Nettihuijarin kynsissä

Vaikka netin osto- ja myyntipalstat ovat tarkasti valvottuja ja huijareista kitkettyjä palveluita, aina sinne pääsee livahtamaan jokin epämääräinen kauppaaja. Itse törmäsin sellaiseen ollessani ostamassa puhelinta.

Koskaan ei voi olla täysin varma myyjän luotettavuudesta, joten se kannattaa selvittää perinpohjin, vaikkapa googlaamalla hänen nimeään. Kun huomaa tulleensa huijatuksi, on tärkeää ottaa heti yhteyttä viranomaisiin. Olkaa valppaina tehdessänne kauppoja netissä.

1. Ensimmäinen yhteydenotto

Ostaja ottaa yhteyttä myyjään tämän ilmoituksesta löytyvien yhteystietojen avulla. Myyjä vaikuttaa ehdottoman rehelliseltä ja ystävälliseltä. Tietenkin, koska hän haluaa olla luotettava ”uhriaan” kohtaan. Omalla kohdallani kävi juuri näin. Otin yhteyttä myyjään ja kyselin lisätietoja puhelimesta, josta olin kiinnostunut.

2. Tuotteen toimitus

Huijareille ei käy koskaan postiennakolla lähettäminen. Postiennakko tarkoittaa sitä, että ostaja maksaa tuotteen postissa hakeassaan pakettia. Kun-tilillä-näkyy-rahat-paketti-lähtee-postiin  -menetelmä on hänelle ainoa käypä vaihtoehto. Omalla kohdallani postitoimitus oli ainut vaihtoehto, koska myyjä esitti asuvansa kaukana minusta, Lapissa. Myöhemmissä tutkimuksissa viranomaisten kanssa selvisi, että hän asuikin aivan muualla.

3. Pakettia ei ala kuulua

Myyjä on luvannut lähettää myyntikohteen postissa, mutta pakettia ei kuulu. Jos kyselet siitä, myyjä saattaa keksiä jonkin hätäisen tekosyyn sille, miksei pakettia ole näkynyt. Lopulta hän lopettaa yhteydenpidon kokonaan. Itse yritin kysellä paketin perään useamman kerran, mutta ikinä en saanut vakuuttavaa vastausta.

4. Yhteydenotto viranomaisiin

Tätä ei kannata viivytellä. Omalla kohdallani kävi valitettavasti niin, että olin liian sinisilmäinen, ja siksi rikosilmoituksen tekeminen viivästyi. Ei kannata uskoa huijarin selittelyihin, ne eivät pidä paikkaansa. Kun viranomaiset ottavat asian hoitaakseen, oma olo helpottuu samalla.

5. Odottelua ja odottelua

Valitettava tosiasia on se, että näiden asioiden selvittäminen kestää aika kauan, koska rikosilmoituksia tehdään todella paljon. Toinen ikävä juttu on se, että ei ole takuuta rahojen palauttamisesta. Jos hyvä tuuri käy, niin saattaa saadakin omansa takaisin käräjäoikeuden kautta. Ei auta kuin odottaa. Minua huijasi ”ammattihuijari”. Heitäkin on liikkeellä.

Oma juttuni on vielä hieman auki, kymmenen kuukautta sitten jätetty rikosilmoitus on tehnyt tehtävänsä. Poliisi on selvittänyt huijarin henkilöllisyystiedot, mutta rahoja ei ole vielä kuulunut, sillä olin huijarin kymmenes kohde. Tämä vaatii kärsivällistä odottelua. Toivottavasti saan ainakin osan rahoistani takaisin…

Vuosi 4H-helpparina

Uudistettu TOP-tehtäväsivusto on ollut avoinna vuoden päivät. Millainen vuosi on ollut 4H-helpparien silmin? Lue lisää...

Eläköön nykynuoriso!

Mitä ihmettä? Eläköön nykynuoriso! Miksi hurrata pumpulissa kasvaneille, yltäkylläisyydessä ja jatkuvassa tietotulvassa eläneille tekniikka-addikteille? Eikö nykyajan nuoriso olekaan täynnä turmeltuneita ja välinpitämättömiä päihdehuuruisia ylikuluttajia?  Väärin, väärin ja väärin. Kolikolla on…