Junior Event: Set Up Your Future

Tiesin heti, että haluan mukaan, kun näin ilmoituksen:

”Oletko 14–17-vuotias ja aktiivisesti mukana 4H-toiminnassa? Pärjäätkö englannin kielellä? Jos olet vielä innokas oppimaan uutta ja kiinnostunut tapaamaan nuoria eri Euroopan maista, Junior Event on juuri sinulle!”

Set Up Your Future

Junior Event
Ruotsi, Halland 2. – 6.4.2015

Torstai, 2.4.

”Welcome! Tervetuloa! Välkommen! Willkommen! Dobrodošli!”

Aamusta lähdettiin, illasta saavuttiin perille. Lentomme Suomesta lähti puolilta päivin ja iltapäivällä laskeuduimme Kastrupin lentokentälle Kööpenhaminaan. Voi, kuinka siellä olikaan kevät!

Kävimme kahvilla ja lähdimme junalla kohti Hallandia ja Ästadin 4H-keskusta. Junamatkalla näimme sekä ruotsalaista että tanskalaista maisemaa, ja voin vannoa, että välillä ihmetytti, kuinka erilaisia maisemat olivat, vaikkei Suomesta kauas lähdettykään. Vihdoin, kuuden aikoihin Ruotsin aikaa, saavuimme talolle, jossa asuisimme reissun ajan.
Lentokentällä olimme tavanneet slovenialaiset ja myöhemmin illalla tapasimme myös ruotsalaiset ja itävaltalaiset. Ja niin kahdentoista nuoren joukko oli kasassa!

Perjantai, 3.4.

”Learning to learn”

Herätys ei ollut mukavin, olihan eilinen päivä ollut pitkä. Mutta tieto siitä, että päivä sisältäisi paljon tekemistä ja kokemista, piristi kummasti aamua! Aamupalan jälkeen oli ensimmäinen ”oppitunti”. Mietimme, miksi olemme täällä ja mitkä ovat tavoitteitamme. Lisäksi tutustuimme enemmän toisiimme harjoitusten avulla. Tauon jälkeen mietimme 4H:n merkitystä elämässämme ja mitä se oikeastaan tarkoittaa. Ja jälleen, ruoka-aika!

Ruoan jälkeen koitti ”Mission impossible”, joka kyllä muuttui ”Mission possible”ksi. Tiimityön jälkeen mietimme oppimistyylejämme ja sitä, miten opimme parhaiten. Illalla pohdimme vielä tavoitteiden saavuttamista.

Iltaohjelmana oli ”Fashion show”, jossa jokaisen maan yksi (Suomen tapauksessa kaksi) henkilö oli mallina ja muut oman maan henkilöt pukivat hänet maalleen tyypillisellä tavalla. Esityksissä soi myös maiden musiikkia ja naurua, koska asut olivat niin hauskoja. Iltapalan jälkeen juttelimme hetken, kunnes lähdimme nukkumaan.

Lauantai, 4.6.

”Communicate your skills”

Aamupalan jälkeen koitti tiimihaaste, jossa piti koota legoja tiettyyn järjestykseen, mutta vain yksi sai käydä katsomassa kerrallaan valmista rakennelmaa. Voittajan selvittyä mietimme kommunikaatiota ”Hotel Global” -nimisen harjoituksen avulla. Ja jälleen, naurattihan se! Tauon jälkeen koitti ”Whipping cream”, jossa jokainen valitsi jonkin todella arkipäiväisen tekemisen ja selitti sen askel askeleelta muille.

Tiimihaasteita oli vielä pitkin päivää, ja iltapäivällä puhuimme lisää kehonkielestä. Päivän viimeinen oppitunti käsitteli tietoista tasapainoa. Söimme hitaasti karkkia tai rusinaa ja mietimme, miltä se tuoksuu, maistuu ja tuntuu.

