KUKAA?? MITÄÄ?! HÄH?! YRITTÄJÄ?!

Kesätyöt kateissa?

Oletko yksi niistä monista Suomen nuorista, joka on yhä vailla kesätöitä? Siintävätkö mielessäsi kenties hyvät kesätyötienestit vai haluatko itsellesi vain jotain järkevää tekemistä? Olet ehkä hakenut paikkakuntasi kaikkiin mahdollisiin yrityksiin töihin, mutta silti ei ole vielä vain tärpännyt.

On olemassa monia keinoja, joilla voit omaa työllistymistäsi edesauttaa. Esimerkiksi monelle ammattiin opiskelevalle ovat työharjoittelupaikoista auenneet ovet tulevaisuuden työelämään. Monelle nuorelle kesätyöt ovat tärkeä rahanlähde omien menojen kustantamiseksi. Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että se oma kesätyö ei tunnukaan kovin mieleiseltä – mielestäni kesätyötekijän ei kuitenkaan pitäisi valikoida töitään, sillä usein niistä “huonommistakin” työpaikoista voi aueta urapolku tulevaisuuden unelmatyöpaikalle. Tietenkään ei pidä suostua kaikkeen vain koska on nuori ja kokematon, sillä myös kesätyöntekijällä on oikeudet.

Onko yrittäjyys sinulle mörkö?

Monella nuorella on palava into työllistyä, ja olen varma, että jokaiselta meistä löytyy jokin vahvempi taito, mutta kuinka monella meistä on käynyt mielessä ryhtyä hyödyntämään tuota taitoa ja ryhtyä yrittäjäksi? Suomessa moni ihminen tienaa leipänsä yrittämisellä ja monella on työpaikka yrityksessä.

Olen melko varma, että mielessäsi liikkuvat tällä hetkellä sanat “mörkö” ja “kamala vaiva” – ne nimittäin ovat monen suomalaisen mielikuvia yrittämisestä. Itse aloitin oman yrittäjyyteni niinkin nuorena kuin 13-vuotiaana. Olen taivaltanut yrittäjänä nyt viitisen vuotta, katumatta hetkeäkään valintaani. Yrittäjyys on rikastuttanut elämääni niin tiedolla, taidolla, rahalla kuin ystävilläkin. En olisi ikinä voinut uskoa, kuinka hyviä ystäviä esimerkiksi 4H:n yrittäjäkursseilta löytyy elämääni.

Miksi minusta tuli näin nuorena yrittäjä?

Alku omalle yrittäjäpolulleni lähti hyvästä ja kysytystä yritysideasta. Oikeastaan yrittäjyys oli jopa aika luonnollinen ratkaisu minulle, sillä perheessäni on yrittäjyyttä. Minun oli helppo lähteä kokeilemaan siipiäni yrittäjänä, kun tiesin, että kotoa löytyy tuki, kannustus ja turva. Kaikista tärkein seikka, joka vei kohti yrittäjyyttä, oli halu kokeilla ja oppia uutta. Mikä onkaan parempi tapa ottaa haasteita vastaan ja oppia uutta kuin toimia yrittäjänä?

Yritysideani lähti kehittymään siitä, kun ostin ensimmäisillä kesätyörahoillani meille kääpiövillakoiran pennun. Etsiskelin aikani pennulle valjaita, kunnes totesin, että markkinoilta ei tule löytymään riittävän pieniä. Ompelutaitoisena ihmisenä päätin kokeilla tehdä sellaiset itse ja sain kuin sainkin pennulle sopivankokoiset valjaat.

Erään kerran sitten muuan koiran kasvattaja kiinnostui valjaistani ja teki omille koirilleen valjastilauksen. Niin siinä sitten kävi, että pikkuhiljaa yhä useampi tuttavapiiristäni halusi omalle koiralleen persoonalliset ja käsintehdyt valjaat tai pannan. Yritysideani siis kehittyi kuin sattuman kautta. Yritykseni pystyyn laittamisen myötä lisäsin palveluihini myös lemmikkien hoidon.

DSC_2364“No mutta sähän oot alaikäinen…”

Suomen lain mukaan alaikäinen nuori pystyy perustamaan oman yrityksen huoltajan luvalla. Mikäli tuntuu siltä, että ajatus virallisesta yrityksestä pelottaa, jännittää tai ahdistaa liikaa, niin ota yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseesi ja perusta oma 4H-Yritys. 4H-yrittäjänä pääset turvallisesti ja totuudenmukaisesti tutustumaan yrittäjänä toimimiseen. Saat 4H-yrityskurssilta paljon hyödyllistä tietoa tulevaisuutta ajatellen, 4H-yritysohjaajan ja paljon kannustusta sekä tukea. Yritystoiminta on tällöin sinulle aika riskitöntä ja helppoa.

Eikä kukaan varmastikaan voi väittää, etteikö oma yritys olisi hyvä meriitti vaikkapa omassa ansioluettelossa?

Onko kaikista ihmisistä yrittäjäksi?

Ei ehkä yrittäjiksi, mutta jokaisesta ihmisestä löytyy yrittäjähenkisyyttä. Yrittäjähenkisyys voi olla esimerkiksi sitä, että kannustat ja motivoit ystäviäsi tai vaikka tsemppaat itseäsi koulunkäynnissä. Yrittäjähenkinen ihminen yrittää parhaansa, asettaa itselleen tavoitteita sekä unelmia ja pyrkii parhaansa mukaan niitä kohti.

Olen sitä mieltä, että kouluihin pitäisi lisätä enemmän yrittäjähenkisiä oppitunteja, esimerkiksi tutustumista paikkakunnan yrityksiin, luentoja paikallisilta yrittäjiltä, tsemppaavia kommentteja henkilökunnalta hyvästä käytöksestä tai osaamisesta sekä tietoa yrittämisestä. Se kannustaisi monia nuoria miettimään etenemistä itsekin yrittäjäksi ja näin työllistämään itse itsensä.

DSC_2059Silmät auki ja kohti haasteita

Älä siis sulje mielestäsi ajatusta nimeltä yrittäjyys. Yritysideasi ei tarvitse olla kovin laaja tai monimutkainen, riittää kun uskot itseesi ja teet parhaasi. Tietenkin on eduksi, jos ideallasi on jalansijaa markkinoilla. Silloin pääset nopeammin kiinni omaan asiakaskuntaasi ja tienestit ovat taatut.

Nyt vain nokka kohti paikallista 4H-yhdistystä, josta saat aimo läjän tietoa, vinkkejä ja kannustusta yrittäjänä toimimiseen. Ethän voi tietää millaista on olla yrittäjä, ellet kokeile. Toivon todella, että tämän tekstin perusteella edes joku kiinnostuisi yrittämisestä tai edes jonkun mielikuva yrittämisestä muuttuisi positiivisemmaksi.

Ei sinun tarvitse hetinytpikimmiten ruveta yrittäjäksi, vaan voit kypsytellä ajatusta ihan rauhassa mielessäsi – ajatus kypsyy, jos on kypsyäkseen. Voin sanoa, että 4H on antanut ainakin minulle hyvät eväät tulevaisuuteen: tietoa, taitoa, ystäviä, todistuksia, merkintöjä ansioluetteloon, kannustusta ja ennenkaikkea, olen saanut töitä.

Tallenna

Kirppistelyn ABC

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen kuullessasi sanan kirpputori? Jos mieleesi tulevat kirput ja ryysyiset vaatteet, kaipaat selvästi lisää tietoa – tässä sitä tulee! Kerron aluksi omista kokemuksistani, ja lopussa on…