Kesätyön jäljillä

Sinustako kesätöihin? Oi kyllä, se on mahdollista! Kyllä, me molemmat tiedämme, että kesätyöpaikat ovat varsinkin pikkupaikkakunnilla, sekä myös isommissa kaupungeissa kiven alla. Mutta muutaman vinkin ja nippelitiedon avulla ensi kesänä juuri haluamasi kesätyöpaikka voi olla sinun.

Mihin töihin?

Ensimmäiseksi mieti, mitä haluat tehdä. Haluatko kitkeä, kokata vai ehkä kuurata? Mieti työ sen perusteella, mistä pidät ja mikä vaikuttaa mielekkäältä, äläkä  sen perusteella, mihin paras kaverisi hakee. Seuraavaksi kartoita voitko tehdä haluamaasi työtä esimerkiksi kotipaikkakunnallasi. Mansikkamaat, pienet kaupat, puodit ja kahvilat hakevat usein kesätyöntekijöitä. Voit myös kysellä naapureiltasi ja tutuiltasi, tarvitsevatko he apua jossakin askareessa, kuten kitkemisessä tai juhlien järjestämisessä, pientä palkkaa vastaan.

Milloin haen?

Alkuvuodesta, usein maalis-huhtikuussa alkaa kesätyönhaku olla kiivaimmillaan, riippuen tietysti työnantajasta. Kysele siis työpaikkaa riittävän ajoissa, jotta et kuule vastausta ”olisit hakenut viime kuussa”. Kannattaa seurata kauppojen ilmoitustauluja ja nettisivuja, koska usein siellä yritykset ja työnantajat ilmoittavat kesätyöpaikoistaan.

Miten haen?

Riippuu siitä, miten työnantaja on toivonut. Jotkut haluavat virallisen lomakehakemuksen, joillekin riittää puhelinsoitto ja jotkut haluavat haastatella. Muista liittää lomakehakemukseen aina ansioluettelosi eli CV:si. Se kertoo työnantajalle nopeasti kaiken oleellisen työnhakuun liittyvän tiedon. Jos sinua pyydetään haastatteluun, muista olla ajoissa ja käyttäytyä kohteliaasti. Puhelimessa sinun täytyy esitellä itsesi sekä asiasi selkeästi.

Kuinka erotun?

Erotut parhaiten olemalla oma itsesi. Anna hyvä kuva työnantajalle, äläkä sorru vanhempien helmoihin. Jos työpaikkaa haetaan lomakehakemuksella, tee siitä omaperäinen esimerkiksi vaihtamalla paperin väri valkoisesta keltaiseksi tai vihreäksi, tai kertomalla itsestäsi jokin oudompi mutta positiivinen piirre, kuten ”minun täytyy aina ohikulkiessani kitkeä naapurinkin kukkapenkit”. Silloin työnantajalle jää hauska muistikuva sinusta, ja työpaikan saaminen voi olla varmempaa.

Kuinka itse sain töitä?

Olen kohta vuoden toiminut 4H-yrittäjänä, ja saan päättää työaikani ja työni itse. Ennen yrittäjyyttä olin kesän mansikkamaalla. Kävin useita kursseja sekä 4H-yrityskurssin, kunnes päätin perustaa oman yrityksen. Teen monenlaisia hommia, kuten pihatöitä ja tarjoilutöitä, ja janoan koko ajan lisää mahdollisuuksia työllistyä. Tavoitteenani on mainostaa sekä tarjota mahdollisimman monenlaista palvelua, erilaisille ihmisille, hyvällä hengellä.

Tärkeintä mielestäni on se, että tykkäät kesätyöstäsi, olet avoin ja kiinnostunut maailman menosta, sekä uusista työllistymismahdollisuuksista. Ja kun annat yhdelle työnantajalle hyvän kuvan itsestäsi, ehkä seuraava työpaikka on jo lähempänä sinua?

Brändättäisiinkö kärsivällisyys?

Varmasti jokainen on elämänsä aikana kohdannut kärsimättömyyttä, toiset konserteissa, toiset bussipysäkeillä. Kanssaihmisten hätäily ja lyhytjänteisyys koetaan yksilökohtaisesti, mutta uskaltaisin väittää, että useimmille kokemus on negatiivinen. Kärsimättömyydellä kun on tapana synnyttää…

Vlogi: Rakkaudesta

    Marianne Kouvo Olen kotoisin Etelä-Karjalasta pienestä kylästä nimeltä Lemi. Random fakta itsestäni: "Käytän musiikkia lääkkeenä kaikkeen mahdolliseen." Tallenna