Itse tehty -rahalla Maailman Paras

Mihin tarpeeseen anoimme Itse tehty -rahaa 4H-liitolta?

Noh, meidät on 4H koulinut pienestä pitäen siihen, että itse teet, jos jotain haluat.

Kuhmon 4H:laisia on purrut kansainvälisyyskärpänen, Musca Civitas Mundanus. Pitkän ajan suunnitelmat koskevatkin omaa nuorisovaihtoa Eurooppaan, mahdollisesti jo ensi kesänä.

Nuorisovaihdoissa ihmiset poistuvat totutuista kuvioista vieraiden ihmisten seuraan. He elävät, olevat ja työskentelevät yhteisen viihtyvyyden eteen ja oppivat käytännön tasolla toisistaan ja itsestään.

Tämä oli matalanpaikan harjoitusleirimmekin tarkoitus. Koska teemana oli kansainvälisyys, lisäsimme yhteiseloomme unkarilaista pippuria ja afrikkalais-pasilalaista kipinää. Sen lisäksi – oi 4H – saanemme alleviivata – koko leirin ohjelman suunnittelusta toteutukseen toteutimme me, nuoriso, aikuisten oikeesti.

Itse Tehty -rahaa tarvittiin nimenomaan vierailijoiden matkoihin, ruokiin, majoitukseen – siitä oli iso apu ja ilo!

Maailman Paras 22.–25.7.2017

Lauantai 22.7. Saavuimme mestoille.

Kosken Leirikeskus sijaitsee 15 km Kuhmosta Lentiiraan päin Lentuankoskentie 301:ssä ja lienee vanha koulurakennus, jonne pystyy helposti majoittamaan 25 ihmistä ja tunkemalla 35.

Kajaanista saapuivat unkarilaistaustaiset tähtityttömme Monika Kokkonen ja Reka Bencisk, he huolehtivatkin lauantain ohjelmasta.

Saimme nauttia heidän aurinkoisesta seurastaan puolipilvisellä nuotiopaikalla, missä valmistimme perinteistä unkarilaista herkkua, Gulassia.

Monika kertoo: ”Unkarilainen perinnegulassi on isotöinen, mutta erittäin maittavaa ja tukevaa ruokaa. Se on ainoa keitto Unkarissa, joka menee pääruokana, muuten keitto on yleensä alkuruoka Unkarissa. Kaikki leiriläiset ovat tervetulleet opettelemaan aidon gulassin tekoa, se on taitolaji! 🙂 Tekemistä riittää: tulenteko ja tulen virittäminen koko ajan… vihannesten kuorinta ja pilkkominen, keiton vahtiminen, hämmentäminen ym. Alkuvaiheessa on enemmän tekemistä, myöhemmin vähemmän. Gulassin laitto ulkotulella on Unkarissa suosittu, sosiaalinen, yhteisöllinen tapahtuma. Pointti on hidas yhdessä touhuaminen, seurustelu, tarinointi. Silloin keskitytään toisiimme, valmistaudutaan hyvään yhdessä ruokailuun. Se on nautintoa, hauskanpitoa, hidastamista. Odotellessa keiton kypsymistä voidaan tutustua ja keskustella. Keitto on lihaisaa ja joillekin ehkä myös raskasta. Keiton kanssa sopii syödä leipää ja lisukkeeksi voi tarjota tulista paprikamursketta. Jälkkäriksi yleensä tarjotaan lettuja.”

Lettuja paistoimme jälkkäriksi nuotiolla.

Ruuanlaitto- ja siivousvastuut jaoimme ryhmittäin. Ryhmänjohtajat huolehtivat oman ryhmänsä hyvinvoinnista, ruokailusta, elämisestä ja siitä, että kaikilla oli kaveri. Ryhmänjohtajat organisoivat ruuanlaiton ja siivouksen niin että hommat hoituivat.

Illan päätti futisturnaus ja Fiffulin vetämä tarinatuokio Iltanuotiolla.

