Näin teet itse itsellesi kesätyön

17-vuotias lukiolainen Juho Urhemaa kertoo, mitä hän teki, kun ahkerakaan kesätyön metsästys ei tuottanut tulosta. Juholla on oma 4H-yritys Piha-apuri.

1.

Kaikki lähti liikkeelle keväällä 2015. Olin hakenut noin 35 eri kesätyöpaikkaan. Vain muutamista tuli vastaus takaisin ja niissäkin ilmoitettiin, että en tullut valituksi.

Minua alkoi hieman jo tuskastuttaa, koska olin jo monet kesät unelmoinut pääsystä kesätöihin. En ole sitä tyyppiä, että viihtyisin koko kesän sohvan pohjalla pelaamassa tai katsomassa elokuvia. Halusin työkokemusta ja halusin tehdä töitä.

Törmäsin Tampereen kaupungin nuorisotoimen nettisivuilla mainokseen “duunaa itsellesi kesätyö”. Se oli Hh-yrityskurssin mainos, jonka Tampereen 4H-yhdistys järjesti yhdessä Tampereen kaupungin nuorisotoimen kanssa. Ajattelin, että mitäpä haittaakaan tuosta olisi, jos menen sinne katsomaan.

Kurssilla lähdettiin miettimään, mitä voisin 4H-yrittäjänä tehdä. Tampereen 4H:n työntekijöiltä sain alussa korvaamatonta apua toiminnan ideointiin ja suunnitteluun.

Idea piha-alan yrityksestä tuli siitä, että pihatyöt olivat jossain määrin jo entuudestaan minulle tuttuja. Uskoin myös, että pihatöille olisi kysyntää. Kun yritysidea oli valmis, ohjeistettiin lomakkeiden täyttämisessä. 4H-yrityksen käynnistämisessä sain apuja myös vanhemmiltani.

Ideoimme yrityksen nimeä kotona, ja yritykseni nimeksi tuli Piha-apuri. Mielestäni Piha-apuri-nimi kuvaa hyvin yritykseni luonnetta ja toimialaa. Vanhempani auttoivat lomakkeiden täyttämisessä sekä kotisivujen ja laskupohjien luomisessa. Ajattelin tuossa kohtaa, että, olisi hienoa, jos saisin edes muutaman työkeikan.

2.

Kun yritys oli saatu virallisesti valmiiksi paperitöiden osalta, aloitin heti yrityksen markkinoinnin. Kotisivut suunniteltiin selkeiksi ja yksinkertaisiksi. Halusin, että kotisivuilta näkee heti hinnat ja yhteystiedot sekä sen, mitä hommia teen. Sain kotisivut loppujen lopuksi valmiiksi noin viikossa ja olin todella tyytyväinen lopputulokseen. Monet asiakkaani ovat myös kehuneet kotisivujani.

Kesälomani alussa tein mainoksen, jota tulostettiin Tampereen kaupungin monitoimitalossa. Jaoin mainosta ilmoitustauluille eri puolille Tamperetta sekä joihinkin postilaatikoihin. Tampereen kaupunki teetti minulle myös käyntikortit. Tämä kaikki työ ja vaivannäkö kantoivat nopeasti hedelmää ja soittoja alkoi tulla hyvään tahtiin. Sain töitä koko kesälle ja ajoittain kyselyitä tuli enemmän kuin pystyin vastaanottamaan töitä. Jouduin siis kieltäytymään joistakin työtarjouksista. Tämä ylitti kaikki odotukseni aivan totaalisesti.

Minusta tehtiin ensimmäinen lehtijuttu syksyllä 2015 Omakotitalo-lehteen. Heinäkuussa 2016 Aamulehden Moro-liitteen toimittaja otti minuun yhteyttä ja ehdotti lehtijutun tekemistä. Sen avulla sain lisää näkyvyyttä yritykselleni.

Sain alkuvuodesta 2016 tunnustusta yritystoiminnalleni, kun minut palkittiin vuoden 2015 Länsi-Suomen alueen parhaana 4H-yrityksenä. Tämä oli huikea juttu. Viime talven opiskelin lukiossa ja töitä tein hyvin satunnaisesti viikonloppuisin.

Keväällä 2016 työtarjouksia alkoi tulla tasaisesti, eikä markkinoinnille ollut tarvetta. Loppukeväästä ja alkukesästä töitä oli jopa liikaa. Lukion ensimmäisen vuoden viimeisen kurssin aikana tein töitä kaikki viikonloput. Koska työtarjouksia oli niin paljon, perusti veljeni Piha-apurin rinnalle oman 4H-yrityksen, jotta kysyntään pystyttäisiin mahdollisimman hyvin vastaamaan. On aivan mahtavaa, että sana toiminnastani on levinnyt ja kysyntää nuorille yrittäjille on ollut.

