Itse tehty -rahalla heikoilla jäillä

Kuuman kesän kynnyksellä raikastuu, kun lukee Extreme Suomi Survival  -projektin Itse tehty -loppuraporttia. ”Haastoimme itsemme kokeilemaan jotain täysin uutta. Sukelsimme hyiseen veteen oppien samalla arvokkaita selviytymistaitoja. Kokosimme aktiiviset 4H-Suomineidot kasaan, rentouduimme ja avasimme chakrojamme suomalaisen lempeän löylyn hellimänä, ja kömmimme ylös jäisestä merestä.”

Saimme idean jäihintippumisseikkailuun Seikkailutalolla Pääkaupunkiseudun 4H:n nuorisotyönkoordinaattorilta ja halusimme yhdistää hyytävään kokemukseen myös lämpöä ja rentoutumista. Emme olisi pystyneet toteuttamaan projektiamme ilman Itse tehty raha –avustusta.

Aikatauluhaasteista selvittiin

Töiden, opiskelujen ja aktiivisen arjen takia yhteisen ajan löytäminen projektin toteuttamiselle oli haasteellista. Myös Suomen talvi rajasi projektin toteutumishetken, sillä jää ei saanut olla liian paksua. Löysimme lopulta yhteisen ajan projektimme toteutumiselle, ja pääsimme kokeilemaan jäihin tippumista kuivapuvut päällä.

Jäihin tippuminen kuulosti aluksi pelottavalta ja oli hämmentävää kävellä ohuen jään päällä tarkoituksena tippua sen läpi. Ensimmäisellä kerralla emme tienneet, miten toimia, ja olimme jännittyneitä. Opittuamme oikean tekniikan nousta ylös jäistä pystyimme jo rentoutumaan ja hymyilemään kokemukselle. Oli hienoa ylittää itsensä ja voittaa pelkonsa.

Heikoilla jäillä ja kuumilla lauteilla

Jäihin tippumisen vastapainoksi olimme varanneet saunajoogan aamuauringossa. Saunajoogassa meille opetettiin rauhoittumisen merkitystä ja että yksinkertainenkin liike voi vaikuttaa vahvasti psyykkeeseen. Huomasimme, että oli vaikeaa tyhjentää mieli ja keskittyä siihen hetkeen. Onneksi ohjaaja ohjeisti lempeästi meitä ja otti huomioon ryhmämme erilaiset tarpeet. Esimerkiksi yksi ryhmämme jäsenistä oli juuri murtanut jalkansa, ja kipsistä huolimatta hän pääsi silti osallistumaan saunajoogaan alalauteelle.

Opitun kertaaminen piknikin merkeissä

Kokoonnuimme vielä kevään auringon alle muistelemaan kokemaamme ja pohtimaan oppimaamme yhteisen piknikin merkeissä. Uskomme, että kokemuksemme auttoi meitä kehittämään ajatteluamme ja toimintaamme positiivisempaan suuntaan. Vaikka jää houkuttelee ulkoilemaan, ymmärsimme, miten hauras kevätjään kanto on. Opimme myös itsestä huolehtimisen tärkeyden arjen keskellä.

Ohjaajat tuntevat vastuunsa

Olemme 4H:n kansainvälinen nuorisoryhmä ja moni meistä toimii kerhonohjaajina ja leirinjohtajina, joten olemme vastuussa nuoristamme! Tämän kokemuksen myötä opimme erittäin tärkeän selviytymistaidon.

Extreme Suomi Survival -projektissa mukana Annina Mattila, Iisa Metsälinna, Sonja Ruuskanen, Janina Särkkinen  ja Iiristiina Heinonen.

Lue Itse tehty -rahasta, jota myönnetään nuorten omille projekteille ja täytä hakemus.

Itse tehty -rahalla kuplafutisturnaus

On hienoa, että nuorille annetaan mahdollisuuksia olla aktiivisia ja olla mukana järjestämässä itselleen tapahtumia ja tekemistä. Tällaisesta suunnittelusta myös oppii paljon. Lue lisää...

Koko perheen Säpinä-päivä Itse tehty -rahalla

Haimme itse tehtyä rahaa neljän tytön porukalla, aikeinamme järjestää lastentapahtuma. Aloitimme projektin suunnittelemalla, esimerkiksi missä tapahtuma järjestetään ja kenelle. Apunamme toimi Laukaan 4H-yhdistyksen väki. Tavoitteemme oli kylien aktivoiminen, 4H:n tutuksi…