#Mun4H on ihana!

Hei sinä! Juuri sinä. Oletko koskaan nähnyt taiwanilaisia temppelimenoja? Raketteja, jumalia kantotuoleissa, popittavia autoja, joiden katolla tankotanssijat vetävät parastaan? Oletko koskaan kävellyt portaita niin kauan, että usko on meinannut loppua? Ja sitten päässyt perille ja nähnyt jotain aivan uskomatonta? Minä olen.

Olin viime kesänä (2018) viisi viikkoa Taiwanissa IFYE-nuorisovaihdossa. En puhu kiinaa, eivätkä kaikki perheet puhuneet englantia, mutta hyvin me pärjättiin. Pääsin osallistumaan 4H-nuorten leirille, kouluttamaan 4H-ohjaajia sekä rakentamaan kahta eri mäkiautoa 4H-nuorten kanssa. Pääsin tutustumaan paikallisiin temppeleihin, rukoilemaan perheiden esi-isille sekä toivomaan suitsukkeiden myötä hyvää kotimatkaa itselleni. Pääsin vielä kokemaan kunnon rankkasateet, seesamijäätelön sekä sen valtavan yhteisöllisyyden, jota 4H:ssa on niin ihana kokea.

Yhteisöllisyys on taiwanilaisessa kulttuurissa tärkeää. Yhdessä syödään, tehdään ruokaa, värjätään paitoja sekä autetaan maanviljelijöitä. Yhdessä pidetään hauskaa, otetaan kuvia sekä opitaan. Itsekin pääsin yllätyksekseni ukulele-tunnille kotiäitien kanssa, vaikka en ollut koskaan edes ukulelea nähnytkään. Leivoimme täytekakkua, teimme suomalaisia lettuja sekä opimme virkkaamaan turvalonkeroita. Lisäksi opettelimme kirjoittamaan sekä puhumaan kiinaa että syömään pihviä syömäpuikoilla. Mielenkiintoisia haasteita olikin koko reissu täynnä. Miten esimerkiksi kommunikoit ihmisen kanssa, jonka kanssa sinulla ei ole yhteistä kieltä?

Hain Taiwaniin teen ja vieraanvaraisuuden vuoksi.

Olin aiemmin kuullut, että siellä on turvallista ja ihmiset ovat mukavia. Varauduin ottamalla aimo annoksen rokotteita, jotka onneksi olivat melko turhia esim. rabiesta enkä japanin aivotulehdusta en onneksi saanut, vaikka maaseudulla olikin irtokoiria ja hyttysiä. Rokotukset sekä lennot olivat matkan kalleimmat osuudet. Itse reissu meni minimibudjetilla, sillä paikallisten vieraanvaraisuuteen kuului tarjota ruuat, ja joskus jopa muutkin ostokset. Lisäksi perehdyin Taiwaniin maana internetin avulla. Tee oli hyvää, aitoa ja arvostettua. Ja sain sitä matkalaukullisen mukaani, kun paljastui, etten juokaan kahvia, kuten muut eurooppalaiset.

Omasta kokemuksestani suosittelen Taiwania vaihtokohteena. Siellä sinusta pidetään huolta ja saat olla paikallinen tähti. Huomio on taattu.

Lähde vaihtoon, lähelle taikka kauas. Koe uusia kulttuureja, tutustu paikallisiin ihmisiin ja kokeile omia siipiäsi. Kyllä ne kantaa, vaikka et kiinaa puhuisikaan.

 

Jenna Järvenpää, Kokemäen 4H-yhdistys

 

PS. Haku vuoden 2019 nuorisovaihtoihin alkaa marraskuun 2018 alussa. Seuraa 4HSuomi somea ja nettisivuja!

Äänestä Vuoden vapaaehtoista 2018

Kansalaisareena palkitsee tänä vuonna viidettä kertaa Vuoden vapaaehtoisen. Kampanjan tavoitteena on nostaa vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Salon 4H-yhdistys on asettanut ehdolle Vuoden vapaaehtoiseksi…

Mintun hulluuden highway Jenkeissä kesällä 2018

Siellä missä maissi kasvaa ja kantri soi, on minun hyvä olla. Tämän huomasin menneenä kesänä, kun olin 4H:n SIRYE-vaihdossa Yhdysvalloissa kuukauden ajan. Lue lisää...