Mintun hulluuden highway Jenkeissä kesällä 2018

Siellä missä maissi kasvaa ja kantri soi, on minun hyvä olla. Tämän huomasin menneenä kesänä, kun olin 4H:n SIRYE-vaihdossa Yhdysvalloissa kuukauden ajan.

Kuukausi ulkomailla, poissa kotoa, kasvatti monella tapaa, enkä vaihtaisi kokemusta mihinkään. Päätin jo melkein kaksi vuotta sitten lähteä SIRYE-vaihtoon eli 16-18-vuotiaiden ryhmävaihtoon USA:an, ja niinpä minä sitten hain mukaan!

Meitä lähti kolme nuorta ja yksi ohjaaja ryhmänä Suomesta, ja toinen ryhmä nuoria tuli Costa Ricasta. Olimme pari päivää orientoitumassa Washington DC:ssä yhdessä, ja parin päivän jälkeen kesäkuun viimeisellä viikolla lennettiin pienempinä ryhminä omiin osavaltioihin ja päästiin vihdoin host-perheiden hellään huomaan. Alkushokki meni nopeasti ohi ja kun pääsin vihdoin omaan sänkyyni, huokaisin hyvin pitkään. Lennot olivat pitkiä ja matkustusta sekä matkalaukkuelämää oli jatkunut jo kolme päivää. Vihdoin pääsi asettumaan johonkin!

Kyläelämää

Seuraavat kolme viikkoa elin pienenpienessä kylässä, Hanstonissa, jonka asukasluku on noin 200 ihmistä. Hanston kuuluu Hodgeman Countyyn ja sijaitsee Kansasin osavaltiossa. Pienen kylän etuihin kuului esimerkiksi se, että lähes jokainen tiesi minut, tervehti aina ohiajaessaan, kyseli ja jutteli Suomesta, minusta ja myös Kansasista. Muutenkin ihmiset olivat sosiaalisempia ja avoimempia kuin suomalaiset, kauppaan mennessä kysyttiin aina kuulumisia ja tultiin juttelemaan.

Vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys Yhdysvalloissa, ja vietinkin muutaman päivän auttaen Hodgeman Countyn Fairissa. Fair on jokakesäinen countyn eli piirikunnan viikon kestävä tapahtuma. 4H on isona järjestäjätahona, mutta ei kata tai hoida kaikkea. Fairiin kuuluu paljon erilaisia kilpailusarjoja, villasukista ja villapipoista kaalinkasvattamiseen, leipomiseen, taiteeseen, valokuvaamiseen, eläimiin, possuihin, kanoihin ja kaneihin. Siis ihan kaikkea, mitä kuvitella saattaa!

Kävelevä Suomi-tietokirja?

Kuten oletettua on, jokaisen vaihdon aikana joutuu vastaamaan erittäin moneen kysymykseen ja huomasin ajan kuluessa, että samat kysymykset alkavat toistua uudelleen ja uudelleen. Maanviljelijöiden keskuudessa suurensuurta ihmetystä herätti esimerkiksi se, ettei meillä viljellä maissia. Kansasissa kun maissi on yksi suurimmista peltoalan valtaajista! Myös lämpötilasta keskustelin enemmän kuin kymmenen kertaa, kuten myös siitä, millaiselta Suomi näyttää. Host-isäni ilme venähti, kun kerroin että meillä jyvät ajetaan pellolta traktorilla, peräkärryn kyydissä. Yhdysvalloissa nekin hommat hoidetaan rekka-autoilla! Vaikein kysymys, mitä minulle esitettiin, koski viikinkejä. ”Onko niitä ollut Suomessa, milloin, missä?” Joku varmasti olisi osannut suoralta kädeltä vastata, mutta jouduin pudistelemaan päätäni ja toteamaan tietämättömyyteni. Onneksi nämä eivät ole suuria juttuja, yleensä ihmiset ymmärtävät, ettei kaikkea voi tietää!

Ikävä jäi

Kaiken kaikkiaan kasvoin henkisesti kuukauden aikana. Uskallan puhua englantia, en ehkä pelkää niin paljon epäonnistumista. Reissu avasi silmät huomaamaan, että kodin voi tehdä moneen muuhunkin paikkaan kuin Suomeen tai Pihtiputaalle. Erityisesti rakastuin jenkkiläiseen kulttuuriin ja ihmisiin. Jokaiselle ihmiselle olin uusi ja tärkeä osa yhteisöä, eikä ikinä tarvinnut miettiä, ettenkö kuuluisi tänne ihan edes vähän vaan. Kamala ikävä takaisin on.

Koko reissu meni siis enemmän kuin putkeen, vaikka väsymykseltä, vesisateelta, ukkosmyrskyiltä ja koti-ikävältäkään ei voinut välttyä. Mutta hyttysiltä ja itikoilta vältyin, ja sehän on jo iso voitto!

 

Minttu Varis, Pihtiputaan 4H-yhdistys

PS. Haku vuoden 2019 nuorisovaihtoihin on 1.-30.11.2018 https://4h.fi/tekemista/maailmalle/lahde-vaihtoon/. USA:n ryhmävaihtoon voi hakea seuraavan kerran vuoden päästä, ensi kesälle tarjolla on onneksi paljon muita kiinnostavia maita!

#Mun4H on ihana!

Hei sinä! Juuri sinä. Oletko koskaan nähnyt taiwanilaisia temppelimenoja? Raketteja, jumalia kantotuoleissa, popittavia autoja, joiden katolla tankotanssijat vetävät parastaan? Oletko koskaan kävellyt portaita niin kauan, että usko on meinannut loppua? Ja sitten päässyt perille ja nähnyt jotain aivan uskomatonta? Minä olen. Lue lisää...

Wales – lampaita ja laventelia

Mistä kaikki lähti liikkeelle? Lyhykäisyydessään tarina menee kutakuinkin näin: viime vuonna kansainvälisyysviikonlopussa sain kuulla muiden vaihtokokemuksia ja innostuin hetki hetkeltä lisää koko ideasta. Lue lisää...