Kissa – Hyödyke vai perheenjäsen?

Näin kesän kynnyksellä alkaa kesäkissailmiö olla pian voimakkaimmillaan. Kesäkissalla tarkoitetaan kissaa, joka otetaan huolehdittavaksi kesän yli, mutta joka syksyn tullen sitten hylätään. Ovatko ihmiset tulleet välinpitämättömämmiksi? Onko kissa vain hyödyke ja hetken ilo vai perheenjäsen ja elämänkumppani?

Teimme monia puhuttaneesta aiheesta tietoiskun Kouvolan eläinsuojeluyhdistyksen KSEY:n kanssa. Vastaajana toimi Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Sari Uski.

Koditon kissa.
Koditon kissa.

Miksi kesäkissoja otetaan?

– Itse en ole tavannut henkilökohtaisesti kesäkissojen ottajia, mutta oletan, että syynä on halu saada suloinen uusi viihdyke koko perheen iloksi kesän ajaksi. Usein kesäkissat myös vaeltavat suoraan mökkeilijän pihaan kerjäämään ruokaa, joten monelle kesäkissa voi olla myös tällainen kiertelijäkissa, josta halutaan pitää huolta, kun ollaan mökillä.

Mistä kesäkissoja otetaan?

– Kesäkissoja hankitaan useimmiten tutuilta tai tuttujen tutuilta. Yleisesti ottaen, mistä niitä vai saa ilmaiseksi. Myös lehdet ja netti ovat täynnä erilaisia ”Annetaan ilmaiseksi kissanpentuja” -tyyppisiä ilmoituksia, eikä silloin ole varmuutta millaisiin oloihin eläin päätyy. Tyypillinen ottopäätös perustuu usein tahtoon pelastaa kissa, joka jo valmiiksi on huonoissa oloissa tai jota uhkaa kodin puuttuessa lopetus.

Mikä on eläinsuojeluyhdistyksen mielipide asiaan?

– Eläinsuojeluyhdistys on vahvasti kesäkissaperinnettä vastaan. Eläimen ottamispäätöksen tulisi olla pysyvä päätös, ja oman elämän tulee joustaa eläimen mukaan. Kissa ei ole hyödyke, eikä sitä saa hylätä. Kissa otetaan perheenjäseneksi, ja sen tulee asua perheen kanssa ja hyvissä oloissa ympäri vuoden. Tähän eivät kesäkissan ottajat ole valmiita sitoutumaan.

Mitä ongelmia kesäkissailmiö aiheuttaa?

– Luonnossa vapaana lisääntyvät kissat saattavat kantaa mukanaan erilaisia tartuntatauteja ja epidemioita sekä aiheuttaa tienoolle hallitsemattomia kissapopulaatioita. Ongelmia tulee, kun kissatalot täyttyvät kodittomista kissoista, joita on enemmän kuin niille on koteja tarjolla. Aremmat kissat eivät puolestaan kesyynny suurissa laumoissa kotihoitopaikoissa. Suurin huoli on tietysti se tieto, että monessa paikassa on tälläkin hetkellä kodittomia, kesyjä eläimiä ilman ruokaa ja huolehtijaa, eikä meillä ole tietoa näistä eikä keinoja auttaa.

Mitä haittoja kissalle itselleen aiheutuu hylkäämisen myötä?

– Kesäkissa kokee valtavasti kärsimystä kesän jälkeen, kun se hylätään mökin pihalle ilman säännöllistä ruokintaa, terveydestä huolehtimista ja ihmiskosketusta. Kissa nälkiintyy ja kuolee todennäköisesti nestehukkaan, ravinnon vajeeseen tai tauteihin. Tai sitten se joutuu pedon ruuaksi. Vaikka kissa selviäisikin pitemmälle talveen, ei pakkasen tullen sille löytyisi suojaa tai ravintoa, ja kohtalona olisi pian paleltuminen. Varsinkin pentukissa harvoin ymmärtää lähteä hakemaan suojaa muualta.

Miten pitää toimia, jos löytää hylätyn eläimen?

– Jos löytää hylätyn eläimen, tulee se ottaa kiinni ja toimittaa kunnan talteenottoon. Ensin on tietysti varmistettava, ettei kissa ole kenenkään naapurustossa asuvan lemmikki. Kannattaa myös selvittää, onko se ilmoitettu kadonneeksi kunnan talteenottoon, karkurit.fi-sivustolle tai alueen Facebook-ryhmiin, joissa ilmoitetaan karanneista ja löytyneistä eläimistä. Villien kissojen talteenottoa varten saa eläinsuojeluyhdistykseltä lainaksi loukun, jolla pyydystys sujuu turvallisesti.

 

Onnellinen kotikissa.
Onnellinen kotikissa.

Miten voisimme kukin osaltamme edistää eläinten oikeudenmukaisempaa kohtelua?

  • – Meillä kaikilla on vastuu lähipiirimme eläinten hyvinvoinnista ja oikeus vaatia asianmukaista kohtelua myös tuttujen lemmikeille.

 

  • – Hyvä omistaja suhtautuu lemmikkiinsä kuin lapseen ja kokee kasvatusvastuuta sekä huolta karvaisesta tai karvattomasta perheenjäsenestään.

 

  •  – Hyvän omistajan lemmikillä on oikea, koko sen elämän kestävä koti ja mahdollisuus virikkeelliseen, rakastettuun elämään. Hän huolehtii lemmikkinsä perustarpeista ja hoitaa asiallisesti tämän terveydenhoidon.

 

  • – Eläinsuojelutapauksissa jokainen voi olla yhteyksissä paikalliseen eläinsuojeluneuvojaan, kunnaneläinlääkäriin tai alueen valvontaeläinlääkäriin. Epäilyksissä on aina parempi kysyä neuvoja ja kertoa huolestuneisuudestaan.

 

  • Eläinten oikeuksia voi edistää myös tarjoutumalla esimerkiksi auttamaan naapuria kissojen hoidossa ja ulkoilutuksessa tai tarjoamalla hoitopaikan matkalle lähtevän ystävän karvakorvalle.

Tallenna

Mitä tiedät lammastilan keväästä?

Lammastilalla uuhet eli ”äiti-lampaat” astutetaan yleensä lokakuun loppupuolella, tai niin ainakin meillä tehdään. Se on hyvä ajankohta, sillä lammas on kantavana noin 5 kuukautta. Karitsointi eli lampaiden synnyttäminen alkaa maaliskuun…

Lähtisitkö reissuun vain itsesi kanssa?

Matkustaminen on parasta, mitä tiedän. Minua vaivaa krooninen matkakuume, joka vain pahenee jokaisen reissun myötä. Lapsuuteni matkakokemukset rajoittuivat lähinnä vuosittaisiin kahden viikon pakettimatkoihin etelään. Kun kasvoin vanhemmaksi, käsitykseni matkustamisesta muuttui.…