H-hetki

H-hetki on Kontiolahden 4H-yhdistyksen Itse tehty -rahalla toteutettu plussahanke, jota toteutettiin keväästä 2015 kevään 2016 loppuun.

H-hetki keskittyi hetkeen ennen kuvan ottamista, ja kamera toimi mukavana työvälineenä ryhmien toiminnan tukemisessa. H-hetki toteutti erilaisia nuorten suunnittelemia valokuvaustempauksia ja on vienyt meidät moniin mukaviin juttuihin ja tilanteisiin lasten ja nuorten kanssa.

Hankkeessa mukana oli kaiken kaikkiaan noin 500 kontiolahtelaista lapsista ikäihmisiin.

”Jokaista kuvaa edeltää jokin hetki, joka jää ihmisten mieliin.”

Upeita kuvia hankkeesta voit katsoa täältä.

Aiheina ovat: Unelmien kerhokuvat, Onni, Ristiriitoja, Tuvan akka aikamoinen, 4H arvokuvat

Hankkeen blogi

Mukana olleen nuoren ajatuksia H-hetkestä

”Carpe diem” on varmasti jokaiselle tuttu lausahdus. ”Tartu hetkeen” kuulostaa ehkä latinaksi hienommalle, mutta ajatus on silti tärkeä: jokainen hetki on tärkeä, ja jokaisesta hetkestä tulisi nauttia. Tämä ajatus oli myös H-hetki -hankkeemme takana. Jokainen hetki on tärkeä ja pienistäkin hetkistä voi iloita.

Toteutus

H-hetki -hanke on meidän Kontiolahden 4H-yhdistyksen nuorten oma hanke, jossa etsitään elämän hyviä, onnellisia hetkiä ja ikuistetaan niitä valokuviksi. Ideana on, että jokaista valokuvaa edeltää jokin hetki, joka jää ihmisten mieliin. Valokuvien tarkoituksena on kuvata näiden hetkien tuottamia tunteita ja ajatuksia, toimia siis ikään kuin muistoina noista hetkistä. Kävimme ilahduttamassa vanhainkodin asukkaita musiikilla, kuvasimme ihmisten ajatuksia monikulttuurisuuden tapahtumassa ja ikuistimme lasten riemua heidän touhutessaan seikkailupuistossa. Kaikki nämä olivat hyvän mielen hetkiä, jotka halusimme ikuistaa kuviin voidaksemme muistaa ne aina.

Myös hiukan nuoremmat jäsenet pääsivät osallistumaan projektiin. Lapset monissa eri 4H-kerhoissa kuvasivat itse ja ohjaajien avustuksella juuri itsensä näköisiä kerhokuvia. Lapset pohtivat myös ystävyyttä, erilaisuutta ja luottamusta, joiden pohjalta toteutettiin valokuvia ja haikurunoja.

Myös 4H:n neljä perusarvoa, Harkinta (Head), Harjaannus (Hands), Hyvyys (Heart) ja Hyvinvointi (Health) olivat tiukan mietinnän ja tutkiskelun alla, ja niiden pohjalta syntyi kuvasarja, jonka tekemiseen osallistuivat lapset ja kerhonohjaajat.

Yksi projektin osa, johon itse osallistuin eniten, oli ”Ristiriitoja”-nimellä kulkeva kuvasarja, jossa jokin oli aina hiukan eri tavalla kuin pitäisi, ehkä väärässä paikassa tai väärään aikaan. Siinä missä muut kuvat syntyivät yleensä spontaanisti juuri siinä hetkessä, vaativat nämä kuvat enemmän suunnittelua. Pohdittiin kuvauspaikkoja, puvustuksia ja lavastuksia, mietittiin teemoja ja ajatuksia. Juurikin nämä suunnittelusessiot ovat ne hetket, joiden muistoina nämä kuvat toimivat.

Projektimme toimi reilun vuoden ajan ja siihen osallistui kuvaajina sekä kuvattavina satoja henkilöitä. Kuvaushetkiä oli useita ja jokaisella niistä oli oma aikansa, paikkansa ja ajatuksensa. Hitaasti mutta varmasti kuvia alkoi kertyä.