Päivällisen jälkeen koitti hieno ja kotoisa hetki: pääsimme saunaan ja uimaan järveen! Ainoana suomalaisena kävin saunassa ja uimaankin pulahdin kuusi kertaa. Saunan jälkeen istuimme nuotiolla ja joimme teetä. Tähtitaivas kaartui yllämme, ja tuli lämmitti mukavasti. Mikäs siinä oli pääsiäistä viettää!

Sunnuntai, 5.4.

”Work life guidance”

Aamulla väsytti, useimmat olivat valvoneet joko sisällä tai nuotiolla. Tiimihaaste oli aamupalan jälkeen. Tarkoitus oli kuvata erilaisia sanoja ja jep, pääsiäisen kunniaksi saimme myös pieniä suklaamunia. Puhuimme haasteen jälkeen CV:stä eli ansioluettelosta ja teimme pohjan loistavalle CV:lle. Tauon jälkeen mietimme työn hakemista ja sitä, mitä siinä pitää ottaa huomioon.

Lounaan jälkeen lähdimme kokkimme opastuksella Gekåsiin, suureen tavarataloon, jossa oli melkein mitä vain. Seikkailimme siellä pari tuntia, kunnes lähdimme takaisin Ästadiin.

Iltapäivällä mietimme ensimmäisenä aamuna pohtimiamme haasteita ja tavoitteita ja sitä, kuinka ne olivat onnistuneet. Ja sitten koittikin koko reissun paras osuus: siivous ja pakkaus! Tiimityönä siivosimme suuren osan talosta, ja sitten olikin jo aika valmistautua viimeiselle illalliselle. Kokkimme oli valmistanut loistavaa ruokaa, jälleen kerran, ja söimme hartaudella. Lautastemme alle oli piilotettu laput, joissa oli jokin tehtävä, joka piti suorittaa illallisen aikana. Ja vannon: se oli oudoin illalliseni koskaan!
Illalla olimme hieman haikeilla fiiliksillä, olivathan slovenialaiset lähdössä jo kolmen aikaan yöllä. Nauroimme ja nautimme viimeisistä yhteisistä hetkistä.

IMG-20150405-WA0160Maanantai, 6.4.

”Kotiin!”

Heräsimme jo puoli seitsemältä pakkaamaan ja siivoamaan loput talosta. Haikeus vain lisääntyi, kun lopulta kello oli varttia vaille kahdeksan ja piti lähteä junalle. Kolme tuntia junassa meni nopeasti jutellen ja nauraen. Kentälle päästyämme menimme lähtöselvitykseen ja veimme laukut. Turvatarkastusten jälkeen kävimme juomassa pirtelöt ja hyvästelimme jo toiset suomalaiset. Seikkailimme vielä muutamassa kaupassa, mutta sitten istuimme ja nuokuimme. Olivathan kaikki tosi väsyneitä. Ikkunasta katselimme, kuinka koneita nousi ja laskeutui.

Vihdoin koitti se hetki, kun meidän koneemme nousi. Haikeus ja ikävä oli, vaikka kotiinkin oli ihana palata. Mistä sitä tietää, milloin lähtee uudelleen tuon kaltaiselle reissulle?

Se, mitä itse sain  irti reissusta, oli englannin kielen parantuminen ja rohkeus puhua ja selittää englanniksi. Olen onnellinen, että lähdin mukaan, ja tyytyväinen siitä, että selvisin itse ja ymmärsin. Opin myös paljon kommunikoinnista, CV:stä ja tiimityöstä.
It was great.

”If you don`t design your own life plan, chances are you`ll fall into someone else`s plan. And guess what they have planned for you? Not much.”
-Jim Rohn

Junior Event -osallistujat. Minä olen toinen vasemmalta.

 

Tallenna

Vlogi: Rakkaudesta

    Marianne Kouvo Olen kotoisin Etelä-Karjalasta pienestä kylästä nimeltä Lemi. Random fakta itsestäni: "Käytän musiikkia lääkkeenä kaikkeen mahdolliseen." Tallenna