Kuoleva joutsen – nykyajan suhdeilmiö

Ihmissuhteet ovat joskus vaikeita. Toimiva suhde rakentuu kuitenkin riidoista, joten niistä ei kannata huolestua. Kiistat eivät kuulu vain parisuhteeseen. Myös ystävyydessä koetaan vihan ja ärtymyksen tunteita.

Riitatilanteita on monenlaisia ja niistä jokaiselle voi luoda erilaisen käyttäytymismallin. On olemassa huutoriitoja, joissa toinen (tai molemmat) räjähtävät samanaikaisesti. Sitten on niitä riitoja, joissa kamppaillaan kuin taistelukentällä. Mutta ei tässä vielä kaikki.

Pahin on vielä esittelemättä.

Tuhoavin riitatilanteista on se kammottava mökötys, jonka ystäväni nimesi ”kuolevaksi joutseneksi”.

Yleensä ilmiö noudattaa samaa kaavaa: Tullessani kotiin havahdun kammottavaan, selkäpiitä hyytävään hiljaisuuteen. Tietämättömänä lähestyvästä vaarasta saavun olohuoneeseen, jossa minua odottaa poikaystäväni. Tai joku, josta on tulossa entinen poikaystäväni.

Kuin varjo konsanaan hän on käpertynyt sohvan nurkkaan.

Tajuan rakkaan sieluntoverini muuttuneen ”kuolevaksi joutseneksi.”

Tukahdutan kirkaisun: en halua herättää joutsenen raivoa. Näissä tilanteissa voi toivoa vain parasta.

Tajuan kohtaloni koittaneen. Lähestyn joutsenta ja nostan sen siipeä, eli huopapeittoa, joka lepää poikaystäväni hartioilla. Syvät huokaukset täyttävät ilman. Kyseiset äännähdykset ovat täysin tyypillisiä ihmiselle, joka kärsii ”kuolevasta joutsenesta”.

Tilanne ratkeaa usein vain yksinkertaisella lauseella.

”Haenko sulle kebabia?”

Tästä lausahduksesta riemastuneena poikaystäväni siirtyy ”kuolevasta joutsenesta” uuteen vaiheeseen: hän on kuin Feeniks-lintu, joka kuoriutuu tuhkasta.

Joutsen-ilmiölle ei tutkimuksissani ole löytynyt yhtä merkittävää syytä: Ilmiön syntymiseen vaikuttavat kuitenkin kasaantunut nälkä, stressi sekä niin sanottu ”ketutus”.

Itse olen havainnut pikaruuan ja tavallisen anteeksipyynnön auttavan huomattavasti – vaikka en mitään olisi tehnytkään.

Kuvitus: Emmi Malkki
Kuvitus: Emmi Malkki

 

Tallenna

Töihin palkataan: nuori, tyhmä ja kokematon?

Lapsuus on loppu viimeistään siinä vaiheessa, kun Suvivirren laulaminen kouluvuoden päättyessä ei enää merkitse kesäloman alkua vaan koko kesän kestävää työputkea. Edellyttäen tietysti, että on saanut itselleen kesätyöpaikan.   ”Valitettavasti…