin nimeen lisättiin Globe. Tänä päivänä Globe Hope työllistää päämajassaan Nummelassa kaikkiaan 13 henkeä.

Tekstiilialalla aiemmin tekoturkiksia valmistanut Seija Lukkala sanoo kyllästyneensä alan ja koko yhteiskunnan kertakäyttöisyyteen ja kerskakuluttamiseen. Suunta kohti ekologisempia toimintatapoja löytyi helposti, sillä ympäristöystävällisyys oli läsnä jo lapsuudenkodissa.

– Kotona opittu asenne on vaikuttanut minuun vahvasti. Äitini oli kierrätyshenkinen ja opin jo pienenä arvostamaan ympäristöystävällisyyttä, Lukkala kertoo.

Hänen mielestään valintoja tehdessä kannattaisi aina miettiä kierrätettävyyttä, turhan kulutuksen vähentämistä ja sitä, tarvitseeko suunnittelemaansa hankintaa oikeasti. Uutta hankkiessa kannattaa ostaa sellainen tuote, joka on pitkäikäinen, laadukas, käyttötarkoitukseensa sopiva sekä helppo käyttää ja huoltaa. Jos välttämättä haluaa jotain uuden näköistä, hyvä ratkaisu on tuunata vanhaa tai pitää kaverin kanssa vaihtopäivä, Lukkala suosittelee.

Vanhasta uutta Statement paitaGarderobi-kisassa

Helmikuun alussa käynnistyvässä Garderobi-kisassa tuunataan vanhoja t-paitoja itse valitulla tekniikalla. Kilpailussa on kaksi sarjaa, 6–12-vuotiaat ja 13–29-vuotiaat. Lukkala kuuluu Garderobi-kilpailun tuomaristoon ja antaa mielellään vinkkejä t-paidan tuunaamiseen.

Hänen mielestään paitaan kannattaa lisätä jotain mielenkiintoista, vaikka vanhoja koruja tai kuluneista farkuista leikattuja tähtiä. Paitaa voi tuunata myös painamalla siihen kuvia tai piirtämällä siihen tekstiilitusseilla. Nauhoilla voi kirjailla paitaan vaikkapa oman nimensä, Lukkala ideoi.

– Materiaalit on kuitenkin huomioitava. Vaatetta on pystyttävä pesemään myös jatkossa. Kannattaa siis yrittää pitää huolta siitä, etteivät vaatteen materiaalit ole sellaisia, että ne menevät pesussa pilalle, Lukkala muistuttaa.

Tuomarina Lukkala kertoo arvostavansa kilpailutyön oivaltavuutta, ulkonäköä, käytännöllisyyttä ja huollettavuutta.

– Paitaan voi ommella vaikka barbin vaatteita, jos ne pysyvät hyvin menossa mukana. Onhan se hauskaa, jos voi vaatteissaan kantaa mukanaan jotain itselleen tärkeää.

Hyvä idea paidan takana merkitsee Lukkalan mielestä paljon. Globe Hopen suosituimmasta paidassa on käsinpainettu Statement-printti.

– Sillä maailmahan ei kärsi materiaalien, vaan mielen puutteesta, Lukkala toteaa.

Garderobi-kisaohje: 6-12-vuotiaille TOP-tehtäväsivustolla ja kisaohje 13-28-vuotiaille.

Ylemmässä kuvassa Globe Hopen Seija Lukkala tehdaskierroksella Pääsky-tunikassa. Vaate on valmistettu suomalaisen tekstiiliteollisuuden ylijäämäpikeestä, johon on yhdistetty Ruotsin armeijan kauluspaidan yksityiskohtia. Muun muassa etumuksen nappilista kultanappeineen ja rintataskut on siirretty vanhasta armeijan paidasta. Alemmassa kuvassa Globe Hopen Statement-paita, joka kertoo Globe Hopen ideologiasta: ”The world does not suffer from the lack of material but the lack of mind”.

Jämsäläistyttöjen matkakassaan kilahti Itse tehty -rahaa

Jämsän 4H-yhdistyksen nuoret päättivät tehdä pikkujouluretken Tallinnaan. Matkarahoja kerättiin myymällä leivoksia. Tukea saatiin myös 4H Itse tehty -rahasta, joka on tarkoitettu nuorten omiin projekteihin. Lue lisää...

Pidä garderobisi kunnossa

4H:n, Marttojen ja Globe Hopen yhteistyökisassa Garderobissa tuunataan vanha t-paita uuteen uskoon. Kisa kannustaa ekologisempaan kuluttamiseen. Marttojen vinkeillä pidennät vaatteittesi käyttöikää etkä kasvata kaatopaikan tekstiilijätevuorta. Lue lisää...