Olin myös kesän alussa Tampereen 4H-yhdistyksen järjestämässä 4H-yrittäjien jätskitempauksessa mainostamassa yritystäni. Minut pyydettiin myös Poriin Suomiareena tapahtumaan kertomaan 4H-yritystoiminnasta. Olen yllättynyt, kuinka paljon olen saanut julkisuutta 4H-yrittäjänä.

3.

4H-yrittäjänä toimiminen on ollut mahtava kokemus, ja olen oppinut valtavasti uusia asioita. Olen saanut käsityksen siitä, millaista yrittäjyys on ja mitä sen tuomat haasteet ja hyödyt ovat. Jokainen päivä on erilainen, ja itse on vastuussa omasta tekemisestään. On ollut hienoa, että on päässyt toteuttamaan itseään yrittäjyyden kautta. Tekemällä työni hyvin olen saanut lisää asiakkaita ja töitä. Monelle viime vuoden asiakkaalle olen tehnyt töitä myös tänä vuonna. Myös asiakkailta saamani hyvä palaute tekemästäni työstä, on antanut lisää energiaa ja intoa jatkaa näitä hommia.

Sanonta ”työ tekijäänsä opettaa” on pitänyt kohdallani paikkansa. Olen oppinut tunnistamaan mm. rikkakasvit ja leikkaamaan pensaita. Olen oppinut myös paljon kasvien hoidosta. Olen oppinut käyttämään ruohonleikkureita ja trimmereitä sekä etsimään ja korjaamaan pikkuvikoja, jos koneiden toiminnassa on ollut ongelmia.  Menneen kesän aikana tein myös pienen pihalaatoituksen erään rivitalon pihaan.

Uudet työtehtävät vaativat aina perehtymistä, mutta monet työt sujuvat jo rutiinilla. Olen siis rohkeasti tarttunut monenlaisiin tarjottuihin työtehtäviin.

Myös hidasteita on tullut. Välillä säät ovat sotkeneet sovitun aikataulun kokonaan ja olen joutunut sovittelemaan ja laatimaan kokonaan uuden aikataulun. Mutta niistäkin olen selvitty.

4.

Suunnitelmissani on jatkaa Piha-apurin toimintaa tulevinakin vuosina. Ainakin lukion ajan Piha-apuri tulee toimimaan lähinnä kesäaikaan. Jatko-opintosuunnitelmani ovat vielä avoimia, yhtenä vaihtoehtona olen miettinyt kauppatieteiden opiskelua. Näiden kokemusten myötä kiinnostus yrittäjyyteen on kuitenkin herännyt minussa. Nyt lähivuosina on siis tarkoitus tehdä yrityksen kanssa hommia sen verran kuin opintojen rinnalla ehtii. Pyrin kuitenkin lisäämään kontakteja sekä saamaan lisää tunnettavuutta ja hyviä suhteita tulevaisuutta varten.

5.

Lopuksi haluan vielä korostaa, että on ollut aivan älyttömän huikeaa päästä kokeilemaan yrittäjyyttä ja nähdä hieman millaista se on. Pihojen hoito kiinnostaa ihmisiä, ja he ovat valmiita myös taloudellisesti panostamaan niiden hoitoon.

Kaverit on olleet kiinnostuneita yrittäjyydestäni, ja kaksi ystävääni on laittanut pystyyn tämän syksyn aikana oman 4H-yrityksen. Olen neuvonut heitä parhaan taitoni mukaan alkuun ja ohjannut heidät ottamaan yhteyttää 4H-toimijoihin. Myös lukioni muutamat opettajat ja opinto-ohjaajani ovat olleet kiinnostuneita yrittäjyydestäni.

Kiitos

Juho Urhemaa piti tämän puheen Vihervuoden 2016 päätöstapahtumassa Säätytalossa Helsingissä 27.10.2016.

Jouluksi: Yksi teko – enemmän kuin tuhat ajatusta

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen Työpaja Tikki haastaa muun 4H-väen mukaan tuomaan joulun joka kotiin, myös vähävaraiseen. Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen työpajatoiminnan mediaryhmä ohjaajineen mietti joulunviettoa: joulu ei ole kaikille iloista antamisen ja…

African Masterchef -ruokakurssi Itse tehty -rahalla

Kurssin aikana opimme, että ruoanlaittoon ei välttämättä tarvita reseptejä eikä kelloa. Ymmärsimme myös, että teoriaa ei tarvitse aina opettaa ensin, vaan käytännön tekemisen avulla mielemme pysyvät avoimina koko ruoanlaiton ajan. Lue lisää...