Loppunäyttely

Projektin grande finale, loppuhuipennus, oli kuvista koostettu loppunäyttely, joka oli esillä Lehmon kirjaston näyttelytilassa usean viikon ajan. Vasta loppunäyttelyyn astuessaan tajusi, kuinka merkittävästä projektista olikaan kyse: kymmeniä kuvauspaikkoja, satoja ihmisiä, tuhansia ajatuksia ja tunteita. Vaikka jokainen kuva oli erilainen, eri ihmisen ottama ja erilaisessa hetkessä, ne kaikki sopivat silti täydellisesti yhteen ja toivat esille juuri sitä, mitä oli tarkoituskin: mieleenpainuvia hetkiä ja niiden tärkeyttä.

H-hetket

Mitä me sitten hyödyimme tästä projektista? Hiukan ilmeisempien asioiden, kuten kameran käytön opettelun ja ”kivojen kuvien” lisäksi projekti on antanut paljon enemmän. Se on vienyt meidät upeisiin, muistamisen arvoisiin hetkiin. Se on antanut itsevarmuutta ja rohkeutta toteuttaa omia ideoita sekä tuoda niitä esille. Se on opettanut meille paljon elämästä ja arvokkaista asioista. Se on tuottanut lukemattomia nauruja ja ehkä muutamia itkujakin näyttelyä edeltävässä kiireessä. Kuitenkin kun näyttelyhuoneeseen astui ja näki, kuinka kaikki oli viimeinkin saatu kasaan, työnsä tuloksia ihastellessa, päällimmäisinä tunteina olivat ylpeys, kiitollisuus ja toiveikkuus. Ylpeys siitä, kuinka itse omalla työllään on osallistunut jonkin näin hienon luomiseen; kiitollisuus siitä, kuinka loistavasti yhteistyö kaikkien kanssa on tuottanut hedelmää; toiveikkuus siitä, että näyttely viestii ihmisille sitä ajatusta, jonka perusteella se luotiinkin: kuinka elämä on täynnä tärkeitä ja muistamisen arvoisia hetkiä. On meistä itsestämme kiinni tartummeko niihin hetkiin.

Kameran takana olivat:

Niina Myyry
Samuli Kuittinen
Mia Väänänen
Annika Jääskeläinen
4H- ja IP-kerhojen ohjaajat ja lapset

Kuvissa esiintyvät:

Eve Myyry
Annika Jääskeläinen
Nelli Kankainen
Essi Kolu
Kontiolahden iltapäiväkerhojen lapset ja ohjaajat
Kontiolahden 4H-kerhojen lapset ja ohjaajat
Vanhan pappilan perhehoitokodin vanhukset
Kontiolahden 4H yhdistyksen retkille ja tapahtumiin osallistuneet.

Teksteistä vastasivat:

Tuvan akka -Kalevalaruno: Annika Jääskeläinen
Haikurunot: Kirkonkylän iltapäiväkerhon lapset

Muuten mukana olivat:

H-hetki blogi ja hankkeen kautta syntynyt media-eläimetkerho: Anna Väyrynen ja Sara Liimatta
Valokuvauskurssit: Samuli Kuittinen
Toiminnan ideointi ja suunnittelu: Edellä mainittujen nuorten lisäksi Inka Tiainen

 

Teksti: Annika Jääskeläinen

Lue lisää Itse tehty -rahasta. Sitä voivat nuoret hakea omille projekteilleen.

Itse tehty -rahalla ohjelmaa Kesäkahvilaan

Saimme 4H:lta 200€:n suuruisen Itse tehty - käytettäväksi Turussa pitämämme Kesäkahvilan sunnuntaiden erikoisohjelmiin. Kahvilassa oli erikoisohjelmaa joka sunnuntai 12.6.–28.8.2016. Kahvilan suosituimpia ohjelmia oli Bingo, johon osallistuminen oli ilmaista ja palkinnot…

Jouluksi: Yksi teko – enemmän kuin tuhat ajatusta

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen Työpaja Tikki haastaa muun 4H-väen mukaan tuomaan joulun joka kotiin, myös vähävaraiseen. Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen työpajatoiminnan mediaryhmä ohjaajineen mietti joulunviettoa: joulu ei ole kaikille iloista antamisen ja…