Onneksi nautimme lauantain lähes hyvästä kelistä ulkona, koska Pete Parkkosen sanoin: ”Kohta Sataa”.

Sunnuntai 23.7.

Aamu valkeni ankeana, mutta aamiainen tuoreine patonkeineen lohdutti ihanasti!

Aamupalan jälkeen pidimme leirikohtaisen #rohkee-kampanjan ihan omalle jengille! Päätimme muuttaa ohjelman järjestystä niin, että Emman ja Runon Amazing Race olisikin vasta huomenna, ja nyt tehtäisiin sisähommia.

Ubersiisti Ihmissusi taisi tulla leikeistä ainakin kakkoseksi, jos ei ykköseksi. Kiitos Heini leikin ohjaamisesta ihanan creepysti!

Ja ympyrässä kun jo kätevästi istuttiin, saatoimme toisemme ja itsemme liikutuksen tilaan Emma H:n ohjaamalla kehu kaveria -kiertokirjeellä. OLLAAN ME NIIN PARHAITA!

Söimme lounaaksi eilistä ja illalliseksi vietimme makkara-orgiat.

Maanantai 24.7.

Mutta HäH? Aamulla ei sadakaan täysillä? Marjapuurot kiduksiin ja ulos pelaamaan Amazing Raceä huolimatta mäkäräisten jäätävistä iskujoukoista.

Tässä vaiheessa paranneltiin kunkin nilkkaa ja selkää, ja yhdet rillit lähtivät käymään Kajaanissa korjauksessa. Joukkueet kisasivat urheasti, jopa järveen ryntääjiksi löytyi vapaaehtoisia.

Lasse ja Fiifi organisoivat futis Championeiden innoittamina myös Amerikkalaisen Jalkapallon Leirimestaruus-kisat. Veri ei sentään isosti lentänyt, mutta heinikkö pöllysi. Turnauksen yllättäjiksi nousivat Enni parhaista muuveista ja joukkuehengestä ja Siirihän se pokkasi parhaan pelaajan palkinnon.

Yksi hauska peli, jota illalla pelattiin, oli evoluutio – ameeba, jänis, apina, ihminen kivisaksetpaperi -hässäkkä.

Tänään syötiin kookoskanaa njom njom.

Tiistai 25.7.

Loppusiivouksen katkera kalkki.

Kaikkia väsytti. Ei olis pitäny valvoa aamuneljään. Kaikkia suututti ja stressasi tuleva ero toisistamme ja kaikki maailman vääryys.

Pojat käskettiin siivoamaan saunan lattialta hiekat noin viisi kertaa. Joka kerta ne väittivät tehneensä sen.

Kaksi smuidua kunnostautui erityisesti loppusiivouksen välttelyssä, ja se alkoi kyrsiä ahkeria syvästi. Draamaa. Syyttelyä. Angstia. Ikinä ei enää koskaan enää.

Ennen kuin ensikerralla, lol!

Olihan se Maailman Paras nimensä mukaisesti.

Mitäs sitten keksittäis? Talvellahan olis hyvä pitää kesäleiri, vähemmän öttiäisiä.

Mitä opimme?

  • Parhaiten tutustuu, kun on yhteinen askare ja korttipakka.
  • Helpoiten ymmärtää, kun kysyy ihmiseltä itseltään.
  • Äiti on joskus oikeassa, kun se pakottaa.
  • Loppusiivous hoidetaan edellisenä iltana, ei viimeisenä aamuna.
  • Me osaamme itse tehdä.

Teksti ja kuvat: Kuhmon 4H:n kv-tyypit

Lue Itse tehty -rahasta ja täytä hakemus.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Keppihevoskilpailut Itse tehty -rahalla

Järjestimme Rovaniemellä keppihevoskilpailut 21.5. 2017. Me järjestäjät olemme aktiivisia keppihevosharrastajanuoria. Lue lisää...

Kahvila Itse tehty -rahalla

Kahvilan pito oli hauskaa. Opimme paljon yrittelijäisyydestä ja saimme kokemusta tulevia projekteja varten. Lue lisää...